Microsoft'un Sony DualSense'e yanıtı bu patentte saklı olabilir
Yeni bir Microsoft patenti, şirketin Sony'nin DualSense kontrol kolundaki dokunsal geri bildirim yeteneklerine yanıtını olabilir.
Microsoft’un kısa bir süre önce aldığı bir patente göre, Xbox kontrol kolları daha gelişmiş dokunsal geribildirim özellikleri kazanabilir. Oyun blogu tech4gamers tarafından fark edildiği üzere, bu ayın başlarında yayınlanan patent, yeni bir tür dokunsal geribildirim motorunu (veya haptik motor) anlatıyor.
Mevcut Xbox kablosuz kontrol kolunun her bir tutma konumunda, gövdesine sıkıca tutturulmuş bir dokunsal geribildirim motoru bulunuyor. Her bir dokunsal geribildirim motoru, temel olarak dengesiz, silindirik bir ağırlık olan eksantrik bir kütle karşı ağırlığına (veya ERM) bağlı bir motor şaftına sahip. ERM, bu kolların titreşim özelliğini hayata geçirmek için motor şaftı üzerinde hızla döndürülür. Ghost Cipher Special Edition gibi yarı saydam ön panellere sahip modellere dikkatli bir şekilde baktığınızda bu mekanizmayı çalışırken de görebilirsiniz.
Yeni patent, kontrol cihazının gövdesine bağlı olmayan bir dokunsal geribildirim motoru konseptini ana hatlarıyla açıklıyor. Motor, gövdeyle göreceli olarak hareket ederek, patentte belirtilene göre çok daha güçlü bir titreşim yaratabiliyor. Bu, kontrol cihazlarında kullanılan dokunsal geribildirim motorlarının boyutunu küçültmek için kullanılabilir ve böylece üretim maliyeti ve çevresel etkisi azaltılabilir. Alternatif olarak, dokunsal geribildirim motorunun boyutu korunarak daha güçlü bir dokunsal tepki sunulabilir.
Ayrıca bu yeni dokunsal geribildirim motoru formunun farklı kütle, sertlik ve sönümleme faktörleriyle ayarlanabileceği ve farklı şekillerde algılanan bir dizi titreşim frekansı yaratılabileceği de belirtiliyor. Teoride, bu çok daha ayrıntılı ve ilginç dokunsal geribildirimler sunabilir. İlginç bir şekilde, bu yeni dokunsal geribildirim motorunun eski oyunlarla geriye dönük uyumlu olacağı da belirtiliyor.
Elbette, bu tür patentlerde her zaman olduğu gibi, bir patentin alınmış olması, nihai bir ürüne dönüşeceği anlamına gelmiyor. Şirketler sıklıkla tüketicilere asla ulaşmayan teknolojiler için patent başvurusunda bulunurlar ve Microsoft’un bu patentle ilgili bir planı olup olmadığını bekleyip görmemiz gerekecek.