Mouse kullandıktan sonra elim, bileğim ağrıyor diyorsanız nedeni bu olabilir

Bilgisayar başında çalışanların en çok yakındığı şikayetlerin başında mouse kullandıkları ellerinde ağrı ve uyuşma oluşmasıdır. Peki mouse kullanırken el, bilek neden ağrır? İşte bu sorunun yanıtı ve el-bilek ağrısına karşı 7 öneri

Mouse kullanırken yaptığımız bazı hatalar ellerimiz ve bileklerimizde ağrı oluşmasına zemin hazırlar. Peki, bu durum neden oluyor ve bu ağrıya karşı ne yapılabilir? İstanbul Cerrahi Hastanesi Ortopedi Bölümü’nden Op. Dr. Serdar Karaman bu konuda önerilerde bulunuyor.

Karaman, "Tekrarlayan herhangi bir hareket kas iskelet sistemimizde ağrıya neden olabilir. Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte bilgisayarlar çalışma hayatımızın neredeyse tamamını ve sosyal hayatımızın da büyük bölümünü kapsamaktadır. Bilindiği gibi bilgisayarın vazgeçilmez donanımlarından fareyi sıkça ve uzun süre kullanmaktayız" diyor.

Karaman'ın paylaştığı bilgilere göre mouse uygun şekilde kullanılmazsa şu rahatsızlıklar oluşabilir: 

  • Karpal tünel sendromu ( el bilek seviyesinde mediansinir sıkışması)

  • Tendinit (tendonların inflamasyonu)

  • Kubital tünel sendromu (dirsek seviyesinde sinir sıkışması)

  • Lateralepikondilit (tenisçi dirseği)

MOUSE KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

  1. Standart fareler yerine hafif ve ergonomik fareler tercih edilmeli: Ergonomik fareler el bileğinizi nötr konumda tutar, avuç içini doldurur, parmaklar düğmelerin hemen üzerinde olur ve hafiftirler.

  2. Masadaki oturma pozisyonuna yani postüre dikkat edilmeli: Sandalyeye tam olarak yaslanılmalı, dirsekler 90 derece açıda iken masa üzerinde ön kol yere paralel olmalı, diz kapağı arkası sandalyeden 2-3 cm uzakta olmalı ve ayaklar yere paralel şekilde basmalıdır. Uygun postürle çalışılmazsa el ve bliekdahil tüm vücutta ağrıya neden olacaktır

  3. Masa düzeni uygun şekilde dizayn edilmeli: Klavye tam önümüzde olmalı ve farede hemen yanında olmalı. Koltuktaki ayarlanabilir kol dayama veya masanın kol desteği olması, el bilek ağrısının daha az olduğu bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir.

  4. Molalar uygun uzunlukta ve aralıkta olmalı: Molalar esnasında el bilek eklemini parmakları esnetilmeli.

  5. Uzun süre oturularak çalışıldıysa, bir sürede ayakta çalışmak için değişiklikler yapılmalı

  6. Ergonomi ve postür eğitimi uygun aralıklarla tekrarlanmalı.

  7. Uyurken el bileğinize baskı olmadığından emin olunmalı. Doktor tavsiyesiyle birlikte el bilek ortezleri kullanılabilir.

Sonraki Haber

Forum