Microsoft buluyor, Apple yapıyor

Tablet, işletim sistemi ve fazlası... Hepsini Microsoft buldu ama kaymağını neden Apple yiyor?

Akıllı cep işletim sistemini ilk olarak hangi şirket geliştirdi? Peki ya ilk tableti? Bu soruların hiçbirinin cevabı "Apple" değil; aksine oldukça belirgin bir biçimde Microsoft. Microsoft Tablet PC 2001'de, iPad'den 8 yıl önce duyurulmuştu. Sonradan Windows Mobile ve Windows Phone'a dönüşecek olan Microsoft Pocket PC 2002 de aynı sene akıllı cepler için geliştirilmişti.

Geleceğe yönelik fikirlerle ortaya çıkan ve yepyeni ürün kategorileri oluşturan Apple, uzun zamandır teknolojinin önde gelen yenilikçi şirketi olarak biliniyor. Microsoft ise yeniliği başkalarından bekleyen, piyasada büyük pazarlama bütçesiyle ve akıllı hamlelerle kendine yer edinen bir şirket olarak. Ancak Microsoft'un bu alanda geride kalmasının nedeni, yenilik yapamaması değil. Microsoft'un sorunu, yenilikçi fikirlerini piyasanın ilgisini çekecek ürünlere dönüştürememesi.

Peki Microsoft nerede hata yapıyor? Haberimizin ikinci sayfasında...

Microsoft'un sorunu ne? Apple ne yapıyor?

Tablet PC örneğinde, Microsoft'un tabletleri geleneksel bir bilgisayar olarak düşünmesi nedeniyle ve tabi ki 2.000 dolarlık yüksek fiyatı dolayısıyla onu pazarlayamadığını görüyoruz. Apple ise tableti daha uygun fiyatlı, üretimden çok tüketime yönelik bir cihaz haline getirerek onu gerektiği yere ulaştırmıştı. Benzer durum Pocket PC'de de yaşandı. Mobil işletim sisteminin özellikleri, telefonun şekline ve özelliklerine tam olarak uymuyordu. Apple ise yine farklı bir yaklaşım ile tüketicilerin ilgisini çekecek, yapması gerekeni yerine getiren bir telefon meydana getirmeyi başarmıştı.

Microsoft'un yeniliklerinin başarısızlıkla sonuçlanmasında ortak bir nokta var: Microsoft, ürünlerini tüketicilerin isteğinden ziyade Windows'a uygun hale getirmeye çalışıyor. Apple ise ilk tableti, akıllı cebi veya taşınabilir müzik çalıcıyı icat etmemesine rağmen kullanıcıların ne istediğini ve ne zaman istediğini isabetli olarak tahmin ediyor ve bunun yanında iyi görünen ürünler meydana getiriyor.

Tüm bunlar tabi ki Microsoft'un her zaman hata yaptığı anlamını taşımıyor. Bunun en iyi örneklerinden bir tanesi hareket ve ses algılama teknolojisi Kinect. Kinect, sadece Xbox 360'da kullanılmakla kalmamış, üniversitelerde araştırmalarda ve farklı alanlarda da kullanım alanı bulmuştu.

Sonraki Haber

Forum