Microsoft Security Essentials etkili mi?

MS'in bedava anti-virüsü Security Essentials ne kadar başarılı? En büyük hatası ne? İşte cevaplar...

Bağımsız test laboratuarı AV-Test.org'un Microsoft Security Essentials testi yayınlandı. Ücretsiz sürümleri yaygın olarak kullanılan AVG ve Avast gibi anti-virüs paketleriyle kıyaslanan bu ücretsiz ürün olumlu not aldı. Görünen o ki Microsoft'un ücretsiz anti-virüs yazılımı iyi bir tespit yeteneğine sahip olsa da temizlemede o kadar başarılı değil.

Security Essentials'ın en büyük avantajı Microsoft'un ürünü olması ve Windows sistem dosyaları konusunda yanılmaması. Bazı anti-virüs yazılımları bu konuda yanlış kararlar verebiliyor ve düzgün sistem dosyalarını karantinaya alarak sistemde sorunlara sebep olabiliyor.

Haberin devamında: Hızı, başarılı yanları ve büyük hatası...

Hızı, başarılı yanları ve eksiklikleri...

Windows firewall'un açık olduğunu kendiniz farkedip kapatmalısınız

Tarama hızı iyi olan yazılımın kök dizin temizleme özelliği başarılı. Piyasadaki güçlü anti-virüs yazılımlarına göre en büyük dezavantajı, davranış değerlendirmedeki zayıflığı. İmzası veri tabanına alınan zararlıları kolayca bulan SE, henüz tanımlanmamış zararlıları davranışlarına bakarak tespit edemiyor ve bu durum en büyük hatası olarak göze çarpıyor. Bunu yazının devamındaki temiz dosya taraması sonuçlarına bakarak görebilirsiniz.

Security Essentials'ın temizlik sürecinin de geliştirilmeye ihtiyacı var. Zararlı yazılımların kapattığı Windows firewall'u, zararlıları temizledikten sonra açmıyor. Zararlıların değiştirdiği ayarlar düzeltilmediği için güvenlik riskleri devam ediyor. Bu da ikinci en büyük zayıflığını oluşturuyor.

SE zararlıların kaçta kaçını yakalayabiliyor?

Listeden bulmakta başarılı ama virüsleri davranışlarından anlayamıyor

AV-Test.org, Microsoft Security Essentials'ı 3,732 zararlı örneğine karşı test etmiş. Bütün örnekler başarıyla tespit edilerek engellenmiş. Bu tehlikeler en yaygın ve standart testler, zaten burada bir başarısızlık beklenmiyor. Daha sonra Windows XP üzerinde yapılan testte virüsler, solucanlar, botlar, trojenler ve daha fazlasını içeren 545,034 örnek zararlıyla yapılan testlerin başarısı ise yüzde 98.44. Yani çok başarılı.

Testler bununla da kalmıyor, reklam ve casus yazılım testinde 14,222 örnekte, yüzde 90.95'lik bir başarıyla 12,935 tanesi yakalıyor. 600.000 temiz Windows, Office ve türlü dosyada yapılan taramada ise hiç yanlış tespit olmaması dikkat çekici.

Başta da belirttiğimiz gibi SE'nin en zayıf yani heuristic taramada yazılımların davranışlarını anlayarak tespit oluyor. Bu türden örneklerin hiçbiri tespit edilememiş. Sadece anti-virüs özelliği sunan yazılımların ortak zayıflığı, SE'de de mevcut.

İndirme bağlantısı, konuyla ilgili ilginç detaylar, anti-virüs testleri için tıklayın:
Microsoft Security Essentials çıktı
Kaspersky, Microsoft Security Essentials'ı yorumluyor
Güncel virüs tarayıcılar yarışıyor

Sonraki Haber

Forum