Microsoft'un mega projesi: Windows 8

Daha çıkmasına 1 yıldan fazla var ama Windows 8 hakkında çok şey biliyoruz. İşte bildiklerimiz...

İşletim sistemlerindeki en önemli nokta tablet işletim sistemi ile bilgisayardaki işletim sistemi arasındaki dengeyi kurmaktır. Bunun için cihaza göre değişecek iki farklı görünüm planlanıyor.

Ama tabi ki 2012'de kullanıcıların Windows'u satın alması için sadece görünümden fazlası gerekli. Gizli sunumlara göre Windows sadece USB ve Bluetooth 3.0 gibi standartları desteklemekle kalmayacak. Yenilikçi teknolojiler sayesinde çok hızlı başlangıçlar ve sorunsuz bir Windows olabilir.

Ama tüm bunlara rağmen Windows 8 için bazı standartlar gerekli. Microsoft'a göre Windows 8 için Windows 7 için gerekenin iki katı bir donanım gerekecek.

3D Masaüstü ve tablet dizaynı

Windows kullanıcılarını ikiye bölüyor. 1 yanda yüksek teknikli görünümü ve 3D yenlikleriyle Windows 8, diğer yanda ise biraz daha sınırlandırılmış kaynak dostu dizaynı ile tablet ve netbooklar için Windows 8.

Tabletler için "Mosh"
Tabi ki yeniliklerinde bir bedeli oluyor. Paylaşımsız bir ekran kartı Wind ara yüzü için gerekli. Ve aynı zamanda grafik işlemci ünitesi de en az 170 MB olmak zorunda. Bu nedenle Wind'in uygulama alanları masaüstü bilgisayarlar ve güçlü dizüstü bilgisayarlar. Az özellikli bilgisayarlar ve paylaşımlı ekran kartına sahip olan ucuz notebooklar Windows 8 ile pek iyi anlaşamayacak gibi görünüyor. Tüm bu cihazlar için Microsoft'un bir kod adı var : "Mosh"(Modern Shell). Windows'un yeni yüzünün adı olan "Mosh", taşınabilir alanlarda kullanım alanı bulmak için geliştirilmiş. Windows 8'in tabletler için dizaynı ile gelen bir işletim sistemi.

Düşünebilen masaüstü

Masaüstü de tek başına bir çok fonksiyon getiriyor. Bu şekilde kullanıcıların sık yaptığı işlemler takip edilecek, kayıt altına alınacak ve bu şekilde masaüstü anlamlı değişikliklere kapatılacak. Firefox Windows'un başlamasından sonra sık sık açıldığı zaman, Firefox ikonu biraz daha büyüyecek. Başlat menüsünden sık sık dosya arayanlar artık bunu masaüstünden yapabilecekler. Bunlarla yeni Windows'un günlük yaşamımızı nasıl kolaylaştıracağını göreceğiz.

Tahmin : 2 farklı ara yüzün masaüstü ve tabletler için gelmesi neredeyse kesin. Ama Wind ve Mosh'un tam olarak neler kapsayacağı şuan için bilinmiyor.

Hızlı başlangıç ve USB 3.0

Kesintisiz olarak çalışma bu zamana kadarki Windows sürümlerinde çok kolay olmadı. Yazınızı yazarken bazen Windows'un uyarı verdiği yeniden başlangıç sorunu veya oyun oynarken virüs programınızın çıkan penceresi gibi. Ne kadar program aynı anda çalışırsa, kaza çıkma ihtimali o kadar artıyor. Windows 8 ile bu tip problemler çözülebilir.
Bu spekülasyonların temelinde Microsoft'un Haziran 2009'da aldığı patent bulunuyor. Bu kroki kapsamı "Doğrudan Bilgisayar Deneyimi" kullanıcıların sadece tek bir uygulama ihtiyaçları olma durumu. Yani boot ayarlarından sadece istediğiniz Media Player gibi sadece istediğiniz uygulamaların başlamasını sağlayabilirsiniz. Bu şekilde başka hiç bir programla çakışmadan işinizi halledebilirsiniz.

Windows 8 için saniyede uyku

Hızlı bir başlangıçta az sayıda programın yüklenme gereksinimi, boot süresini de azaltıyor. Bu şekilde Microsoft saniyelik bir şekilde başlangıca olanak sağlıyor. Aynı zamanda kapanmada öyle tabi : Windows 8 6 saniye içinde açık olan programların durumlarını kaydedip enerji tasarrufu moduna geçebiliyor.

Yeni nesil ara yüzü

Aynı zamanda donanım desteğinde de Windows aşama kaydetmiş. USB 3.0 desteği ile şimdiden ön plana çıkartıyor. BIOS'un halefi UEFI ile birlikte artık 3TB ve üstü depolama alanları da sorun olmuyor. Kablosuz iletişim alanında Microsoft yeni Windows'u geliştirmiş. Bluetooth'un üçüncü versiyonuda Microsoft'un belirttiğine göre desteklenecek.

Windows Cloud'ta gezintiye çıkıyor

Muhtemel bir güvenlik yeniliği ise DaaS olabilir. Kısaltması DaaS olan bu yeniliğin anlamı "Desktop as a Service". Buda büyüyen vardiyayı internet üzerinden yürütmek demek oluyor. Windows XP ve Vista'da zaten mümkün olan kullanıcı dosyalarının paylaşımı Windows 7 ile birlikte kalkmıştı. Bunun için Microsoft'un sanallaştırma programı App-V'ye ihtiyaç vardı.

Sanallaştırılmış Sistem
Windows doğal olarak ancak sanal disklerle çalışabilecek. Geliştiricilerin hedefi işletim sisteminin de sanal bir server üzerinden çalıştırılması ve lokal çalışma alanının sadece donanım üzerinden yürütülmesi. Sık sorulan soru ise, böyle bir tekniğin normal kullanıcılar içinde öne çıkıp çıkmayacağı. DaaS'ın ilk olarak iş sektöründe kullanılması bekleniyor.

Jupiter ile Tablet başarısı

Bir Windows AppStore'unun gelmesi de muhtemel yenilikler arasında. Microsoft'un AppStore'un adlandırma hakları ile ilgili Apple ile yarışmıyor. Ve bu noktada Jupiter kod adını kullanıyor. Microsoft sevenlerden Mary Jo Foley App Store için çalışmaların başladığında söz ediyor. Jupiter Silverlight ve .Net kullanıyor ve bu şekilde diğer program türlerinin kullanımını engelliyor.

Tahmin : Windows 8'in tabletlerde de çalışacağı Microsoft tarafından onaylandı. Şuan ki tartışma konusu olan App Store gibi bir market ise hale tartışılıyor, çünkü Jupiter'in tam olarak neleri kapsadığı bilinmiyor.

Windows 8 tüm konsollardan daha iyi

Yeni trend oyun oynamayı bilgisayarlardan çok konsollara çekiyor. Konsollar genelde daha uygun, daha pahalıya satılabilen aletler. Microsoft Windows 8 ile birlikte bilgisayar oyunlarının bu düşüşünü durdurmak istiyor. TechRadar'a göre oyun oynamak Windows 8'in ana maddeleri arasında. Hatta tamamen geliştirilmiş Windows Live Marketplace oyun bölümü bunun bir başlangıcı.

DirectX 12
ile oyun çözünürlüklerinde iyi yenikler olabilir. Bu grafik arabirimi sadece daha fazla gerçekleştirilmiş oyun dünyası için değil aynı zamanda grafik kartına bağlı olan masaüstü işlemlerinin hızlandırılması içinde kullanılabilir.

DirectX 12

Microsoft'un gelecek için bilgisayarda oyun planları kesin değil. Gerçek oyuncular için Windows 8'de bir oyun modu olsa hiçte fena olmazdı. Örneğin oyun başladığında Windows zorunlu olmayan uygulamaları kapatıp tüm gücü oyuna verse...

İlk olarak Microsoft, Xbox hareket algılayıcı sistemi Kinect'i Windows'a da açtı. Bunun en büyük nedeni ise Windows'un oyun için bilgisayar kullanıcılarından da para kazanmak istemesi.

Tahmin :
Windows bilgisayarda oyunu canlandıracağı ile ilgili ilk defa söz vermiyor. Yeni çıkacak olan PlayStation 4 ve Xbox 720'yi geride bırakmak için Windows 8'in bir oyun yöneticisi ve online marketten daha fazlasını sunması gerekiyor. Bu noktada yeni DirectX'in gelmesi muhtemel.

Sonraki Haber

Forum