MIT, insandan daha hızlı yapay zeka çipi geliştirmeyi başardı
Murat Önen ve bir grup MIT bilim insanı, insandan daha hızlı bir yapay zeka çipi geliştirmeyi başardıklarını açıkladı.
AI araştırmaların başlarında, elektronik donanımların yeteneklerinin insan sinapslarını yakaladığında pek çok sorunun çözüleceği ümit ediliyordu. Artık bu noktanın çok ötesine geçtik.
Bir MIT ekibinin bildirdiğine göre sinapsları taklit eden, ancak bir milyon kat daha hızlı olan, hatta şu anda var olan tasarımlardan da muazzam derecede daha enerji verimli olan AI çipleri üretmeyi başardılar. Ayrıca bu inorganik malzeme, şu andaki çip oluşturma setine kolay bir şekilde eklenilebiliyor.
Makalenin başyazarı Murat Önen, yaptığı açıklamada, “analog bir işlemci elde ettiğinizde, artık herkesin üzerinde çalıştığı ağlar üzerinde çalışmıyorsunuz. Daha önce karşılaşılmamış karmaşıklıkta, kimsenin karşılayamayacağı ağlar eğitiyor olursunuz ve bu yüzden onların tamamından daha iyi performans gösterir. Başka bir deyişle, bu sadece daha hızlı bir araba gibi değil, bir uzay aracı” diyor.
Önen, ulaştıkları hızın kendileri için de kesinlikle şaşırtıcı olduğunu, normalde, “küle dönüşmemeleri için” cihazlar genelinde bu kadar uç alanlar uygulamayacaklarını söylüyor. Ancak burada protonların çok yüksek hızlara çıktığını ve daha öncekilere göre milyon kat daha hızlı olduğunu, ayrıca protonların küçük boyutu ve düşük kütlesi sayesinde bu hareketin herhangi bir hasar vermediğini, “neredeyse ışınlanmak gibi” olduğunu söylüyor.