Microsoft'un bilinmeyen Windows'ları!

Windows 7 ile devam eden işletim sistemini herkes biliyor, peki ya diğerlerini? İşte onlar...

Microsoft'un masaüstü işletim sistemi Windows haricinde de 4 farklı türü olduğunu biliyor muydunuz?

Cep telefonlarında Windows Phone 7'yi de artık tanıyorsunuz. Akıllı cep telefonu piyasasında iPhone OS'un karşısında dikildi.

Aynı şekilde Google'ın güçlü Android işletim sistemi, gün geçtikçe büyüyor. iPhone OS iPad'de de kullanılırken, Android de tablet PC'lerde popülerleşmeye başladı.

Her iki işletim sistemi de cepten taştı ve büyük cihazlara yayılıyor. Peki Microsoft ne yapıyor?

Windows bölünüyor mu?

Normal Windows 7'den daha özel sürümler gerekebilir

Microsoft rakiplerinden farklı bir strateji izliyor. Geçtiğimiz günlerde Windows serisine 4. üyesi olan Windows Embedded Compact 7'yi kattığını duyurdu.

Aslında bu 4 işletim sistemi de Windows teknolojilerini kullanmalarına karşın, ayrı işletim sistemleri. Masaüstü ve dizüstü Windows 7 sürümü tabletlerde de denenecek. Ancak hafif cihazlar için, hafif Windows sürümleri değerlendiriliyor.

Windows Embedden Compact 7, bir Windows 7 sürümü değil, Windows CE sürümü. Tabletler, akıllı cep telefonları ve orta karar internet cihazları için tasarlanmış. Diğer işletim sistemlerine göre en büyük avantajı, Windows uygulamalarını çalıştırması.

Dezavantajı ise donanıma göre tasarlanan sürümler arasında fark olacak olması. Yani işletim sisteminin bölünüp karışıklaşması...

Windows Phone 7 ve tarih

Mobile'dan edinilen dersler Windows Phone 7'de görülüyor

Windows Mobile'ın en büyük sorunu da zaten bu bölünme ve karmaşaydı.

Donanım üreticileri kendi istedikleri şekilde ayarladıkları Windows Mobile sürümlerini kullandılar. Bu da kullanıcı tecrübesinin farklılaşmasına yol açtı.

Windows Phone 7 ise üreticilere standartları zorladı ve amacı bu bölünmenin önüne geçmek. Şimdi CE sürümlerin kaderi merakla bekleniyor.

Android ve yeni ismiyle iOS karşısında, bu kadar farklı sürümler olması Microsoft'u başarıya mı taşıyacak, yoksa başarısız mı kılacak. Windows Mobile'ın başına gelen tablet türü cihazlarda tekrarlanacak mı? İşte bunu bekleyip göreceğiz...

Sonraki Haber

Forum