Microsoft'un en zayıf 5 noktası!
Windows, PC'lerde ezici bir üstünlüğe sahip olması, Microsoft'un bu 5 zayıf yanını örtemiyor!
Windows, masaüstü ve dizüstü bilgisayarların çoğunda hala kullanımda olsa da cep telefonlarının gelişimi ve internete olan bağlılığın artması, bilgisayarla olan işlerimizi Microsoft ürünlerine gerek olmadan da yapabileceğimizi gösterdi. Microsoft, 70 milyar dolar yıllık gelir gelire sahip bir dev, ancak web'de gezinme, cep telefonları, web sunucusu yazılımları ve hatta masaüstü işletim sistemlerinde bile önemli mücadelelerle karşı karşıya. Microsoft'un en önemli zayıf noktaları ise şunlar:
1. Arama: MSN ve Bing'i içeren Microsoft'un Çevrimiçi Hizmetler Bölümü, devamlı olarak para kaybeden tek bölümü.
Yahoo'nun da teknolojisinden faydalandığı Bing, birçok verimlilik testinde yüksek puanlar alıyor. Ancak Google, tüm dünyada yüzde 80'lik bir pazar payına sahip.
Microsoft ise bunun Bing için "uzun dönemli bir oyun" olduğunu söylüyor. Şirket, Bing'in kullanıcılara üstün bir deneyim sunmaya ve pazar payında devamlı bir artışa odaklanacağını söylüyor. Bing, açıldığından beri pazar payını yüzde 50'nin üzerinde artırdı.
Tarayıcılar, cep telefonları ve tabletler
2. Tarayıcılar: Microsoft'a ait Internet Explorer, bir zamanlar yüzde 90 pazar payına sahipti ve tarayıcı pazarına hükmediyordu. Firefox ve Chrome'un ortaya çıkışı, Microsoft'un tekelini kırdı.
Microsoft tarayıcı pazar paylarında, bugünlerde hemen hemen her ay düşüş yaşıyor. Microsoft'a göre Chrome ve Firefox'un önde görünmesi, Windows, Mac ve Windows XP'de çalışması. Microsoft, en iyi web deneyimine sahip olmanız için, yeni bir Windows'a sahip olmanız gerektiğini düşünmenizi istiyor.
3. Cep telefonları ve tabletler: Microsoft CEO'su Steve Ballmer, iPhone'un dünyanın en pahalı telefonu olduğunu ve klavyesiz olduğunu söylemiş, Microsoft'un her sene milyonlarca cep satarken, Apple'ın bir senede sıfır telefon sattığını söyleyerek Apple ile dalga geçmişti.
Şirket üç sene sonra Windows Phone 7'yi oraya çıkardığında ise en baştan başlamaları gerektiğini itiraf etmişlerdi. WP7 yazılım güncellemesinin tüketicilerin ellerinde olan cepleri bozması, senelerdir cep telefonu yazılımı üreten şirketi çok zor durumda bırakmıştı.
Nokia ortaklığı ve HP'nin webOS işletim sisteminin kapatılması, Microsoft'a yardım edebilir. IDC ve Gartner'a göre Windows Phone'lar, 2015'de iPhone'un pazar payını geçecek.
Masaüstü ve web sunucusu yazılımı
4. Masaüstü: Masaüstü, Microsoft'un potansiyel bir zayıflığı olsa da bu, şirket için çok önemli alan olduğundan göz ardı edilemez. Masaüstü ve dizüstü PC'lerin yüzde 80-90'ında bugün Windows yüklü. Windows 7 ise şimdiye dek 400 milyon kopya satış yaptı.
Windows 8, PC ve tabletler için optimize edilecek olsa da, Microsoft asıl büyük açıklamayı bu ay yapılacak BUILD konferansına saklıyor.
PC'lerin artık öldüğüne dair birçok tartışma devam ediyor, ancak isabetli bir açıklama IBM'in 41 senelik emektar ismi Irving Wladawsky-Berger'den geliyor: "PC'lerden hala gelir elde edilebilir, ancak artık yeniliğin merkezi değiller."
Bulut bilişmde, akıllı ceplerde ve tabletlerde meydana gelen yenilikler, Microsoft için en önemli tehlikelerden bir tanesini oluşturuyor. Zira akıllı cep ve tablet müşterileri, PC alımlarını geciktiriyorlar.
5. Web sunucuları: Windows'un masaüstü PC'lere hükmetmesi gibi, Windows'un sunucu yazılımı da kurumsal alanda önemli bir konumda. IDC'nin ikinci çeyrek rakamlarında göre Windows Server, gelirlerin yüzde 45.5'ini elinde bulunduruyor. Geri kalanı ise Unix, Linux ve diğer platformlar paylaşıyor.
Microsoft'un sorun yaşayacağı alan ise Web sunucusu alanları. Şirketın IIS Web sunucusu yazılımı 60 milyon web sitesinde kullanılsa da bu, piyasanın sadece yüzde 16.8'ine denk geliyor. Bu pazarın lideri ise ücretsiz yazılım Apache.