Mars'tan gelen yeni görüntü, daha önce gördüğümüz hiçbir şeye benzemiyor

Bugüne dek Mars'tan gezegenimize ulaşan görüntülerde beklenmedik çok sayıda nesne gördük. Ama son görüntüdeki bu kaya, daha önce gördüğümüz hiçbir şeye benzemiyor.

NASA’nın Perseverance keşif aracı, Mars’taki Jezero Krateri’nin içinde yer alan Washburn Dağı adı verilen bir alanda şimdiye kadar gördüğümüz diğer kayalara hiç benzemeyen, farklı bir şekilde daha açık renkli bir kaya parçası tespit etti. Bu sıra dışı nesnenin, Mars yüzeyinin şekillenmesine yardımcı olan antik jeolojik süreçlere dair bazı ilgi çekici ipuçları sağlayabileceği ümit ediliyor.

Mevcut bilimsel çalışmanın eş yöneticisi Brad Garczynski, yaptığı açıklamada “Washburn Dağı'ndaki doku ve kompozisyon çeşitliliği ekip için heyecan verici bir keşifti; bu kayalar, kraterin kenarından ve potansiyel olarak ötesinden getirilen jeolojik hediyelerle dolu bir çantayı temsil ediyor” dedi ve ekledi: “Fakat tüm bu farklı kayaların arasında gerçekten dikkatimizi çeken bir tane vardı.

45 santimetre genişliğinde ve 35 santimetre yüksekliğindeki beklenmedik derecede parlak kaya, etrafını saran koyu renkli kayaların arasında belirgin bir şekilde gözüküyor ve Büyük Kanyon’daki benzer bir özelliğine atıfla “Atoko Noktası” olarak adlandırılıyor. NASA tarafından yapılan açıklamada, “Mineral taneciklerinin ve kristallerinin boyutu, şekli ve düzeni - ve potansiyel olarak kimyasal bileşimi açısından - Atoko Noktası tamamen ayrı bir seviyede” denildi.

Perseverance keşif aracı, SuperCam ve Mastcam-Z cihazlarını kullanarak kayanın piroksen ve feldispat minerallerinden oluştuğunu tespit edebildi. Ancak bu kayanın, tamamen farklı bir bileşime sahip kayalarla çevrili Washmore Dağı’na nasıl ulaştığı şimdilik bilinmiyor.

Sunulan teorilerden biri, bu kayanın bir noktada açığa çıkan yeraltı magma kütlesinden kaynaklandığını öneriyor ancak geçmişte Mars yüzeyi boyunca akan bir nehir tarafından mevcut konumuna taşınmış olması da mümkün olabilir. Açıklamada belirtilene göre “Her iki durumda da ekip, Atoko Noktası’nın türünün görülen ilk örneği olmasına rağmen son olmayacağına inanıyor.

Perseverance, bu sıra dışı kayayı analiz etmek için kısa bir süre durduktan sonra Mars’taki antik yaşamın izlerini bulma arayışında ısrarla devam edeceği bir sonraki durağına doğru yolculuğuna devam ediyor.

Sonraki Haber

Forum