Muz neden kararır? Muzun kararmaması için neler yapabilirsiniz?

Aldığımız muzların bir süre sonra kararmaya başladığını mutlaka fark etmiş olmalısınız. Peki ama muz neden kararır? Muzun kararmaması için ne yapılabilir?

İçindekiler

  1. Muz neden kararır?
  2. Muzun kararması nasıl önlenir?

Dünya üzerinde yaşayan insanlar, sadece tek bir yılda 105 milyon ton muz tüketiyor. Bu nedenle muzun dünyanın en sevilen meyvelerinden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ama bu çok sevilen meyvenin "huysuz" doğaları, sadece birkaç gün olgun kalabilmelerine yol açıyor ve kısa sürede kararma eğilimindeler. Peki ama muzlar neden bu kadar çabuk kararıyor ve daha da önemlisi, muzların kısa sürede kararmasını nasıl durdurabiliriz?

Muz neden kararır?

Muzlar, etkileyici renklere sahip yaşam döngüleri için havadan yayılan bir hormona teşekkür etmeli: Etilen. Bu hormon olgunlaşma sürecini hızlandırmak için çalışır ve bazı meyve ve sebzeler etileni sadece emerken, diğerleri aktif olarak üretir. Etilen üreticileri iki kategoriye ayrılır; botanik meyveler ve botanik olmayan meyveler. Muz gibi botanik meyveler olgunlaşma sırasında bir etilen patlaması üretirken, narenciye ve kavun gibi botanik olmayan meyveler bitkiden veya asmadan çıkarıldıklarında etilen üretmeyi bırakırlar.

Etilen ile temas, meyvenin içindeki asitlerin parçalanmaya başlamasına, etinin yumuşamasına ve yeşil klorofil pigmentlerinin parçalanmasına neden olur. Bu, meyvenin görünümünü değiştirirken aynı zamanda daha yumuşak ve tatlı hale getirir. Etilen muza etki etmeye devam ettikçe, sarı pigment parçalanır ve enzimatik esmerleşme adı verilen bir süreçte kararma başlar.

Muzun kararması nasıl önlenir?

Kararma sürecini tamamen durdurmanın bir yolu olmasa da muzları daha uzun süre mükemmel olgunlukta tutmanın bazı yolları mevcut.

Öncelikle bir muz kancası kullanmak, etilenin etkilerini artıran yumuşak dokunun zedelenmesini ve zarar görmesini önler. Ayrıca bazı süpermarketleri örnek alarak sapları streç filmle sarabilirsiniz. Muzun gövdesi etilenin en çok salındığı yerdir; bu bölgeyi kontrol altına alırsanız hormonun muzun geri kalanına ulaşmasını engellemiş olursunuz.

Diğer bir yöntem de muzları serin ve karanlık bir yerde saklamaktır. Güneş ışığı olgunlaşma sürecini hızlandırır ve Dole, muzları saklamak için optimum sıcaklık olarak 12°C öneriliyor. Bununla birlikte, kapalı bir kap içinde saklamak, etilen seviyelerini artırır ve olgunlaşmayı hızlandırır.

Muzların buzdolabında saklanması konusunda da bazı tartışmalar bulunuyor. Smoothie veya dondurma gibi şeylerde kullanmak için muzları dondurmak etkili olsa da soğutma işlemi daha fazla olgunlaşmalarını engelleyen, acı ve hoş olmayan bir tada neden olan "soğutma hasarına" neden olabilir. Bu yüzden, sadece tamamen olgunlaşmış muzların buzdolabında saklanması tavsiye ediliyor.

Ayrıca, kesilmiş muz dilimleri birkaç saniye içinde kararırken, limon veya ananas gibi asidik bir meyve suyu eklenmesi muzun pH'ını nötralize ederek bu süreci durdurmaya yardımcı olur.

Sonraki Haber

Forum