Masaüstüne alternatif 10 Chrome uygulaması
Sadece bu 10 Chrome eklentisi; PC'nize kurduğunuz pek çok pahalı yazılımı gereksiz yapacak!
Yaklaşık 22 sene önce ortaya çıkan ilk web tarayıcısı, HTML sayfalarını pasif olarak işliyordu. Bugün ise modern web tarayıcıları, kendi başlarında büyük bir platform haline geldiler. Neredeyse küçük bir işletim sistemi gibi genişleyen tarayıcılar, karmaşık JavaScript kodlarından Flash eklentilerine birçok işle başa çıkabiliyorlar.
Peki masaüstü uygulamaların yerini tamamen web'dekilerle değiştirip işinizi tarayıcınızdan yürütmeniz mümkün mü? Bu konudaki tecrübelerimiz biraz karışık, ancak web uygulamarının komple masaüstü yazılımlarının yerine geçmek üzere tasarlanmadığını söylemeliyiz. Ancak tarayıcınız içinden çalışan web uygulamaları, son senelerde oldukça geliştiler. Bu yazımızda ise masaüstü yazılımlarına alternatif 10 web uygulamasını bir araya getirdik.
Kelime işleme: Google Drive Documents
Çok karmaşık işler yapmıyorsanız, hemen şu andan itibaren kelime işlemcinizi Google Drive'daki kelime düzenleyicisi ile değiştirebilirsiniz. Arayüzle bir süre zaman geçirip ona alışmanız gerekecek. Word dosyalarını sıkça gönderip alıyorsanız, bir belgeye başkalarını davet ederek onu aynı anda rahatlıkla düzenleyebilirsiniz.
Diğer kelime işlemciler: Writer ve Scratchpad...
Diğer kelime işlemciler: Writer ve Scratchpad
Bir Chrome eklentisi olarak sunulan Writer, basit, temiz ve dikktinizi dağıtmayan bir yazma ortamı sunuyor. Belgelerinizi kaydetmekle uğraşmanıza gerek yok, Writer bunu sizin için otomatik olarak yapıyor.
Gün içinde alacağınız kısa notlar için ise Google'ın Scratchpad eklentisini beğeneceğinizi düşünüyoruz.
E-posta: Gmail offline ve Outlook Notifier
Outlook gibi bir masaüstü e-posta istemcisi kullandıysanız, Gmail veya Outlook.com'u zaman zaman yavaş bulabilirsiniz. Alternatif olarak bir Chrome eklentisi olan Gmail Offline'ı kullanabilirsiniz. Eklenti, Gmail'e yeni bir görünüm kazandırıyor ve onu tablettekine daha benzer bir hale büründürüyor.
E-posta hesabınızı Microsoft'tan almayı tercih ediyorsanız, gelen e-postalarla ilgili uyarı almak için Outlook.com Notifier eklentisini kullanabilirsiniz.
Hesap tabloları: Google Spreadsheets ve Zoho Sheets
Hesap tabloları için bir standart haline gelen Excel'e bir alternatif bulmak, Word'e alternatif bulmak kadar kolay değil. Örneğin Google Drive'daki hesap tabloları, size Excel'deki kadar büyük bir tablo sunmuyor.
Google'ın çözümü yerine kullanabileceğiniz diğer bir web tabanlı hesap tablosu düzenleyicisi ise Zoho Sheets. Zoho Sheets, kısıtlı satır sorununu daha şık bir biçimde çözüyor: Siz aşağı kaydıkça yeni satırlar ekliyor. Araç maktroları desteklediği gibi Excel'deki VBA dilinin aynısıyla çalışabiliyor.
Görsel düzenleme: Pixlr, Picmonkey ve BeFunky
Görsel düzenleme: Pixlr, Picmonkey ve BeFunky
Masaüstü görsel düzenleme konusunda en kapsamlı program, şüphesiz Photoshop. Ancak Photoshop'un da Photoshop Express adında bir çevrimiçi sürümü var. Sunduğu işlevler olarak masaüstü sürümünden çok gerilerde olsa da temel işleri yapmanıza fazlasıya yetecektir.
Ancak size önermek istediğimiz iki Chrome eklentisi daha var. Pixlr'in Chrome eklentisi daha çok web hizmetine bir kısayol gibi çalışıyor. Autodesk tarafından geliştirilen flash tabanlı eklenti, hem oldukça güçlü, hem de kullanıcı dostu. PC'nizdeki resimleri yükleyip yeni katmanlar oluşturabilir, onlara çeşitli efektler uygulayabilir, Photoshop'ta olduğu gibi geri alabileceğiniz işlemlerin bir günlüğünü oluşturabilirsiniz.
Cep telefonunuzdaki Instagram gibi bir uygulama arıyorsaınz, PicMonkey'e şans vermelisiniz. Bu görsel düzenleyicisini kullanmak son derece kolay: Resmi yükleyip yapacağınız düzenlemeyi yan çubuktan seçmeniz yeterli.
Eğlenceli diğer bir görsel düzenleyici ise BeFunky. Araç, PicMonkey'e benziyor: "Effects" ve "Artsy" olarak ikiye bölünmüş bir yan çubuğa sahipsiniz. Photoshop'u (veya benzeri bir programı) öğrenmeden fotoğraflarınızla eğlenmek istiyorsanız, PicMonkey ve BeFunky tam size göre.