Media Player rakipleri
PC’nizi yalnızca müzik setinin yerini almakla kalmıyor. Doğru yazılımları kullanarak bilgisayarınızı eksiksiz bir multimedya merkezine dönüştürebilirsiniz. Bilgisayarınızda izleyemediğiniz video kalmasın!
WinAmp 3 yüksek kaynak kullanımı ve diğer bazı eksiklikleri yüzünden yeterince eleştirilmişti. Yazılım,y eni sürümüyle birlikte yeniden kullanıcıların taleplerine yanıt verir hale geldi.
Ücretsiz yazılım şarkıların kopya koruması olmayan müzik CD’lerinden doğrudan rip edilerek MP3,W AV ve AAC formatına dönüştürülmesine ve sonrasında CD/DVD’lere aktarılmasına izin veriyor. Videoların gösterimi ve internet streaming dosyalarının kaydedilmesinde de sorun yaşanmıyor.
Ortam kitaplığı kişisel medya dosyalarının yönetiminin yanı sıra web’deki farklı hizmetlerden de yararlanmayı sağlıyor. Yüzlerce radyo ve televizyon istasyonuna tek bir tıklamayla ulaşılabiliyor.
Hünerli: jetAudio
Ücretsiz yazılım farklı multimedya araçlarını tek bir arayüzün ardında topluyor.
jetAudio,z engin sistem kaynaklarına sahip kullanıcılara hitap eden komple bir çoklu ortam uygulaması. Yazılım hangi video ve ses formatı söz konusu olursa olsun kullanıcıları yarı yolda bırakmıyor. Dosyaların oynatılması sırasında gerçekçi bir atmosfer yaratma konusunda oldukça başarılı.
Arayüz tıpkı büyük bir müzik seti gibi birbirinden bağımsız bölmelerden oluştuğundan, ist eğe uygun bir görünüm kazandırılabiliyor.
Müzikler için 20 bant ekolayzırın yanı sıra mikser ve efekt paleti tasarlanmış. Bu dosyaları farklı formatlara dönüştürmek, kopyalamak ve farklı kaynaklardan ses kaydetmek mümkün. jetAudio ile kopya koruması olmayan müzik CD’leri rip edilebiliyor. Ayrıca internet üzerinden yayın yapan radyo istasyonları tek tıklamayla oynatılabiliyor. DJ’lik yapmak isteyen kullanıcılar bilgisayarı bir radyo istasyonuna dönüştürebilen ücretsiz JetCast’dan yararlanabilir. Bu yazılım MP3,WMA ve OGG gibi tüm popüler biçimleri destekliyor.
Sağlam: Ashampoo Media Player+
Ashampoo tarafından hazırlanan bu ücretsiz yazılım,bir medya oynatıcıda aranan tüm özelliklere sahip. Media Player+ farklı biçimlerin oynatılabilmesi için hazırlanmış modüler ve geliştirilebilir bir yazılım.
Yazılım yalnızca günümüzün popüler formatlarını desteklemekle yetinmiyor, aynı zamanda yeni eklentilerle gelecekte gündeme gelecek formatlarla da uyumlu hale getirilebilmeyi vaat ediyor.
Ashampoo Media Player+’nın standart sürümü 20’den fazla medya formatını destekliyor. Ayrıca birçok alt format DivX Video Codec gibi ücretsiz codec eklentileriyle kombine bir şekilde kullanılabilir.
Ara yüzden hoşlanmayan kullanıcılar yeni kabuklarla yazılıma farklı bir görünüm kazandırabilir.
Sade: MediaViewer
Karmaşık yazılım paketleriyle uğraşmak istemeyenler için pratik ve çok yönlü bir çözüm.
MediaViewer ile tüm günümüz grafik, ses ve video formatlarını oynatılabilir. Hatta bu yazılımla slayt gösterileri hazırlamak bile mümkün. Zum özelliği görüntü içerisindeki önemli bölgeleri yakınlaştırarak daha net gözlemlemenizi sağlıyor.
Özellikle amatör kullanıcılara hitap eden kullanım özellikleri ve sade program arayüzü ilk bakışta hoşa gidecektir. Entegre güncelleme özelliği programın her zaman güncel kalmasını sağlıyor.
Gizli ipucu: Xenorate
DVD ve (S-)VCD’leri de oynatabilen ücretsiz ses ve video oynatıcısı. Entegre MPEG2 çözücüsü sayesinde video gösterimi için PowerDVD gibi bir DVD oynatıcı kurmak gerekmiyor.
Bu ücretsiz yazılım tüm güncel ses ve video dosyalarını destekliyor. Dijital zum desteği unutulmamış. Xenorate filmleri masaüstü arka planında oynatabiliyor. Sağ fare tuşuyla tüm menülere erişilebiliyor. Xenorate’in standart arayüzünden hoşlanmayan kullanıcılar üreticinin web sayfasından yeni kabuklar indirebilir. Programcılar yazılımı geliştirmeyi uzun süre önce bıraktılar,ancak yazılım yine de Windows Media Player için güçlü bir alternatif olmayı sürdürüyor.
Ozan Ali Dönmez
Evrensel: BSPlayer
Bu çok yönlü yazılım,öz ellikle sistem kaynaklarını tutumlu kullanmasıyla dikkat çekiyor. Rakiplerinde olmayan ses ve altyazı özellikleri oldukça etkileyici.
Kullanıcı,ses ve alt yazıları videodan bağımsız yükleyerek onların senkronize olup olmadığını sınayabiliyor. Sesler için WinAmp’ın DSP (Digital Signal Processing) eklentisi de destekleniyor. Sesler Dolby AC3 formatındaysa kullanıcı o film için birden fazla AC3 filtresi arasında seçim yapabiliyor.
Yazılım,alt yazılar konusunda içerdiği özellikleriyle de dikkat çekiyor. Altyazıların gösterimi doğrudan program içerisinden yapılandırılabildiğinden, kullanıcının VobSub gibi harici bir DirectShow filtresinin seçeneklerine başvurması gerekmiyor. Aslında BSPlayer bu alana yönelik yalnızca dört biçim destekliyor ve bu rakam VobSub’ın desteklediğinin yarısı.Ancak .srt ve .sub gibi en yaygın biçimler de bu listede.
Çok yönlü: The Core Media Player
Oynatıcı hiçbir yeni eklentiye gerek duymadan tüm Container formatlarını destekliyor.
Yazılım farklı şekillerde konumlandırılabilen birden fazla pencereden oluşuyor. Bu pencereler çalma listesi, ekolayzır,denetimler ve videolar için.
Core Media Player özellikle video gösterimine yönelik kapsamlı ayarlara sahip. Filtreler istenildiği şekilde kombine edilebiliyor ve kenar oranı değiştirilebiliyor.
Video gösterim özellikleri gibi ses özellikleri de çok çeşitli. Harici eklentilerden yararlanıldığından Musepack, Monket Audio gibi farklı ses formatları da destekleniyor.
Eksiksiz DVD oynatma hizmeti sunan ve tıpkı Zoom Player’daki gibi ücretli olan (Yaklaşık 10 Euro) farklı bir sürüm de söz konusu. Bu sürümdeki özellikler sayesinde ücretli DVD oynatıcıların ses ve video filtreleri de bir araya getirilebiliyor.
Sempatik: VideoLAN Client
Fransız öğrenciler tarafından geliştirilen bu ücretsiz medya oynatıcı aslında Linux dünyasından geliyor.
Yazılım kullanıcı dostu olma konusunda eksiksiz değil,ancak Windows’a uyarlanması VideoLAN’a yine de büyük ölçüde etki etmiş. Benzerlerinden farkı MPEG ve DivX streaming desteği sayesinde videoları yükleme esnasında da oynatabilmesi. Bu sayede filmin ilk sahnelerine göz atarak indirmeye değip değmeyeceğine karar verebilirsiniz. VideoLAN kendi ses ve video çözücüsüne sahip. Aralarında AC3,Di vX ve MPEG2’nin de yer aldığı çoğu format destekleniyor. Super VCD, VCD ve DVD’ler bu ücretsiz yazılımla sorunsuz oynatılabiliyor. Sesler ve altyazılar arasında seçim yapmak mümkün. Kontrast ve parlaklığı düzenleyerek görüntü kalitesini sonradan da artırabilmeyi sağlayan çok sayıda Post-Processing filtresi sunuluyor.
Ayrıca standart ara yüzden hoşlanmayan kullanıcılar programcıların web sayfasında çok sayıda kabuk arasından seçim yapabilir.
Eski dost: Media Player Classic
Oynatıcı eski Media Player 6.4’ün basit tasarımına sahip olsa da sunduğu özelliklerle zamanı yakalamayı başarıyor.
Oynatıcı,kur ulum gerektirmiyor ve doğrudan çalıştırılabiliyor. DVD oynatımı için dil ve altyazı gibi temel ayarlar kullanıcının seçimine bırakılıyor. Yazılım aynı zamanda AVI biçiminde olmayan filmlerle de uyumlu.Media Player Classic bu sayede kendi filtrelerinden birine başvurarak RealVideo formatındaki altyazıları kullanılabiliyor. QuickTime için video renderer seçimi de yapılabiliyor.
Dahili “Audio Switcher” sayesinde film devam ederken seslendirmeler arasında seçim yapmak mümkün. Bu sayede aynı klasörde yer alan ancak AVI Container’ın bir parçası olmayan harici sesler de kullanılabiliyor. Kullanıcı video ve ses dosyasını bir araya getirmeden önce onların senkronize olup olmadığını görebiliyor. Çok kanallı seslerde farklı kanallarla farklı birer çıkış noktası eşleştirilebiliyor. Örneğin “sol ön” için 1. kanalı belirlemek mümkün. Klasik: WinAmp Gelmiş geçmiş en başarılı medya oynatıcılardan biri olan WinAmp,r akiplerinden geri kalmamak için sürekli yeni sürümlerle kullanıcılarının karşısına çıkıyor.
Artık piyasada standart haline gelen Windows Media Player’dan memnun değilseniz, internetteki çeşitli alternatiflere göz atmayı tercih edebilirsiniz. CHIP, en iyi on ücretsiz yazılımı sizin için bir araya getirdi.
Profesyonel yazılım: Zoom Player
Zoom Player, kullanım konforu sunan gelişmiş bir çözüm: Araç güçlü oynatma seçeneklerine sahip ve yüksek yapılandırılabilirliğiyle dikkat çekiyor.
Bu ücretsiz yazılım,çok az yer kaplamasına rağmen bir medya oynatıcının sahip olması gereken tüm özellikleri barındırıyor. Zoom Player,adından da tahmin edileceği üzere, kullanıcının en uygun resim boyutunu seçerek görüntüleri keyifle izlemesini sağlayan zum özelliklerine sahip.
Yazılımda profesyonel kullanıcılara yönelik, aralarında filtrelerin manuel kombinasyonunun da bulunduğu gelişmiş yapılandırma seçenekleri bulunuyor. Ancak bu özellik yalnızca ücretli profesyonel sürümde (yaklaşık 20 Euro) tam anlamıyla kullanılabiliyor. Bu sürüm herhangi bir DVD’yi PowerDVD’nin ses ve WinDVD’nin video filtresiyle oynatabiliyor. Aynı zamanda bu DVD oynatıcıların en üstün özelliklerinden de yararlanılıyor.
Kullanım gerekli olgunluğa ulaşmış ve yazılım kapsamlı yapılandırma özellikleri barındırıyor. Fare fonksiyonları özel eylemlerle ilişkilendirilebiliyor. Ara yüzdeki düğmeler ve “Control Bar” özgürce yeniden tanımlanabiliyor. Tam ekran modunda bile özel bir menü üzerinden tüm özelliklere erişilebiliyor.