SMS'ten WhatsApp'a kadar uzanan, mesajlaşma ile geçen 30 yıl

“Mesajlaşma” servislerini 30 yıldır kullanıyoruz. Yani şu an 30 yaşında olan çoğu yetişkin, mesajlaşma olmadan iletişimin nasıl yürüdüğü konusunda habersiz...

Mesajlaşma olmasaydı, insanlara 3 harfle bir şeyin çok komik olduğunu (LOL) nasıl söyleyeceğimizi bilemezdik. SMS’lerle başlayan bu süreç, bugün kullandığımız mesajlaşma platformlarına taşınmış ve nokta, virgül ve parantezlerle yaptığımız yüz ifadelerinin yerini emojiler almış durumda.

Kısa Mesaj Servisi ya da SMS olarak bilinen bu teknoloji, 30 yıl önce (Aralık 1992) mobil mesajlaşma teknolojisi üzerinde çalışan bir programcı olan Neil Papworth tarafından gönderilen 16 karakterlik "Mutlu Noeller" mesajıyla başladı. Ancak mesajlaşma ve ifadelerin toplumu kasıp kavurması için neredeyse bir 10 yıl daha geçmesi gerekecekti.

Mesajlaşmanın yaygınlaşması için Blackberry'ye teşekkür etmemiz gerektiğini söylemek yanlış olmaz. Y kuşağı ve onların idolleri, BlackBerry'lerini ve diğer fiziksel klavye taşıyan özellikli telefonlarını tılsım gibi yanlarında taşıdılar. Ülkemizde ise Nokia ve Ericsson çok kullanılan fiziksel klavyeli telefonlardı.

Sonradan gelen iPhone ise, SMS kültürünün ilk benimsenmesinde bir rol oynamamış olsa da, (ve Android telefonlar) büyük ölçüde metin tabanlı bir SMS kültüründen grafik emojilerle dolu bir kültüre dönüşümü sağlamaya yardımcı oldu.

Şimdi, 30 yıl sonra, SMS mesajlaşma insanların iletişim kurma şeklini sonsuza dek değiştirdi. Bir 30 yıl sonra nasıl mesajlaşacağımız şimdilik belirsiz, ancak bunun duman yoluyla olmayacağı aşikar. En azından “bir süre” için...

Sonraki Haber

Forum