Microsoft Yeni Ekonomik Etki Çalışması
Microsoft, Yeni Ekonomik Etki Çalışması’nın sonuçlarında <br>Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 19 ülkedeki yaklaşık 9 milyon IT iş gücüne ve sektörün sağladığı 200 milyar dolar vergi gelirine <br>dikkat çekti.
Microsoft, International Data Corp. (IDC) tarafından yürütülen yeni ekonomik etki çalışmasının sonuçlarını açıkladı. Microsoft sponsorluğunda yürütülen ekonomik etki çalışması, bilgi teknolojilerinin (IT, Information Technologies) Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) bölgesi ülkelerindeki yerel ve bölgesel ekonomik faaliyetlerde temel yönlendirici unsur olmaya devam ettiği gerçeğinin altını çiziyor. Yapılan çalışmaya göre, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 19 EMEA ülkesindeki IT ile bağlantılı faaliyetler, 9 milyondan fazla iş olanağı ve 2004 yılı için 200 milyar ABD doları vergi geliri oluşturuyor. IT endüstrisinin etkisinin daha da büyümesinin beklendiği raporda, önümüzdeki dört sene içinde IT sektörünün EMEA bölgesine 2 milyon yeni iş olanağı ve 160 milyar ABD dolarlık ek vergi geliri getirmesi bekleniyor.
IDC Araştırma Yöneticisi John Gantz raporla ilgili yaptığı açıklamada, “Bilgi teknolojilerinin global ekonomide dinamik bir etken olduğundan ve etkilerinin Avrupa Birliği’nden tek tek evlere kadar her seviyede hissedilebildiğinden hiç kuşku yoktur” dedi. Ganz açıklamasında ayrıca, “IT endüstrisi bu bölgelerde pozitif büyümeye geçmiş durumda ve bir kez daha işgücü büyümesinin ve yerel ekonomilerde vergi gelirinin lokomotifi görevini görmekte” ifadelerine yer verdi.
Ekonomik Etki Çalışması ile IT endüstrisinin Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Fransa, Almanya, Macaristan, İrlanda, İsrail, İtalya, Litvanya, Hollanda, Polonya, Portekiz, Rusya, Güney Afrika, İspanya, Türkiye ve İngiltere’deki iş olanağı oluşması, şirket yapısı, yerel IT harcamaları ve vergi gelirleri üzerindeki etkisi incelendi. Araştırma kapsamındaki 19 ülkeden yaklaşık 9 milyon kişi, 356 binden fazla şirkette donanım, yazılım, servisler ve kanallar sektöründe çalışıyor veya son kullanıcı kuruluşlarında IT uzmanlığı yapıyor. Microsoft bağlantılı işgücü, Türkiye ve Macaristan’da yaklaşık 36 bin, İngiltere ve Almanya’da ise yarım milyondan fazla kişiden oluşuyor. Bölgeden elde edilen her 1 dolarlık Microsoft gelirinin yanında, Microsoft işletim sistemlerinde çalışan donanım ve yazılımları satan veya bu yazılıma servis veren diğer şirketler de ek olarak 7,5 dolarlık gelir elde ediyor. 19 ülke içinde IT bağlantılı işlerin yaklaşık yarısını, dış müşteriler veya iç şirket kullanıcıları için yazılım üretimi, dağıtımı veya servisi oluşturuyor. Buna paralel olarak IT vergi gelirlerinin yarısından fazlası da yazılımla ilgili faaliyetlerden elde ediliyor. Microsoft ve ekosistemindeki şirketler bu ülkelerdeki 2004 iş gücü ve vergi gelirlerinin üçte birini oluşturuyor.
Microsoft CEO’su Steve Ballmer, rapora ilişkin açıklamasında IDC’den gelen bu yeni işgücü rakamlarının, genel olarak IT endüstrisinin, özellikle de Microsoft ekosistemi ve bu ülkelerdeki müşterilerin oluşturduğu ekonomik kazancı ortaya koyduğunu söyledi. Ballmer, “Tüm IT sektörünün tam olarak yüzde 36’sını meydana getiren bu ekosistemde çalışan milyonlarca insan, EMEA dahilindeki devletlere milyarlarca dolar sağlamaktadır. IDC verileri, zaten doğru olduğunu bildiğimiz, Microsoft iş modelinin, yerel işletmelerin büyümesi ve iş olanaklarını artırarak canlı bir IT ekonomisine destek verdiği yönündeki görüşümüzün altını iyice çizmektedir” dedi.
IT endüstrisinin 58 ülkedeki iş olanağı üretimi, şirket yapısı, yerel IT harcamaları ve vergi gelirleri üzerindeki etkisini değerlendiren IDC’nin Ekonomik Etki Modeli, bu çalışmayla üçüncü kez güncellendi. Çalışmadaki harcama rakamları, her ülkedeki tüketici, işletme, devlet ve eğitim kurumları tarafından yapılan donanım, yazılım, servis ve veri ağı oluşturma giderlerine dayanıyor. Araştırmada, vergi geliri rakamları, kurumsal ve kişisel gelir vergileri ve sosyal vergilerin yanında donanım, yazılım veya servislerden gelen satış vergisi gelirleri ve potansiyel katma değer vergisine (KDV) dayanarak hesaplandı. IT işgücü ise, donanım, yazılım, servisler veya kanal şirketlerinde çalışan insan sayısından (tam zamanlı eşdeğeri) ve IT kullanan kuruluşlarda IT kaynaklarını yöneten insan sayısından (yazılımcılar, yardım masası, IT yöneticileri gibi) meydana geliyor. Tüm verilerin, hükümet kaynaklarında bulunan ve yerel hükümet memurları tarafından onaylanan sayım verileri ile ve yayınlanmış olan bilgilerle karşılaştırılarak sağlaması yapıldı.