MS'ten sonra sıra Google'da!
Microsoft'un yıllar önce başına gelenler, bir bir Google'ın da başına geliyor...
Google'ın arama sonuçlarındaki sıralamasından şikayetler, Google arama sonuçlarının Avrupa Komisyonu tarafından incelenmesine yol açtı.
Şirketin sunduğu sonuçlar hakkında anti-tekel incelemesi yapılıyor ve Avrupa Komisyonu'nun Google aramalarında "düzenlemeleri" zorunlu kılması bile söz konusu.
Eğer bu düzenlemeler yapılırsa Google'ın arama sonuçları gelen şikayetlerle değişip durabilir. Daha da kötüsü arama motoru bir daha asla eskisi gibi sonuçlar bulamayabilir.
İşte bundan korkan Google yetkilileri, arama motorunun nasıl çalıştığını anlamayanlara, durumu bir kez daha izah etmeye çalıştı. Bu işin çok zor olduğunu, düzenlemelerin altından devletlerin bile kalkmasının zor olduğunu belirtti Google.
Aramaların kelimeler, arama sonuçlarına uygunluk ve sitelerin güvenilirliği gibi daha yüzlerce etken tarafından algoritmalar ile belirlenen sonuçların keyfi olmadığı belirtildi. Her gün yüz milyonlarca hatta daha fazla arama ve yüzde 20 yeni içerik söz konusu.
Google nasıl buluyor? Google'a neler olacak?
Daha önce CHIP Online'da yer alan makale, Google'ın arama sonuçlarını nasıl sıraladığını detaylarıyla aktarıyor.
Google algoritmalarında tutarlı sonuçlar sunabilmek için her gün geliştirme yapıyor. Ama bu sonuçlardan memnun olmayan üç şirketin şikayeti ve Avrupa Komisyonu'nun incelemesi Google'ı zora sokmuş durumda.
Aslında Google'ın gücü ve etkisi düşünüldüğünde anti-tekel araştırmaları ve arama sonuçlarının gerçekten tarafsız olup olmadığının incelenmesi doğal. Ancak düzenlemeler gerekli görülürse bunların Google'ı ve kullanıcıları nasıl etkileyeceği dev bir soru işareti olarak kalıyor.
Şikayetçi şirketlerden birisi İngiltere'de bir fiyat karşılaştırma sitesi ve iddiası, Google'ın kendi hizmetlerini üste çıkartarak haksız rekabet oluşturduğu yönünde.