Meta'dan 50.000 kilometrelik deniz altı kablosu: Project Waterworth duyuruldu

Meta, beş kıtayı birbirine bağlayacak ve dünya çapında yüksek hızlı bağlantı sağlayacak 50.000 kilometrelik devasa bir deniz altı kablosu projesi olan Project Waterworth'u duyurdu. Bu proje, dijital altyapıyı güçlendirecek ve yapay zeka inovasyonunu ilerletecek.

Facebook'un ana şirketi Meta, beş kıtayı birbirine bağlayacak ve tüm dünyayı kapsayacak 50.000 kilometrelik devasa bir deniz altı kablosu inşa etme planlarını açıkladı. Birkaç ay önce, şirketin böyle bir ağ kurmak için 10 milyar dolar harcamayı planladığını belirten sızıntılar ortaya çıkmıştı.

Project Waterworth: Uzun vadeli yatırım

Meta’nın milyarlarca dolarlık, uzun vadeli bir yatırım olarak açıkladığı Project Waterworth, dünyanın çapından daha uzun bir kabloyu temel alacak. Ağ Mühendisliği Başkan Yardımcısı Gaya Nagarajan ve Küresel Ağ Yatırımları Başkanı Alex-Handrah Aimé, kablonun dünyanın en uzun kablosu olacağını ve “mevcut en yüksek kapasiteli teknolojiye” sahip olacağını belirtti.

Project Waterworth, ABD, Hindistan, Brezilya, Güney Afrika ve diğer önemli bölgeleri birbirine bağlamayı hedefliyor. Yatırım, yapay zeka inovasyonunu dünya çapında ilerletmek için ihtiyaç duyulan bol kapasiteli, yüksek hızlı bağlantıya sahip üç yeni okyanus koridoru açarak dünyanın dijital otoyollarının ölçeğini ve güvenilirliğini güçlendirecek.

Afrika'nın güneyinden geçerek Asya ve Avustralasya'nın ortasından geçecek yeni kablo ağı, 7 bin metreye kadar inen derinliğe döşenecek. Nagarajan ve Aimé, bu iyileştirilmiş bağlantının Meta’ya ağ altyapısı üzerinde daha fazla kontrol sağlamasının yanı sıra, dijital altyapıya önemli büyüme ve yatırımların zaten gerçekleştiği Hindistan gibi ülkelerde teknolojik gelişme için fırsatlar sağlamaya yardımcı olacağını belirtti.

Meta’nın önceki kablo ağları

Bu proje, Meta’nın şu ana kadar kurduğu en büyük ağ olsa da, şirketin ilk ağı olmayacak. Sosyal medya devi, yıllar içinde 20 kablo daha geliştirdi. Bunlar arasında 45.000 km uzunluğuyla önceki rekor sahibi olan “2Africa” ağının genişletilmiş versiyonu da bulunuyor.

Sonraki Haber

Forum