NASA'dan Dünya'yı kurtarma denemesi: Bir uzay aracıyla asteroide çarpacaklar

NASA, yaklaşık bir ay sonra, bir asteroidi yörüngesinden saptırmak için önemli bir deneme yapacak. 500 kiloluk uzay aracı, asteroide çarpacak.

NASA’nın Double Asteroid Redirection Test (DART) olarak adlandırdığı yeni uzay görevi, 500 kilogramlık bir uzay aracını bir asteroit ikilisi olan 65803 Didymos'un Dimorphous olarak adlandırılan bir parçasına çarptırmayı hedefliyor.

Kasım 2021'de fırlatılan DART, kinetik etki kullanarak bir asteroidi yolundan saptırmayı deneyecek. DART görevi, bir asteroidin dünyaya tehdit oluşturması durumunda Dünya'yı korumak için NASA'nın daha büyük gezegen savunma stratejisinin bir parçası. İkili asteroit sisteminin daha küçük üyesine çarpacak olan uzay aracı, parçalanacak.

DART, Eylül ayında Didymos'a varacak ve saatte yaklaşık 24.000 kilometre hızla Dimorphous'a çarpacak. Bu asteroit ikilisi gezegenimiz için bir tehdit oluşturmuyor. Yani bu sadece bir test olacak.

DART görevi, NASA'nın Gezegensel Savunma Koordinasyon Ofisi (PDCO) yönetimindeki Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı (APL) tarafından inşa edildi ve yönetiliyor. NASA, çarpışmadan elde edilen verilerin, bilim insanlarının bir laboratuvarda mini etkiler yaratmasına ve bu sonuçlara dayalı olarak karmaşık bilgisayar modelleri oluşturmasına yardımcı olacağını belirtiyor.

Sonraki Haber

Forum