Bir Oreo bisküvisi, en iyi nasıl ikiye ayrılır? MIT'den bilim insanları, cevabı bulmak için kolları sıvadı ve ortaya bu sonuç çıktı
MIT araştırmacılarından "Oreo Bilimi": Bilim insanları bir Oreo bisküvisinin en iyi nasıl ikiye ayrılacağını bulmak için "Oreometre" geliştirdi ve işte ortaya çıkan sonuç...
MIT'deki makine mühendislerinden oluşan bir ekip, kısa bir süre önce bir Oreo bisküvisinin iki yarısını ayırmanın en uygun yolunu test etmek için bir "Oreometre" geliştirerek bisküviler ve içlerindeki krema dolgusunu bozmadan ayırmayı başardı.
Kulağa oldukça garip gelen bu araştırma projesi, aslen maddenin nasıl aktığını inceleyen (reoloji – akış bilimi) bir çalışmaydı. Bu özel deney "Oreoloji" olarak adlandırıldı. Çalışmanın sıvı kısmı krema dolgusuydu. Ekip dolguyu "hamur gibi" olarak sınıflandırdı; yumuşak bir katı, yani çok kırılgan değil ve nispeten yumuşak (ekmek gibi) tanımlaması yapıldı.
Oreo kreması, aralarında kurabiye hamuru, beton ve lav gibi maddeler de bulunan akma gerilimi sıvısı olarak açıklanabilir. Bunlar, yumuşak katılar gibi davranan sıvılardır, yani sadece üzerlerine yeterli basınç uygulandığında akarlar veya şekil değiştirirler. Bisküvi söz konusu olduğunda, bu basınç kurabiyeyi açan ellerinizden ya da ısıran dişlerinizden gelir.
Ekip, kurabiye bölündükten sonra iki kat arasındaki krema dağılımına özellikle dikkat ederek farklı Oreo türlerinin nasıl ayrıldığını test etmek için Oreometre'yi oluşturdu. Araştırmaları Physics of Fluids'te yayınlandı.
MIT'de makine mühendisi olan yeni makalenin baş yazarı Crystal Owens, Gizmodo'ya gönderdiği bir e-postada “En sevdiğimiz bükme şekli, Oreoları bir taraftan koparırken, çok temiz bir ayrılma elde etmek için en güvenilir olan bir tür soyma ve bükme olduğunu gördüğümüz döndürmekti” dedi ve devam etti: "Bir çıkartmanın kendisini yırtmadan bir yüzeyden çıkartmak istediğinizde olduğu gibi, soymanın yapışkan sorununa neden olduğu sezgisel olarak iyi bilinmektedir."
Oreometre soyma yeteneğine sahip olmadığından dolayı ekip bu cihazı iki katı oluşturan bisküvileri bükmek için kullandı. Bisküvi, iki kelepçe arasına yerleştiriliyor ve kelepçelerdeki lastik bantlar, bisküvilerdeki dönüşü ayarlıyor. Bir taraftaki bölmeye bozuk para eklendiğinde, kelepçe dönerek bisküviyi ayırıyor.
Araştırmacılar, kremanın genellikle gofretlerin bir tarafında (“Gofret 1”) kaldığını buldular ve bunun Oreoların nasıl üretildiğinin bir sonucu olduğuna inandıklarını söylediler. Daha fazla krema dolgusu olan Double ve Mega Stuf çeşitlerinin yanı sıra normal Oreoları da test ettiler ve krema miktarı ile kurabiyenin ne kadar temiz ayrıldığı arasında herhangi bir belirgin ilişki bulamadılar.
Ekip, Oreometer tasarımını açık kaynak olarak yayınladı. Yani isteyen herkes kendi cihazını kurabilir ve Oreo ayırma ve kesme hakkında veri toplayabilir.