Mac'ın 30 yıllık tarihine yakından bakalım
İlk Apple Macintosh'un otuzuncu yıl dönümünde, Mac'lerin tarihine yakından bakmaya ne dersiniz?
Bu sene PC devrimini başlatan orijinal Apple Macintosh'un 30'uncu yıl dönümü.
Geniş çapta satışa sunulan ilk kişisel bilgisayar olan Apple Macintosh, o günden bu güne ara vermeden gelişmeye devam etti. İşte Apple'ın bu devrimsel bilgisayarının tarihi.
1984 - "Hepsi bir arada" bilgisayar
24 Ocak'ta, Apple'ın CEO'su Steve Jobs dünyaya ilk Mac bilgisayarı tanıtıyor. 8MHz işlemci ve 9 inç ekrana sahip bu bilgisayar, ayrıca 3.5 inç disket sürücü ve 128k belleğe sahipti. En önemli özelliği, grafik arayüzüydü. İki tane o zaman için devrimsel sayılabilecek uygulamaya da sahipti: MacPaint ve MacWrite kelime işlemcisi.
2,495 dolar fiyatında olan cihaz, 14 inç uzunluğunda ve 7.5Kg ağırlığındaydı, ama isteğe bağlı olan taşıma kasasına yerleştirildiğinde 10Kg'a çıkıyordu.
Cihaz, Ridley Scott'un ünlü 1.5 milyon dolarlık Super Bowl reklamıyla ortaya çıkmıştı.
1985 ve 1986
1985 - Microsoft ve Apple
Sanıldığının aksine Microsoft'un Mac ile olan ilişkisi hep rakip olarak değildi. Gerçekte, Mac çıktıktan bir yıl sonrasında Apple'ın ilk büyük partnerlerinden biri Microsoft'tu. Microsoft, Word ve Excel'i getirdi, ayrıca bu sıralar Forefront isimli bir firmadan PowerPoint'i satın aldı.
Buna ek olarak, 1985'de ilk Apple lazer yazıcı ve Aldus PageMaker masaüstü yayıncılık programı ortaya çıktı. Böylelikle Mac'lerin çok ünlü olduğu masaüstü yayıncılık devrimi başlamış oldu. 1985'in sonunda, kurucu ortakları Steve Jobs ve Steve Wozniak Apple'ı terk etti, Microsoft da kişisel bilgisayar devriminde çok önemli bir noktaya işaret eden Windows 1.0'ı piyasaya çıkardı.
1986 - Macintosh Plus
Mac, Macintosh Plus adı altında büyük bir güncelleme gördü. Artık 1MB bellek ve SCSI destekliyordu, bu sayede artık yazıcı ve harici sabit disk gibi bileşenler birlikte bağlanabiliyordu. Mac işletim sistemi 3.0 sürümüne ulaştı ve klasör içine klasör koyabilme gibi özellikler geldi.
1987, 1988 ve 1989
1987- İş odaklı bir Mac
Macintosh Plus, iki yeni Mac'ın da yolunu açmıştı: Macintosh SE iki disket sürücü veya bir dahili sabit disk seçenekleri sunuyordu, Macintosh II ise iş odaklı bir bilgisayardı. Mac II 256 renkli 13 inç'lik ekrana, 16MHz işlemciye ve 128MB'a kadar yükseltilebilen belleğe sahipti. Mac OS 5.1 sürümüne ulaşmıştı ve artık arka planda yazdırmayı destekliyordu.
1988 - CD-Rom'a geçiş
Ve bir sonraki sistem de Macintosh IIx'ti. Bu, bir CD-ROM sürücüsüne sahip ilk bilgisayarlardandı.
Aynı zamanda bu sıralar kendi başına takılan Steve Jobsi yeni bilgisayar NeXT'i tanıtmıştı. Bu bilgisayar, çok yönlü ve disket sürücü yerine bir magneto-optik sürücüye sahip bir bilgisayardı. Steve Jobs şimdiden ileri görüşlü teknoloji anlayışını yansıtmaya başlamıştı.
1989 - İlk Mac laptop
Apple, SE/30, Mac IIc ve Mac IIci olmak üzere üç yeni Mac tanıttı. Bunların arasından en ilginci Mac IIci'ydi. Ayrı bir renkli monitöre ve daha taşınabilir masaüstü bir kasaya sahip bilgisayar, 25MHz 68k'lik işlemcisi ile o ana kadar üretilmiş en hızlı Mac'ti.
Bu sene Apple ilk laptopunu da tanıttı. 7.25kg ağırlığındaki Mac Portable, 6,500 dolar fiyatındaydı. NeXT'le uğraşan Steve Jobs ise Unix tabanlı bir işletim sistemi olan NeXTstep'i duyurdu. Bu işletim sistemi daha sonraki Mac'lerin gidişatında önemli rol oynayacaktı.
1990, 1991 ve 1992
1990 - Macintosh IIfx
Apple o zamana kadarki en hızlı 40MHz'lik Macintosh IIfx'i duyurdu. Özellikle DOS kullanan PC'lerin, GUI kullanan MAC'lerden daha hızlı olduğuna dair olan yaygın kanıyı ortadan kaldırmak için tasarlanmıştı. Microsoft Windows 3.0 da bu sene ortaya çıktı, bu sıralarda bilgisayar piyasasının 20%'si Apple'a aitti.
1991- Yüksek performans
Apple PC'ler atak yaptı ve altı yeni Mac piyasaya sürüldü. Bunların arasında Motorola 68030 işlemciye sahip üst uç modeller de vardı ve bunlar öncekilerden 2.5 kata kadar daha hızlıydı. Apple bunların yanında yeni taşınabilir Mac'ler de tanıttı. Geride klavyesi ve önde trackpad'i olan ilk laptoplar bunlardı. Mac OS sürümü 7.0'a ulaşmıştı.
1992- Apple düşüşte
Bu sene Apple'ın biraz düşüşe geçtiği bir seneydi. Performa isimli güçsüz bir Mac serisi piyasaya çıkarılmıştı. Bu sıralarda Microsoft, Intel ile işbirliğine girdi ve popülerlik kazanan Windows 3.1'i kullanan, daha hızlı x486 PC'leri ortaya çıkardı. Steve Jobs'un NeXT'i için ise işler fena görünmüyordu, NeXTstep OS 3.0 sürümü ile Motorola 68K işlemcilerden Intel işlemcilere geçiş yapılmıştı.
1993, 1994 ve 1995
1993- Rekabet
Apple, 19 yeni Mac çıkardı; bu Mac'lerin aralarında her türlü kesime ve amaca hitap eden modeller bulunuyordu. Performa ve PowerBook'lara ek olarak, Apple 10 milyonuncu Mac bilgisayarı sattığını duyurdu. Yalnız bunun üzerine Microsoft da Windows'u 25 milyonun üzerinde kullanıcının kullandığını duyurdu. Rekabet had safhaya ulaşmıştı.
1994- PowerPC'ye geçiş
Apple, 25 yıllık tarihindeki ilk büyük geçişi yaptı. PowerPC RISC mimarisini kullanan üç yeni Power Mac piyasaya çıkarıldı. Bu PowerPC çipleri, CISC tabanlı çiplerden çok daha hızlıydı. 1994'de System 7.5'i de görmüştük.
1995- Mac rakip olacak durumda değil
Bu sene Apple'ın en zor senelerinden biriydi. Windows 95'in gelişi ve Intel'in son derece popüler Pentium işlemcilerinin başarısı buna sebep olmuştu. Apple'ın PowerPC'e sahip olan Mac'leri iyi satıyordu, ama diğer modeller pek ilgi görmemeye başlamıştı. Steve Jobs, Apple'ın şansını nasıl döndürebileceğini bildiğini söylüyordu, ama firmadaki kimse onu dinlemiyordu.
1996, 1997 ve 1998
1996- Ve Jobs geri döndü
Şubat'ta Steve Jobs, Fortune dergisine yapığı açıklamalarla herkesi şaşırtmıştı. Açıklamasında PC savaşlarının uzun zaman önce bittiğini ve Microsoft'un kazandığını söylüyordu. Apple sonunda 68k işlemcilerini bir kenara bırakıp System 8.0 üzerinde (Mac OS'un yeni sürümü) çalışmaya başlamıştı. Bu senenin sonunda Apple, Steve Jobs'un firması NeXT ve NeXTstep işletim sistemlerini satın aldı. Steve Jobs ait olduğu yere geri dönmüştü ve bu olayla bugün tanıdığımız Apple başlamış oldu.
1997- Jobs işin temeline geri döndü
Apple'ın çok fazla ürün serisi ve az müşterisi vardı. Jobs'un ilk işi gereksiz gördüğü Mac klonlarından kurtulmak oldu ve Mac OS X'e öncülük edecek olan Rhapsody üzerinde çalışmaya başladı.
1998- iMac yeni bir döneme işaret etti
Steve Jobs, Apple'ın ürünlerini yok etmeye devam etti, Newton PDA'yı ortadan kaldırdı. Apple'ı özüne döndürecek bir ürün olan iMac üzerine yoğunlaştı.
1999, 2000 ve 2001
1999- Süper bilgisayar
iMac daha hızlı hale geldi ve çeşitli renk seçenekleri sunuyordu. Bunun yanında Apple yeni G3 serisi laptopları piyasaya çıkardı. Apple'ın dünyadaki ilk masaüstü süper bilgisayar diye isimlendirdiği Power Mac G4'de bu sene herkesi şaşırtmıştı.
2000- OS X yüzünü gösterdi
Mac OS X'in ilk kullanıcı sürümleri bu sene ortaya çıktı. İyi görünmesine rağmen ilk hali çok sade ve yavaştı. System 9'dan çok farklıydı.
2001- Spinning beach ball era
Mac OS X 10.1 çıkmasına rağmen halen özellikleri eksik ve oldukça yavaştı. Apple'ın Windows Vista'sı diyebileceğimiz işletim sistemi, sadece stilden ibaretti ve kullanışlı olmak için fazla hantaldı.
Bunun yanında laptoplarda yeni bir dizayn ortaya çıktı.
2002, 2003, 2004 ve 2005
2002- Güncellemeler
Apple, iMac'ın güncellenmiş bir sürümünü piyasaya çıkardı.
2003- Yenilemeler
Apple, Mac OS Klasik modunu ortadan kaldırıp Mac ürünlerini tümüyle yeniledi. Bunlara iBook'lar, PowerBook'lar, Power Mac G4, iMac ve eMac dahil.
2004- iPod
Bu sene Mac'den ziyade iPod için önemli bir seneydi. Hatta o kadar ki, Apple Mac bilgisayarlarını, "iPod'un yapımcılarından" diye tanıtıyordu. iMac'in dizaynı ise bu günküne çok benzer bir hal almıştı. Apple iyi durumdaydı, ama PC piyasa payı şimdiye kadarki en aşağı seviyesine inmişti: dünya çapında yalnızca 3%'tü.
2005- Intel işlemcilere geçiş
IBM ilk çift çekirdekli PowerPC G5 çiplerini Apple'a sundu. Yalnız bu Apple'ın gerçekten ihtiyacı olan, iBook ve PowerBook'lar için düşük enerjili ve hızlı işlemci gereksinimi karşılamadı.
Bununla birlikte Haziran ayında, Jobs üçüncü büyük değişime gitti ve Intel işlemcilere geçiş yaptı. Böylece Apple donanımının normal PC'lerdekinden bir farkı kalmamış olacaktı.
2006, 2007 ve 2008
2006- Intel
Artık Apple'ın yaptığı tüm Mac'ler Intel işlemciye geçiş yapmıştı. Yılın sonunda MacBook Pro yeniden geliştirildi ve artık Core 2 Duo işlemcilerle geliyordu.
Aynı sene tanıtılan Boot Camp, tüm Intel Mac'lere Windows da yüklenmesini mümkün hale getiriyordu.
2007- Taşınabilir Mac'ler çok güçlü hale geldi
Apple'ın bu senesi 8 çekirdekli Mac Pro'ların duyurulmasıyla başladı.
Ve 2007 iPhone'un ortaya çıktığı seneydi. Macworld Expo'da "ilk otuz yılımız sadece başlangıçtı" şeklinde yazılar göze çarpıyordu.
Windows Vista piyasaya çıkmış ve ağır eleştirilere maruz kalmıştı. Onun ardından çıkan OS X 10.5 Leopard, Apple'in en çok satan OS X güncellemesi oldu.
2008- MacBook Air
Apple'ın en başarılı yılı olan 2008'de, Mac Pro'nun 8 çekirdekli işlemeyi standart olarak sunacağı söylendi. Ayrıca ultra-ince ve multi-touch destekli dizüstü bilgisayar MacBook Air de duyuruldu.
2009'dan günümüze
2009, 2010 - Daha küçük bir MacBook Pro
Steve Jobs, Haziran'da OS X 10.6 Snow Leopard'ın tüm uygulamaların çok çekirdekli işlemci gücünden faydalanabileceğini açıkladı.
2009 özellikle çok beklenen MacBook Pro'nun 13.3 inç'lik sürümünün çıkışı yüzünden önemliydi.
2011- OS X Lion
Temmuz ayında OS X Lion çıkarıldı. Bu bir disk üzerinde sunulmayan ilk OS X'ti. Ayrıca bir USB flash bellek sürümü vardı, böylece bağlantı konusunda sorunları olanlar da onu elde edebiliyordu.
2012- Retina ekranlar
Mac Pro serisinin hayranları nihayet 2013'te yeni bir sürümün çıkacağına dair bir açıklama duydular. Senenin sonunda yenilenmiş bir Mac mini ve daha da ince bir ekrana sahip yeni iMac ortaya çıktı.
MacBook Pro da yenilendi ve Retina ekrana sahip olmasının yanında optik sürücüye sahip değildi. Yeni modellerin HDMI çıkışları vardı.
2013- Yeni Mac Pro
MacBook Pro'nun yenilenmesinden sonra sıra MacBook Air'e gelmişti.
Mac Pro ve OS X 10.9 Mavericks piyasaya sürüldü. Mavericks çok büyük bir gelişme değildi ve sorunları vardı, ama buna rağmen çok başarılı oldu.
OS X 10.10'un ise 2014 yılının sonlarında çıkacağını umuyoruz.