Öğrenciler tarafından geliştirilen çılgın MoonArk projesi, NASA'yı alt etmek üzere
Sadece öğrencilerden kurulu bir ekip tarafından inşa edilen Ay keşif aracı, NASA'dan önce Ay'a ulaşarak tarih yazmak istiyor.
Öğrencilerden oluşan bir ekip, Ay ile ilgili ilklerden birinde NASA'yı geçmek ve Ay'a NASA'dan önce bir gezici yollamak üzere. Carnegie Mellon Üniversitesi öğrencilerinden oluşan ekip, Iris keşif aracı ve MoonArk adlı ek bir heykel projesinin 4 Mayıs'ta fırlatılmasını amaçlıyor.
Öğrenci ve Iris görevinin başındaki isim olan Raewyn Duvall, yapılan bir basın açıklamasında “Yüzlerce öğrenci Iris için binlerce saat harcadı. Bu görev için yıllarca çalıştık ve takvimde bir fırlatma tarihinin olması heyecan verici bir adım” diyerek ekledi: “Iris, öğrenciler tarafından yapılan küçük, hafif bir keşif aracının Ay’da başarılı olabileceğini kanıtlayarak Ay ve uzay araştırmalarını genişletecek.”
Iris keşif aracı, Ay'a vardığında 60 saatlik görevini yüzeyi keşfederek ve fotoğrafları Dünya'ya geri göndererek geçirecek. Araç, Ay'daki ilk mürettebatsız Amerikan keşif aracı olarak Çin'in gönderdiği keşif araçlarına katılacak. Aynı zamanda öğrenciler tarafından geliştirilen ilk Ay keşif aracı ve bugüne kadarki en küçük ve en hafif Ay keşif aracı olacak.
Yapımı 10 yıl süren bir proje olan MoonArk, bir zaman kapsülü olarak Ay'a bırakılacak. Bu hafif heykel, Dünya'dan bir dizi resim, müzik, nano nesne, şiir ve diğer eserleri içeriyor. Bu heykelin kaybolması ve uzak bir gelecekte insanlık tarafından yeniden keşfedilmesi ümit ediliyor.
İki proje, Peregrine Ay’a iniş aracıyla Ay'a inmeden önce, 4 Mayıs'ta fırlatılarak bir United Launch Alliance roketiyle hedefine ulaşacak.