Modüler telefon Ara için vakit yaklaşıyor!

Google'ın Project Ara'sı, bir sonraki cebiniz olabilir mi? İşte Project Ara hakkında merak edilenler

Piyasadaki akıllı telefonların hepsi, birbirinin neredeyse aynısı. Google'ın Project Ara projesi ise bu alandaki en heyecan verici çalışmalardan bir tanesi. Parçalarına ayrılabilen, modüler telefon Project Ara, aslında buzdağının yalnızca bize görünen ucu.

Project Ara, modüler telefon fikrini ilk kez gündeme getirmediği gibi, şu an üzerinde çalışılan tek modüler telefon da değil. İşte diğer modüler telefonlar ve Google'ın Project Ara'sı hakkında bilmeniz gerekenler.

Her şey Modu ile başladı

USB bellek çubuklarının mucidi Dev Moran tarafından kurulan Modu'nun normal (akıllı olmayan) telefonlara özel hazırladığı "akıllı kılıflar", telefonlara QWERTY klavye, hoparlör gibi özellikler ekleyebiliyordu. Yükselmeyi başaramayan Modu, 2011'de kapatıldı, patentleri Google tarafından satın alındı.

İlk "katmanlı" telefon

2014'te çıkan Lenovo Vibe X2, "katmanlar" sayesinde yeni özelliklere kavuşabiliyordu. Örneğin JBL ortaklığıyla geliştirilen Vibe X2 Speaker, telefonun güçlü ses özelliklerine kavuşmasını sağlıyordu. Pil katmanı ise pil ömrünü ikiye katlıyordu. Ancak bu katmanlar telefonun kendisinde herhangi bir değişiklik yapmanıza izin vermiyordu.

En son modüler telefon: LG G5

Lenovo Vibe X2 gibi LG G5 de modüllerle genişletilebiliyor. Yıllar sonra çıkmış olsa da LG G5'teki mantık, Vibe X2'deki ile aynı: Telefonun üzerine modül ekleyip çıkarabiliyorsunuz, ancak telefonun kendisinde herhangi bir değişiklik yapamıyorsunuz.

Örneğin LG CAM Plus, üzerinde deklanşör ve kayıt düğmesi bulunan, daha güçlü bir kamerayı telefona eklemenize izin veriyor. Bang and Olufsen tarafından geliştirilen LG Hi-Fi Plus ise yüksek kalitede ses çıkışı sağlıyor. Ancak örneğin telefon üzerindeki 13MP'lik kamerayı değiştirmenize izin verilmiyor.

FairPhone: Gerçek modüler telefon

FairPhone, iFixit'ten 10/10 tamir edilebilirlik puanı alan ilk telefon. FairPhone'u sadece bir tornavidayla parçalarına ayırıp, tekrar toplayabiliyorsunuz. Ekran ve pil, değiştirmenize izin verilen bileşenler arasında.

Çekirdek modül 350 dolara mal olurken ekranın fiyatı yaklaşık 100 dolar. Pil ise 25 dolara satılıyor. Tüm bunları tek tek satın almanız ve telefonunuza eklemeniz mümkün.

Bir sonraki adım: Google Project Ara

Google, gerçek anlamda modüler bir telefon oluşturmayı amaçlayan Ara üzerinde uzun bir süredir çalışıyor. Firma, Ara'nın geliştirici sürümünün 2016'da çıkacağını söylemişti. Ara'nın "temel birimi" ekran, PCB, işlemci ve RAM gibi bileşenlerden oluşuyor. Bunun üzerine kamera modülü, e-ink okuma modülü gibi birçok modül ekleyebiliyorsunuz. Ara üzerinde altı modül slotu bulunuyor ve bu slotlar, en azından teoride sınırsıza yakın bir kişiselleştirme olanağı sunuyor.

Her şeye rağmen Ara'nın önemli bir eksiği var: Ana modülü değiştiremiyorsunuz, yani aynı işlemci, RAM ve ekran birleşimini kullanmak zorundasınız. Kişiselleştirilmesi mümkün olan modüllerin kamera, hoparlör, tarayıcı gibi eğlencelik şeyler olması, Ara'nın eleştirildiği konular arasında.

Yani telefonunuz, bir süre sonra yine eskiyebilir ve modası geçebilir. Dahası ekranınıza bir şey olursa, modüller dışında tüm iskeleti değiştirmeniz gerekiyor. Bu durum, Ara'nın önündeki en önemli sorunlardan biri olarak görünüyor. Ara'nın kullanım süresinin en az birkaç sene olmasını umuyoruz; aksi halde diğer telefonlardan büyük bir farkı olmayacak gibi görünüyor.

Sonraki Haber

Forum