Mars'tan Dünya'ya "kaçak bir yolcu" geliyor

Mars'ta gezegenimize gönderilecek kaya örneklerini toplayan Perseverance gezgini, kaçak bir yolcuya da ev sahipliği yapıyormuş.

Perseverance gezgini üç yılı aşkın bir süredir Mars yüzeyinde çalışıyor ve her şey planlandığı gibi giderse sonunda Dünya'ya getirilecek kaya örneklerini topluyor.

Ancak bilim insanları ilginç bir detay fark etti. Mars atmosferinin kalıntısı olan tozlar, numune tüplerinin "üst boşluğuna" sızdılar. Böylece Perseverance farkında olmadan, Mars atmosferinden örnekler de toplamış oluyor ve NASA'daki bilim insanları bu durum karşısında çok heyecanlı. Çünkü burada sadece atmosferdeki gazları değil, pek çok mikro partikülü ve tozu da inceleme fırsatı ortaya çıkacak.

NASA bir açıklamasında "İnsanlar Ay'ın havasız olduğunu düşünüyor, ancak zamanla ayın yüzeyindeki kayalarla etkileşime giren çok ince bir atmosfere sahip, buna Ay'ın iç kısmından sızan ve Ay yüzeyinde toplanan asal gazlar da dahildir" demişti.

Mars ekibi de, Apollo 17 misyonu tarafından getirilen örneklere dayanan, Ay'ın çok ince atmosferine ilişkin 2021 tarihli çalışmadan elde edilen bilgileri şimdi Mars'a uygulayacak.

Peki bunu nasıl yapacaklar? Mars'tan aldıkları atmosfer örneğini dünya atmosferiyle karıştırmadan nasıl inceleyebilirler?

Tüpten gaz çıkarmak!

Ekip Ay gazını soğuk bir tuzağa koydu ve kapalı bir kaptaki sıcaklığı düşürerek tuzağın dibindeki numunede bir miktar gaz yakalamayı başardı. Aynı kurallar, kaya çekirdeklerinin numune tüplerinin üst boşluğunda tutulan Mars atmosferini incelemek için de geçerli olacak. 

Eğer her şey yolunca gidere, Mars atmosferi hakkında, dünyadaki gelişmiş laboratuvarlarda çok detaylı analizler yapılabilecek. Böylece Mars atmosferini daha sağlam şekilde incelemiş olacağız.

Sonraki Haber

Forum