Microsoft Security Essentials mercek altında

Microsoft Security Essentials: Ücretsiz antivirüs ile Windows güvenlik çemberi iyice güçleniyor...

Windows'un artık kendine özel temel bir zararlı yazılım koruması var: Security Essentials 1.0. Daha deneme aşamasındaki yazılımı sizler için inceledik.

İlk olarak geçtiğimiz senenin Kasım ayında karşımıza "Morro" kod adıyla çıkan Microsoft'un ücretsiz antivirüs çözümü bu sefer yeni bir isimle denenmek üzere karşımızda: Microsoft Security Essentials (MSE). 2009 sonuna kadar tamamlanacak yazılım Windows XP (SP2), Vista ve Windows 7 kullanıcıları için 32 ve 64bitlik sürümleriyle tamamen ücretsiz.

İçerik

MSE'de hem açılan ve arka plandaki dosyaları eş zamanlı tarama hem de istendiğinde belirli bir dosya grubunu tarama özellikleri mevcut. İsterseniz bir dosyayı, bir arşivi ya da bir klasörü bağlam menüsünden anında tarama başlatabiliyorsunuz. Antivirüs tarayıcısının motoru ve virüs tanımları Windows Live OneCare'de olduğu gibi Forefront Client Security tabanlı. Ama Haziran'da satışına son verilecek OnceCare'in aksine MSE'de performans optimizasyonu veya ağ organizasyonu gibi ek işlevler yok.

Tarama kalitesini ölçen antivirüs uzmanları 1,3 milyon zararlıdan %87,1'ini bulan Live OneCare için 2009'un başında "orta" tanımını yapıyorlardı. Mayıs sonuçları ise MSE'nin başarısını arttırdığını gösteriyor.

Ama bu başarı testleri büyük oranda yazılımın ve virüs tanımlarının güncellenme sıkılığı ile de bağıntılı. Bu konuda Microsoft'un antivirüs motorunu her ay sistem güncellemeleri ile birlikte yenileyeceğini düşünüyoruz. Virüs bilgileri ise günde en az üç kere güncellenmeli. Bunun dışında MSE'nin süpheli verileri için doğrudan çevrimiçi tanımları (Dynamic Signature Service) tarayabiliyor olması bir artı. Microsoft güvenlik topluluğu Spynet ile birlikte bu hizmet en hızlı şekilde yeni virüslere karşı güncellemelerin yapılmasını sağlayacaktır. Tabi MSE'nin Microsoft Defender gibi sistemi truva atlarından koruyacağını da herhalde hatırlatmaya gerek yok.

Performans ve Kullanım

Tam taramada işlemci kullanımı %50.

Hızlı bit taramada tarayıcı, sistem işlemcisinin %50'sini kullanıyor. Sade ve kolay anlaşılır arayüz ile beraber tarama sırasındaki bellek kullanım miktarı 150MB. Eş zamanlı tarayıcı ise hissedilmiyor bile.

MSE'nin kurulumdan sonra otomatik olarak oluşturduğu bir zamanlı tarama görevi sadece bilgisayarın açık olduğu ama kullanılmadığı durumda başlıyor. Yükleme sırasında tarama yapılması ve güncel virüs tanımlarının alınması da yine güzel bir uygulama. Kurulum sırasında oluşturulan geri yükleme noktası ise kullanıcıyı oluşabilecek herhangi bir kurulum hatasının sisteme zarar vermesinden koruyor. Yazılımın bizim dikkatimizi çeken tek negatif yönü ise tam bir sistem taramasının (45GB) bir saati aşan süresi. Virüs taşımayacak güvenli dosyaların taramadan çıkarılması da ikinci taramanın kısalmasını sağlamıyor.

Başarılı Kullanıcı Arayüzü

MSE'nin arayüzü yalın ve kolay anlaşılır.

MSE'nin arayüzü oldukça başarılı. Durum bildirileri ve renkle vurgulanan bilgisayar simgesi bilgisayarınızın güvenlik durumunu açıkça gösteriyor. Yazılımın bütün işlevleri dört sekme üzerinde toplanmış. "Home" sekmesinde yazılımın ve bilgisayarın durumu ile tarama başlatma seçenekleri var. "Update" sekmesinde el ile bir güncelleme başlatabiliyorsunuz. "History" kısmında ise o ana kadar bulunan zararlılar ve bunlara karşı yapılan eylemler yer alıyor.

Bütün ayarlar ise "Settings" sekmesinde. Burada tarama zamanlamalarını, zararlı bulunduğunda uygulanacak standart eylemi ve eş zamanlı aramayı ayarlayabiliyorsunuz. Ayrıca buradan istediğiniz veri türlerini uzantılarını kullanarak taramalardan muaf tutabiliyorsunuz.

Sessiz sedasız tarama
Ama temel olarak ayarlarla oynamanız gerekmiyor. Bu ayarlar çoğunlukla uzman kullanıcılar ve sistem yöneticileri için tasarlanmış. MSE bu ayarlarla arka planda sessiz sedasız çalışıyor. Bir zararlı bulduğunda ise sizi bir açılır pencere ile uyarıyor.

Sonuç

Microsoft Security Essentials'ın erken test sürümü bile bizde olumlu bir etki bıraktı. Özellikle hala bir güvenlik yazılımı edinmemiş kullanıcılar için MSE biçilmiş kaftan. Bu arada MSE ile Microsoft güvenlik duvarı, kullanıcı hesap denetimi ve daha güvenli web tarayıcısı ile güvenlik çemberini daha da güçlendirmiş oluyor.

MSE'nin kullanıcıya sunulacağı tarih daha tam belirli değil. Microsoft "2009'un sonu" demekle yetiniyor. MSE, ilk önce 75.000 deneme sürümünün dağıtılacağı beta test sürecinin sonunda büyük olasılıkla Windows 7 ile beraber kullanıcılara sunulacak. Windows sistemiyle bütünleştirilmesi ise pek olası değil. Çünkü Dell ve Toshiba gibi büyük üreticilerin hemen hemen hepsi bilgisayarlarını kendilerinin belirledikleri bir güvenlik yazılımı ile dağıtıyorlar. Ayrıca Microsoft'un Internet Explorer davalarından dersini almış olduğunu düşünüyoruz.

Sonraki Haber

Forum