LTE: DSL'den daha hızlı mobil internet
Mobil internetin DSL'i tarihe gömmesini sağlayabilecek bir teknoloji: Karşınızda LTE...
Web'de HD film izlemek, müzik aktarımı yapmak, çevrimiçi oyun oynamak... Ve bunların hepsini cep telefonuyla yapmak. Mobil ağ, LTE tekniği sayesinde DSL bağlantılarından daha hızlı olacak.
iPhone'ların ve minik netbook'ların piyasaya çıkışından bu yana mobil veri açlığı artıyor; zira cihazlar dışarıda internete girmenin ne kadar keyifli olabileceğini gösterdi. Gelecekte veri darboğazlarına rastlamamak ve mobil şebekeden sadece basit web sitelerine ulaşmamak için bazı servis sağlayıcılar daha hızlı veri aktarım teknikleri üzerinde çalışıyor. Öncelikle UMTS turbosu HSDPA+ tekniğini sunmak istiyorlar.
Fakat bu ağ hızlandırıcıları sadece geçici birer çözüm; çünkü servis sağlayıcıları çoktandır yeni nesil bir teknolojiyi test ediyorlar: Long Term Evolution, kısaca LTE, önümüzdeki 1-2 yıl içinde mobil internet kavramını alt üst edebilir.
Telefon bağlantısına son: LTE her yere el atıyor
LTE'nin güzel tarafı standart DSL'i gölgede bırakabilecek yüksek hızlı bir bağlantı tekniği olması. Bu hızla LTE, sadece mobil cihazlar için değil, ev bilgisayarları için de mantıklı bir çözüm oluyor.
Hızlı yüklemeler: 300 Mbit/s'yi görmek mümkün
GSM, UMTS ve diğer kablosuz teknolojilerinin bir arada çalışması da düşünülüyor: LTE bağlantısı çok zayıf olduğunda antenler sinyalleri bir diğer şebekeye yönlendirebilir. LTE uluslar arası bir kapsama alanına ulaşmak için 1,4 MHz ila 20 MHz kanal aralıklarını kullanıyor.
Kısa gecikme süreleri: HD ve görüntülü konuşma
LTE'yi ilginç kılan sadece yüksek veri transfer oranı değil. Teknik sayesinde şebeke başına daha fazla katılımcıya ulaşılabilecek; böylece ani yığılmalar daha iyi bir şekilde dengelenebilecek.
Kısacası teknik birçok potansiyel barındırıyor. LTE'nin baskın gelip gelmeyeceği tamamen temin edilebilir cihazlara ve piyasaya çıktığı andaki fiyatına bağlı. Zira mobil internet kullanan kişilerin sayısı artsa ve HSPA birçok kullanıcı için yeterli olsa da birçok kullanıcı "Web to go" teriminden kaçınıyor. Cep telefonu kullanıcılarının büyük bir kısmına hitap eden uygun konseptler hala eksik. Örneğin Dialego pazar araştırması firmasının yaptığı güncel bir araştırma kullanıcıların sadece yüzde 10'unun cep telefonlarını sörf yapmak için kullandıklarını ortaya koydu. Temel sebepler arasında fiyat ve küçük ekranlar gösteriliyor.
Pazar başlangıcı: Cihazlara ve tarifelere bağlı
Teknik engeller rahatlıkla aşılabilir; ilk USB yongaları piyasaya sürüldü bile. Şebeke operatörlerinin fiyatlarını nasıl belirleyecekleri daha da önemli.
İlk çatışma sinyalleri belirdi bile: Birkaç ay önce T-Mobile, VoIP sunucusu Skype'ı şebekesinden dışarı atmaya çalıştı.
3G bağlantısı sunan operatörler şimdilik "kota" ifadesiyle günü kurtarmaya çalışıyorlar: UMTS ve HSPA ile internete giren kişilerin sadece sınırlı bir kullanım hakkı var. Sunulan kota miktarları her gün internete giren, müzik indiren ve güncellemelerle uğraşan bir kişiye kesinlikle yetmiyor. Dolayısıyla LTE'de engel oluşturabilecek unsur teknoloji değil, operatörler olacak.
Daha fazla hız: LTE bu teknikleri birleştiriyor
MIMO
Multiple Input Multiple Output (MIMO), veri akışının birden çok
alıcı ve gönderici anten üzerinden (LTE'de maksimum dört adet)
gerçekleştirilebileceği anlamına geliyor. Bu sadece veri akış
oranını yükseltmekle kalmıyor, kablosuz aktarımda oluşabilecek hata
oranını da düşürüyor.
Quadratur-Amplituden-Modulation (QAM) sayesinde daha fazla sinyal
ve böylece daha fazla veri, alım sırasında birbirinden temiz bir
şekilde ayrılabiliyor. Bu iş için taşıyıcı dalgaların 90 derece faz
dışı olmaları gerekiyor.
Orthogonal Frequency Division Multiplex (OFDM), frekans aralıkları
sinyallerin birbirini en az rahatsız edecek şekilde tasarlanmış
olması sebebiyle frekans bantlarının en iyi şekilde kullanır.