Microsoft Live yazılımları
Microsoft'un web üzerinden sunduğu hizmetleri topladığı Live.com'daki servislerinin tümünden haberdar mısınız?
Web üzerindeki hizmetler dendiğinde aklımıza Google geliyor. Bu da Microsoft için, bir şeylerin yolunda gitmediğinin göstergesi. Servisleri internet üzerinden sunmanın bir moda değil, gereksinim olduğu şu günlerde Microsoft, Live serisi ile övünüyor. Google'a karşı verdiği mücadelede en önemli silahlarını bu ürün serisinde toplayan Microsoft'un en ilginç ve faydalı servisleri, mercek altında.
Açılış sayfanız: Live.com
Her bilgiye tek sayfadan ulaşılabiliyor Evet, Live.com'dan bahsediyoruz. Eğer bir Windows Live Messenger hesabınız varsa sizi en bir an önce www.live.com adresine girmeye davet ediyoruz. Giriş yaptığınızda, karşınıza sürükleyip bırakabileceğiniz pencereler çıktığını göreceksiniz. Bu bölüme, bulunduğunuz şehrin hava durumunu, takip ettiğiniz sitenin RSS'i ile son başlıkları, e-posta hesabınıza gelen mesajları ekleyebiliyorsunuz. Aslında buraya ekleyebileceğiniz o kadar çok şey var ki, tek tek saymak yerine sizi sayfanın üstünde bulunan Öğe ekle bağlantısına tıkladığınızda açılan çok sayıda seçenekle baş başa bırakıyoruz.
Windows Live Toolbar Beta
Herkes tarafından bilinmeyen bir diğer Live öğesi ise Windows Live Toolbar Beta. Bu araç çubuğunu indirmek için http://g.microsoft.com/8SEURL/EN30TbarMSCOMDownloadURLTbar adresini ziyaret etmeniz yeterli. Kısa sürede indirebileceğiniz yazılımı çalıştırdığınızda, aracı hangi seçeneklerle kullanmak istediğinizi soran kısa birkaç kurulum adımından sonra yükleme işlemi tamamlanacak ve araç çubuğu hizmete başlayacaktır. Google Toolbar'ı n bir benzeri olan bu araç çubuğu sayesinde kolayca arama yapabilir, eposta hesabınızı kontrol edebilir, MSN Space'e kolayca yeni konu girebilir, haritalar arasında dolaşabilirsiniz.
Windows Live Safety Center
Windows Live Safety Center'dan bahsetmeden geçmeyelim. Türkçe arabirime sahip olan bu hizmet sayesinde virüsleri tarayarak silebiliyor, tehlikeler hakkında bilgi edinebiliyor ve bilgisayarınızın performansını artıracak bazı uygulamaları gerçekleştirebiliyorsunuz. Ancak, bu hizmetten faydalanmak için biraz sabırlı olmanız gerekiyor. Dört adet ActiveX kontrolünün yüklenmesi sırasında, Microsoft'un kendi tarayıcısının yine kendi ActiveX'lerine "Güveniyor musun bu ActiveX'e?" diye sormasını da mantıklı bulmanız gerekiyor. http://safety.live.com/site/tr-tr/default.htm?s_cid=ideas_wlsc adresinden bu hizmeti inceleyebilirsiniz.
Windows Live Mail Desktop
Live serisinin en beğenilen ürünlerinden olan Windows Live Mail ile .Net Passport hesabınıza gelen e-postaları kolayca yönetebilirsiniz. Kolay kullanılan ve pratik seçenekleri sayesinde size zaman kazandıran bu yazılıma masaüstü e-posta istemcisi unvanı da veriliyor. Bu e-posta istemcisinden faydalanmak için Windows Live hesabınızın olması gerekiyor. Böyle bir hesabınız varsa ve yazılımı denemek isterseniz http://morethanmail.spaces.msn.com/PersonalSpace.aspx adresini ziyaret edebilirsiniz.
Windows Live OneCare
Microsoft, işletim sisteminin güvenliğini korumak için bir anti virüs yazılım şirketini satın alarak, performanslı bir güvenlik aracı çıkarmayı planlıyordu. Sonunda dediğini yaptı. Ancak ironik bir durum söz konusu. Güvenli olduğu söylenen bir işletim sisteminin açıklarından faydalanan virüslerden korunmayı hedefleyen bu yazılım, ücretli. Deneme sürümünü http://onecare.live.com adresinden temin edebileceğiniz yazılım, Türkçe Windows işletim sistemlerinde şu anda çalışmıyor.
E-posta altyapısı Microsoft'tan
Microsoft, e-posta altyapısını, web sitesi sahiplerinin hizmetine sunuyor. Bir web siteniz var ve siz o siteye ait alan adı ile sınırsız sayıda e-posta hesabı dağıtmak istiyorsunuz. Oysa bunun için ne programlama bilginiz ne de sunucunuzun performansı yeterli. Microsoft, Live serisi hizmetlerinden biri olan Windows Live Custom Domains ile bu uygulamayı başarıyla gerçekleştiriyor. Web sitesi sahiplerinin bu teknik altyapıdan ücretsiz olarak faydalanmak için öncelikle https://domains.live.com adresine kayıt olmaları gerekiyor. Daha sonra da DNS değişikliğini gerçekleştirmeleri şartı var. MX kaydını değiştirmek konusunda bilgisi olmayan web sitesi sahiplerini, barındırma hizmeti aldıkları firmadan yardım isteyerek değişikliği kolayca sağlayabilirler.
En büyük süpermarket
Alışveriş sitelerinin sayısını kimse hesap edemez herhalde. Her geçen gün bir yenisi ekleniyor ve neyi nerede, hangi fiyata bulacağınızı bazen şaşırıyorsunuz. Microsoft, bu arayışa bir son vermek için alışveriş portalını kurarak, popüler alışveriş sitelerinin ürünlerine kolayca ulaşma ve birbirleri ile kıyaslama imkânını sunuyor. Bu siteler arasında Türkiye'deki alışveriş siteleri bulunmuyor ve arabirim de İngilizce. Servise http://shopping.live.com adresinden ulaşılabiliyor.
Sık kullanılanlar web sitenizde
Web alışkanlıklarınızın bir göstergesi de tarayıcınıza kaydettiğiniz web sitelerinin adresleridir. Uzun süren tecrübeler sonucunda edindiğiniz bu site adreslerine sadece kayıtlı olan bilgisayarınızdan ulaşmak, şimdiye kadar bir sorundu. Şimdiye kadar diyoruz, çünkü Microsoft Live Favorites ile sık kullandığınız web sitesi adresleri artık internette. http://favorites.live.com adresinden giriş yaptığınız bu siteye, şu ana kadar kaydettiğiniz siteleri aktarabiliyor ve internet olan her yerden de bu listeyi güncel tutabiliyorsunuz. Aktarma aracını yüklemek için bir ActiveX yüklemeniz gerekiyor ve Firefox'taki adresleri de buy araç sayesinde listenize kaydedebiliyorsunuz.
Live serisindeki diğer hizmetler
http://ideas.live.com adresinden takip edebileceğiniz Windows Live hizmetleri sık sık güncelleniyor. An itibarı ile yukarı da kısaca anlattığımız hizmetlere ek olarak sunulan hizmetlerin isimleri şu şekilde:
- Windows Live Search Beta
- Windows Live Messenger
- Windows Live QnA Beta
- Microsoft Office Live Beta
- Windows Live Product Search
- Windows Live Local Beta
- Windows Live Academic Beta
- Windows Live Search Beta – mobile
- Windows Live Expo
Hakkı Alkan