Merkür yüzeyinden daha önce görülmemiş fotoğraflar geldi

Uzay Aracı BepiColombo, Merkür gezegeninin en iç kısmındaki altıncı uçuşunu başarıyla tamamlayarak, gezegenin yörüngesine girme hedefine bir adım daha yaklaştı.

Avrupa ve Japonya uzay ajanslarının ortak görevi olan BepiColombo uyduları, Merkür'ün çok yakınından geçerek o bölgelerde gizlenen kraterlere doğrudan bir bakış attı, etkileyici fotoğraflar çekti. Güneş Sistemi'nin en içteki gezegeninin yakın çekim görüntüleri, şimdi gezegenimize ulaştı.

İki birleşik uzay aracından oluşan BepiColombo, geçtiğimiz hafta altıncı ve son kez Merkür'ün yanından uçtu ve gezegenin kütle çekim kuvvetini kullanarak yörüngesini 2026'da nihai bir yörüngeye yerleştirmek için ayarladı.

Görev, Ekim 2018'de Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) arasındaki bir ortak girişim olarak başlatıldı ve her biri Merkür'ü keşfetmek için bir yörünge aracı sağladı. ESA'ya göre, ikiz uzay aracı son uçuşunda Merkür'ün yüzeyinin yaklaşık 295 kilometre üzerinde uçtu.

BepiColombo, bu yakın mesafeden, gezegenin kuzey kutbuna yakın soğuk ve sürekli karanlık gece kısmından başlayarak, güneş ışığı alan kuzey bölgelerine doğru hareket ederek Merkür'ün kraterli yüzeyinin görüntülerini yakaladı.

BepiColombo, izleme kameralarını (M-CAM 1) kullanarak Merkür'ün gündüz ve gece tarafını ayıran sınırın ilk yakın çekimini elde etti. Yukarıdaki görüntüde, Prokofiev, Kandinsky, Tolkien ve Gordimer kraterlerinin kenarları Merkür'ün yüzeyine dağılmış olarak görülebilir ve fotoğrafta, kraterlerin soğuk gölgelerinin içinde donmuş su cepleri da görünebiliyor. Aslında misyonun temel hedeflerinden biri, Güneş'e yakın olmasına rağmen Merkür'ün gölgelerinde su olup olmadığını araştırmaktı. Ve öyle anlaşılıyor ki, bilim insanları amaçlarına ulaşmış görünüyorlar.

Merkür'ün en büyük çarpma krateri olan devasa Caloris Havzası, 1.500 kilometreden (930 mil) fazla bir genişliğe sahip olup, görüntünün sol alt kısmında görülebiliyor.

Merkür büyük ölçüde karanlık bir gezegen olmasına rağmen, daha genç özellikleri yüzeyde daha parlak görünüyor. Bilim insanları Merkür'ün tam olarak yapısını çözebilmiş değiller.

Bu üçüncü görüntüde, volkanik aktivite ve büyük çarpışmalar Merkür'ün daha parlak bölgelerinin ardındaki temel faktörler olarak vurgulanıyor. ESA, "Bu görüntüde gezegenin üst kenarına yakın parlak yama, Merkür'deki en büyük volkanik patlamanın sonucu olan Nathair Facula'dır. Merkezinde, en az üç büyük patlamanın yeri olan yaklaşık 40 km çapında bir volkanik menfez bulunmaktadır" diye yazdı.

Sonraki Haber

Forum