Metro arayüzünde sevmeyeceğiniz 7 şey!
Windows 8'in Metro arayüzü güzel görünse de, bu 7 "şeyi" hiç ama hiç sevmedik...
Windows 8'in Metro arayüzü, sunduğu döşeme tabanlı kısayollar ile hem programlara hızla erişim imkanı tanıyor, hem de bu programlar hakkında canlı bilgiler gösteriyor. İnternette genellikle olumlu yorumlar alan Metro, büyük bir değişiklik olması ve Windows'u daha eğlenceli bir hale getirmesiyle de övülüyor. Ancak Windows 8'in Tüketici Önizleme sürümünde Metro arayüzünde bazı sorunlarla karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Metro'yu kullanmak zaman zaman zor olabiliyor ve Metro, ayarlarınızı değiştirmeyi zorlaştırabiliyor. Bu sorunların final sürümde giderilmesini umuyoruz. İşte Windows 8 Tüketici Önizleme sürümünde bulunan Metro arayüzündeki canınızı sıkabilecek 7 sorun:
Metro ve geleneksel masaüstü arasındaki boşluk: Windows 8'in Metro arayüzü ve masaüstü, aynı anda çalışan iki farklı işletim sistemi gibi duruyor. İki ortam oldukça farklı uygulamalara, farklı ayarlara ve farklı işleyiş kurallarına sahip. Örneğin IE, Metro arayüzünde ve masaüstünde baştan aşağı farklı görünüyor ve örneğin Metro arayüzünde IE ile internette gezinirken IE'nin masaüstü sürümünü çalıştırdığınızda, o an gezdiğiniz siteler açılmıyor.
Metro kısayolları can sıkabiliyor
Metro kısayolları can sıkabiliyor: Metro'yu fare ve klavyeyle kullanırken sorunlar yaşayabiliyorsunuz. Örneğin Metro başlangıç ekranını açmak için fareyi sol alt köşeye sürüklüyorsunuz. Böylece giriş ekranının küçük bir resmi açılıyor. Ancak internette alıştığımız gibi fareyi küçük resmin üzerine götürerek tıkladığımızda, açılan pencerenin arkasındaki nesneye tıklamış oluyoruz. Bu değişikliği öğrenmesi kolay olsa da, pek alışıldık bir davranış olmadığını söylemeliyiz.
Metro uygulamaları dokunmatiklerle daha iyi geziliyor gibi görünüyor: Birçok metro uygulamasındaki arayüz, geniş ve yatay olarak kaydırılabilecek şekilde tasarlanmış. Bu dizilim, arayüz içinde bir tablette gezinirken işe yarayabilir, ancak fareyle o kadar da iyi olmayabiliyor. Farenizin çarkını veya sayfanın altındaki kaydırma çubuğunu kullanmanız gerekiyor. Sayfanın boş bir yerinden çekip sürüklemeniz ise mümkün değil.
Tüm metro uygulamaları tam ekran görünüyor ve bir ekrandan diğerine taşınmıyor: Metro uygulamaları etkileyici görünüyorlar. Ancak zaman zaman iki uygulamayı aynı anda görmeniz, aralarında karşılaştırma yapmanız veya veri taşımanız gerekebilir. Uygulamaları ekranın kenarında dikey bir panel şeklinde göstermek mümkün, ancak bu düzen birçok programda işe yaramayacaktır.
Ekrana çok fazla bilgi sığdırmıyor
Metro uygulamaları bilgiyi yoğun olarak sunmuyor: Örneğin Müzik uygulaması bir kerede 24 albüm gösteriyor. Daha fazlasını görebilmek için yatay olarak kaydırmanız gerekiyor. Hızlı kaydırdığınızda ise sadece gri döşemeler görüyorsunuz ve resimlerin toplanması birkaç saniye sürüyor. Resimler yerlerine geldiğinde görünüm hoş bir hal kazanıyor, ancak yüzlerce albümün olduğu bir kitaplığınız varsa, uygulamanın sunduğu yol pek de etkili değil.
Windows 8 menüleri: Metro giriş ekranında Ayarlar (Settings) simgesine tıkladığınızda, giriş ekranıyla ilgili ayarlar gösteriliyor. "PC Settings" bağlantısına tıklamanız mümkün, ancak bu ayarlar Denetim Masasında görmeye alıştığımız her ayarı içermiyor. Denetim Masası kısayolu için geleneksel masaüstündeyken Settings simgesine tıklamamız gerekiyor.
Metro'da kalmak zor: İki monitörünüz varsa birincil monitörünüz Metro arayüzünü kullanıyor. Diğeri ise geleneksel masaüstünü gösteriyor.