Microsoft, Windows 10'a yeni özellikler katmaya devam ediyor

Microsoft'un Windows 11'e odaklanmışken Windows 10'u artık unuttuğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bir yandan Windows 10'un ölüm tarihini gözümüze sokan şirket, diğer yandan işletim sistemine yeni özellikler katmaya devam ediyor.

Windows işletim sistemi pek çok sürümünü eskitti ve ömrü dolunca da kullanım dışı bıraktı. Microsoft şimdi Windows 11'e odaklandığı için Windows 10'un da hayatını tamamladığı düşünülüyor olabilir. Hatta şirket, bize Windows 10 destek süresinin sona ereceği tarihi sık sık hatırlatıyor. Ama işin ilginç kısmı, Microsoft'un bir yandan da Windows 10'a yeni özellikler eklemeye devam etmesi.

Microsoft'un bir blog makalesinde yaptığı duyuruya göre şirket, Windows 10 için beta kanalını yeniden açtı. Bu da Microsoft'un Windows 10'u aktif olarak geliştirmeye ve yeni özellikler eklemeye devam edeceğinin kanıtı.

Beta kanalı, Windows işletim sisteminin yeni özellikleri yayınlamadan önce test ettiği bir platform. Burada yayına giren özellikler küçük bir kullanıcı grubu tarafından son kez test edilir, hatalar varsa düzeltilir ve sonunda da bu özellikler tüm dünyadaki Windows PC'lerine yüklenir.

Aslında Windows 10 için destek süresi 2025 yılında bitiyor. Yani pek çok kullanıcı Windows 10'u terk etmek için hazırlık yapıyor ancak yine de çok sayıda eski ama hala yeterince güçlü PC Windows 10 çalıştırmaya devam ediyor.

Bu PC'lerin bir çoğu da Windows 11 çalıştırmak için gerekli minimum donanım ihtiyacını karşılayamadığı için, Windows 11'e hiçbir zaman geçemeyecekler. Ama çalışmaya da devam edecekler. Dolayısıyla Microsoft'un Linux veya Google ChromeOS gibi rakiplerine kullanıcı kaptırmaması için Windows 10 PC'leri bir anda gözden çıkarması doğru olmayabilir.

Windows 10 ne zaman aramızdan ayrılacak? 

Aslında güvenlik endişeleri taşıyan şirketler veya kişisel kullanıcılar 2025 yılından sonra da Genişletilmiş Güvenlik Güncellemeleri programına yıllık abonelik ücreti ödeyerek abone olabilecekler ve birkaç yıl daha Windows 10'u güvenli bir şekilde kullanmaya devam edebilecekler. Dolayısıyla 2030'lara kadar Windows 10 ile çalışan PC'leri görmeye devam edeceğiz.

Fakat o tarihe kadar yapay zekalı uygulamalar ve yapay zekaya uygun donanımlara sahip PC'ler pazarda standart hale gelebilir ve Windows 10'lu bir PC çalıştırmakla 1980'lerin Casio hesap makinesini çalıştırmak arasında pek fark kalmayabilir.

Sonraki Haber

Forum