Microsoft'un U-dönüşleri işe yaradı mı?
HTC One'ın Windows Phone sürümünün ortaya çıkması, Microsoft'un "yön değiştirdiğini" mi gösteriyor?
Kıdemli bir Microsoft yöneticisinin söylediğine göre, Microsoft'un "donanım esnekliğine" yönelmeyi planladığına dair şubat ayında yaptığı açıklamayı desteklemek için, 17 adet üçüncü parti Windows Phone şu anda üretimde veya yakın zamanda kendilerini gösterecekler. Ayrıca daha da fazla telefonun bu gruba katılacağı ümit ediliyor.
Microsoft ve HTC bu haftanın başlarında Windows için HTC One (M8) telefonunu tanıtmışlardı. Bu telefon, HTC'nin Mart ayında tanıttığı aynı telefonun Android sürümünün bir kopyası olarak karşımıza çıkıyor. Şimdilik, Microsoft'un daha açık olan yeni üçüncü parti donanım politikasının işe yaramakta olduğunun en etkili göstergesi de bu telefon olarak gözüküyor.
Windows Phone yöneticisi Greg Sullivan "İnsanların tercihleri sevdiklerini ve bu tercihe sahip olmaktan mutlu olacaklarını düşünüyoruz." cümlesini kuruyor. Ayrıca Sullivan, bu telefonun önemli bir ilk olduğunu ancak daha fazlasının yolda olduğunu da cümlelerine ekliyor.
Sullivan'ın söylediğine göre, Windows Phone 7'den beri Microsoft'un düşünce yapısı değişti. Firma, bazı şeyleri yapmak için kendini zorunlu hissetti. Bu "zorunlulukların" bir örneği ise, donanımda bulunan kamera tuşunun eklenmesi oldu.
Windows Phone 7, Eylül 2010 tarihinde kendini göstermişti. İnanması şu anda zor da olsa, o sıralarda ABD'de liderliği elinde tutan akıllı telefon platformu yüzde 35.8 ile RIM (şu andaki BlackBerry) idi. Windows Phone, yüzde 10'un hemen altında bir pay ile dördüncüydü ve akıllı telefon marketi RIM'in BlackBerry'si, Apple'ın iOS'u ve Google'ın Android'i arasında bölünmüştü.
Büyük düşüş ve sonrası... Haberimizin devamında...
Kararlar değişiyor...
Şubat 2014 tarihinde ise, Microsoft'un market payı yüzde 3.4'e düştü ve Android yüzde 52.1 gibi varlığını belli eden bir seviyeye yükseldi. Donanım üreticilerinin bedava Android işletim sistemini kullanmaya başlaması ile beraber Microsoft'un market payı düşmeye devam ederken, Microsoft'un bir değişiklik yapması şart olmuştu.
MWC ile beraber, Microsoft'un davranış biçimi büyük bir değişim gösterdi. Artık, donanım üreticilerinin Windows Phone için tasarım yapmalarından ziyade, Microsoft üreticilere özel değişiklikler yapacaktı. Microsoft, artık popüler üç Qualcomm SoC'lerini destekliyor ve bunların temel alındıkları üretimi kolay tasarım referanslarını da bulunduruyor. Microsoft, özelleşmiş donanım tuşları yerine sanal ekran tuşlarına izin vereceğini ve çift-SIM tasarımlarının da onaylandığını söyledi. Ve ilk Windows Phone 8.1 güncellemesi, "akıllı kılıfları" da destekliyor.
Bütün bunlar ise donanım üreticilerinin Windows Phone'a karşı tutumlarının değişmesinde etkili oldu. HTC'den Jeff Gordon'un söylediğine göre, firma zaten One (M8)'in bir Windows Phone sürümünü çıkarmayı planlıyordu ancak mühendislik kaynaklarının hâlâ hazırlanmakta olmasından dolayı bir gecikme söz konusuydu.
Microsoft'un Sullivan'ı, bu değişikliklerin Microsoft tarafından "kucaklandığını ve desteklendiğini" söylüyor. 17 yeni Windows Phone telefonun çoğunun büyüyen marketlerde ve düşük bütçeli telefonlar olduğunu söyleyen Sullivan, HTC One'ın ilk üst düzey telefon olduğunu ancak bu şekilde daha pek çok telefonun Windows Phone'a katılmasını beklediklerini söylüyor.
Yeni Windows Phone sisteminde ise değişmeyecek olan bir şey var. Sullivan, kullanıcı arayüzünün Windows Phone'u diğerlerinden ayıran önemli özelliklerinden biri olduğunu belirtiyor. Başka bir deyiş ile, HTC'nin Sense arayüzüne göre değiştirilmiş bir arayüz beklememek lazım.
Son birkaç yıldır, Windows Phone'un donanım ekosistemi, çoğunlukla Nokia Lumia serisinden oluşuyordu. Microsoft'un ümidine göre, gelecek olan bir miktar değişim, duraksamakta olan Windows Phone marketini hareketlendirebilir...