Mobil Uygulamalar ne kadar güvenli?

Android'deki ve iPhone'daki mobil uygulamalar, hassas verilerimize ne kadar ulaşıyorlar! İşte cevabı

Yazılım güvenliği firması Appthority'nin Temmuz 2012 raporunda hem Apple App Store hem de Google Play'deki en çok indirilen 50 ücretsiz uygulamayı baz alan araştırmasını yayınladı.

Araştırmadan çıkan sonuçlar hem uygulamalar, hem geliştiriciler hem de kullanıcı eğilimi istatistiklerini hem de uygulamaların cihazların içindeki hangi hassas bilgilere ne kadar eriştiğini gözler önüne seriyor.

Raporda dikkat çeken konular özetle

  • Hem iOS hem de Android uygulamalarını geliştirenlerin oranı oldukça bölünmüş durumda. En çok indirilen ücretsiz 50 uygulamada, iOS uygulamalarının %92'si ve Android uygulamalarının %66'sı farklı geliştiriciler tarafından yapılmış.
     
  • Oyunlar genelde en popüler olan kategori. iPhone ve iPad sahiplerinin %50'si oyun uygulaması indirmeyi tercih ediyor. Bu oran Android'te %20.
     
  • iPhone ve iPad uygulamalarının %96'sı hassas bilgilere erişim sağlıyor (reklam ağları, telefon rehberi, takvim veya yer) , bu oran Android'te %84'te kalıyor.
     
  • Her ne kadar oyun uygulamaları bu hassas bilgilere en çok erişenler olsa da diğer kategoriler de bu orandan nasibini alıyor...

Uygulama dağılımları

En çok indirilen 50 ücretsiz uygulamalara göre dağılımlar iOS ve Android arasında farklılık gösteriyor.

  • iOS'ta en çok indirilen oyunlar olurken, Android'te bu Eğlence kategorisi olarak görünüyor. 
     
  • Üretkenlik uygulamaları iOS'ta %2'de kalırken, bu Android'te %10
     
  • Sağlık ve Form Tutma kategorisi iOS'ta %2 iken Android'te bu oran %0

Hassas bilgilere erişim

Hassas bilgilere ulaşım grafiği ise işletim sistemlerine göre mobil uygulamarın hangi verilere ulaştığını listeliyor. Yani veriler ne kadar yüksekse o kadar tehlikeli bir durum oluşuyor.

Sonraki Haber

Forum