Magic 14 Duels of the Planeswalkers: İNCELEME

Dünyanın en çok oynanan oyunlarından birisine, PC başında yeninden merhaba deyin!

Siz ne tür strateji oyunları seversiniz? Satranç? Belki de Go? Kim bilir, bir çoklarınız briç hastasıdır. Konu, hemen toplanıp masa üstünde oynanabilecek bir strateji olduğu zaman onlarca farklı oyun sayılabilir tek seferde ve eminiz ki bir o kadar da bilinmeyen ya da unutulan oyun kalacaktır geride. 1993 yılında ilk defa kendisini gösteren Magic the Gathering isimli kağıt oyunuysa daha çok "bilinmeyenler" kısmında bulunuyor. 1993 yılında üretilen Magic, o günden bu güne kadar dünya çapında milyonları bir araya getiren, kişisel turnuvalardan, ülke takımı turnuvalarına kadar büyük bir yelpazede kendisini göstermiş, türüne ender rastlanan oyunlardan birisidir.

Az önce saydığımız oyunlar gibi Magic de aslında fiziksel bir oyun; tamamen kartlarla oynanan Magic, günümüzde bilinen en detaylı strateji oyunlarından birisidir. Şu anda bize konuk olmasının sebebi ise birçok oyunun olduğu gibi, onun da PC sürümünün üretilmiş olması ki aslında ilk PC sürümü 1997 yılının Eylül ayında kendisini göstermişti. Nitekim son dört yıldır üretilen Magic: Duels of the Planeswalker (M: DotP) serisi, elektronik dünyaya resmen yeniden "merhaba" demesine ön ayak oldu Magic'in. Bu arada oyunun başta Amerika olmak üzere dünyanın tamamına egemen olduğunu ve Türkiye olarak da 1997 yılından beri birçok turnuvaya katıldığımızı, kendimize ait hakemlerimiz olduğunu ve her yıl ülkemizi düzenli olarak Magic turnuvalarında temsil ettiğimize de değinmek isteriz.

Sürekli kendisini yeniliyor

Her yeni set, yeni özellikleri de getiriyor

M: DotP 14'e geçmeden, Magic dünyasının temelinin biraz paraya dayandığına değinmemiz gerekiyor. Yıl içerisinde üç adet, farklı isimde ana blok üretiliyor ve her blok kendi içerisinde üç adet sete sahip ki her setin de kendi ismi var. Her yıl içerisindeyse bir adet "core set" yani "Magic 2012, 2013, 2014" isimli setler aramıza katılıyor. Yılını dolduran set ise, artık aktif turnuvalarda kullanılmaz hale geliyor.

Yani anlayacağınız düzenli olarak kart satın almanız gerekiyor. Fakat işin iyi tarafı, birçok turnuvanın aynı zamanda eski kartlara ihtiyaç duyulan "modern" formatta yapılıyor olması. Türkçe meali ise aktif olarak Magic oynayacak bir insanın bu oyuna verdiği para sürekli kendisine artı oluyorken, altı ay oynayıp bırakanın canı bir hayli yanabiliyor. Her kartın aynı zamanda bir değeri bulunmakta. Ülke distribütörlerinin belirlediği site üzerinden hesaplanan kart değerleri, hem oyuncular arasında farklı kartları değiş tokuş yapmayı kolaylaştırıyor, hem de gerektiği taktirde internet ortamından rahat satış yapabilmemizi sağlıyor. Tüm bu sistemse yıllar önce üretilen ve gerçeği ile birebir şekilde PC ortamında hayat bulmuş Magic: The Gathering Online içerisinde yer almakta. Tüm kartlar, o an perakende olarak satılan, içerlerinde 15 kart bulunduran "booster"lar, anında değiş tokuş, her türlü Magic formatı ve turnuvalar bu online oyun içerisinde hazır ve nazır. Zaten an itibariyle oyuncuların büyük bir kısmı burada antrenman yapıyorlar. M: DotP serisi ise çok daha kırpılmış ve göz boyamaya odaklanmış bir seri ama hakkını vermek lazım, bu kadar karışık gibi gözüken bir oyun, daha rahat oynanamazdı...

Magic öğrenmek artık çok daha kolay

Karışık gibi gözükse de aslında hiç de değil

Şimdi tüm Magic mantığını tek tek sizlerle paylaşmayacağız. Bu hem çok meşakkatli olacak, hem de yazı ile anlatılamayacak kadar karışık gözükecektir. İşte tam bu noktada M: DotP serisinin ve özellikle M: DotP 14'ün ilk artısı kendisini gösteriyor. Oyunun içerisine daldığınız anda her türlü detayı tek tek görebileceğiniz, neyin, ne anlama geldiğini rahatça çözebileceğiniz tutorial bölümleri mevcut. Kartlar üzerindeki sembollerse önceki oyunda karıştırılıyordu misal, M: DotP 14 ile bu sorun ortadan kalkmış zira bir sayfanın tamamında kartlar üzerinde şekillerin hangi terimleri işaret ettiği yazılmış.

Yine de siz siz olun, eğer bu oyuna başlarsanız işaretlere değil de İngilizce olarak yazan açıklamalara dikkat edin.

Bu arada değinmekte fayda var; her kartın özelliği açık bir şekilde zaten üzerinde yazıyor. Flying, Trample, Shroud, First Strike gibi ibarelerse oyun içerisinde düzenli olarak açık bulunan "Tips" kısmında, ilgili kartı kullandığınız anda karşınıza çıkıyor. Tips'ler daha profesyonel oyuncular da düşünülerek, opsiyon menüsünden kapatılabilir hale getirilmiş, dilerseniz anında kapatabilirsiniz. Animasyonlarsa eski oyunlara göre çok daha canlı. Temelde animasyonların hiçbir önemi yok; sonuçta bu sadece bir kart oyunu ama yeni başlayanlar için neyin, nereye, ne yaptığını bu animasyonlar aracılığı ile anlamak çok ama çok daha kolay. Özellikle elektrik ve ateş efektleri göz dolduruyor.

Senaryo devam ediyor

Eksiye nazaran artı mevcut

Gelelim yeni oyunun beraberinde getirdiklerine. İlk dikkat çeken durum M: DotP serisinde bulunan hikaye akışının, M: DotP 14 ile de devam ediyor olması. Efsanevi güçlerdeki Planeswalker'larımız, yine birbirlerini avlamaya devam ediyorlar ve macera boyunca daha önceden set ismi olarak piyasaya çıkan "plane"leri teker teker kendileri ile gezmemize imkan tanıyorlar. Karşımıza çıkan düşmanlarımızı yendikçe bir sonraki bölgeye geçme hakkımız doğuyor. Eğer dilersek, temizlediğimiz bölgeden sonra bir planeswalker ile de karşılaşabiliyoruz.

Değinmekte fayda var ki gerçekte ve Magic Online'da oynanan yapıda, planaswalker'lar aynı zamanda kullanılabilir kağıtlar. Fakat M: DotP içerisinde sadece senaryoda boy gösteren kahramanlar olarak karşımıza çıkıyorlar. Dört yıldır da oyuna dahil edilmemiş olmaları bir garip doğrusu... Bölümler boyunca karşımıza çıkan düşmanlarımızla mücadele etmek için hali hazırda olan destelerden birisi seçiyor ve üzerinde belirli oynamalar yapabiliyoruz. Eğer daha fazla deste ve kart istiyorsanız, o zaman bir iki dolar daha harcama yapmak suretiyle koleksiyonunuzu genişletebiliyorsunuz.

Aslında böyle bir girişim sadece kullanıcıya bağlı çünkü oyunun içerisinde bize sunulan destelerle zaten rahat bir şekilde , M: DotP 14'ü bitirebiliyoruz.

Şanstan daha çok hesap önemli...

İki yeni format ve birçok yeni kağıt

Gelelim M: DotP 14'ün en büyük değişikliklerine... M: DotP 11'den beri her yeni oyunuyla, bir başka formatı bize tanıtan yapımcı ekip, aslında uzun yıllardır Magic'in merkezinde bulunan "Sealed" formatı ve genel geçer oyuncuların keyifle deneyim ettiği "Two Headed Giant" formatını ancak bu yıl bize sundular. Sealed demek, alakalı setin ya da bloğun, içerisinde 15 kart barındıran üç adet booster paketi ile en fazla 40 kartlık bir deste kurmak anlamına geliyor. Destenin hızına göre, 16 ile 18 kanyak kağıdı kullanıldığını düşünürsek, ortalamada eldeki 23 kağıdı çok iyi bir şekilde kombine edip bir deste kurmamız isteniyor.

Hal böyle olunca kart sinerjisini yakalayan oyuncunun mükemmel desteler yaratabilmesi ve rakipleri silip süpürmesi de kaçınılmaz oluyor. Yine de tüm oyuncuların aynı işlemi gerçekleştirdiğini düşünürsek, şanslar herkes için eşit. Normal turnuvalardan farklı olaraksa, M: DotP 14'de yok ettiğimiz rakip ardından bir adet daha booster açabilmemiz. Açıkçası biz hiç beğenmedik bu fikri ama dediğimiz gibi, oyunun geneli zaten Magic öğretmeyi, anlatmayı hedefliyor. Two Headed Giant tarafıysa, ikiye iki oynanan bir takım oyunu. Takım oyuncuları birbirlerinin ellerini görebiliyor ve yapılması gerekenleri söyleyebiliyorlarken, aynı zamanda savunma ve saldırı yapmakla yükümlüler. Buradaki sorun, M: DotP 14'ü yapay zeka ile oynarken, oynayamamak! Malum, yazı yazsan okumaz, mikrofondan söylesen duymaz. İşin daha da kötüsü, bazı oyuncuların en az yapay zeka kadar kötü olması. Anlayacağınız bu format öncelikli olarak birbirini tanıyan insanlar için yaratılmış.

Kısacası, M: DotP 14, Magic dünyasını tüm dünyaya yaymaya devam ediyor ve biz de Türkiye Magic oyuncuları olarak elimizden geleni yapamaya devam ediyoruz. Son dünya şampiyonasında ilk 32'ye kalıp, ilk 16'yı da matematiksel ihtimallerle kaçıran ülke takımımız, her yıl daha güçlü bir şekilde bizleri temsil ediyor. Aynı zamanda bir spor olan Magic, M: DotP serisi sayesinde sizlere bir tık kadar uzak!

Sonraki Haber

Forum