Microsoft, Adalet Bakanlığı'na dava açtı!
Microsoft, şirketlerin canını fazlasıyla sıkmaya başlayan sorun nedeniyle ABD hükumetine dava açtı!
Microsoft, ABD Adalet Bakanlığı'nı, teknoloji firmalarını kullanıcıların haberi olmadan veri paylaşmaya zorlamak ile suçlayarak dava açmış durumda. Yazılım devi, dava başvurusunu Perşembe günü yaptı ve hükumet tarafından sıklıkla kullanıldığı söylenen bu yöntemi - firmalardan kullanıcılar hakkında veri istemek ancak bunun kullanıcıya duyurulmasını engellemek - durdurmayı hedeflemekte.
Genellikle ulusal güvenlik araştırmalarında kullanılan bu sessizlik emri, veri sızıntılarını veya veri yok edilmesini engellemek amaçlı kullanılmakta. Ancak bu durum, teknoloji firmaları için giderek daha büyük bir sorun haline geliyor. Örneğin Microsoft'a, geçtiğimiz 18 ay içerisinde 2.576 durum için gizlilik emri verilmiş durumda.
Microsoft yöneticisi Brad Smith, Perşembe günü yayınladığı bir blog yazısında hükumete dava açmanın "kolay alınmış bir karar olmadığını" söylerken, Microsoft'un bunu yapmasının sebebinin "kritik prensiplerin ve önemli pratik sonuçların risk altında" olduğuna inanmaları olduğunu belirtmekteydi. Smith, nadir istisnalar dışında tüketicilerin ve işletmelerin, e-postalarına hükumet tarafından erişildiğini bilme hakları olduğunu söylemekte ve ABD hükumetinin bu erişimleri gizli tutmasının giderek rutine dönüştüğünü iddia etmekte.
Tabii ki bu durum, sessizlik emirlerinin anayasaya aykırı olduğu iddia edilen ilk sefer değil. 2013 yılında da bir Kaliforniya yargıcı, firmalara sessizlik emri vermenin özgür konuşma ve ifade hakkına aykırı olduğunu söylemişti. Bu emirlerin verilmesini sağlayan ulusal güvenlik mektupları, bir mahkeme emrine ihtiyaç duymamakta ve FBI tarafından gönderilebilmekte.