Linux için geliştirilen zararlı yazılımların sayısı, tarihi bir zirveye ulaştı

Linux zararlı yazılımlarının sayısı bir önceki yıla göre önemli bir artışa sahne oldu. Ama bu, Linux'un artık güvensiz bir işletim sistemi olduğu anlamına da gelmiyor.

Linux, giderek daha fazla cihazın işletim sistemi tarafından desteklenmesiyle popüler hale gelmeye başlıyor olabilir, ancak popülerlikle birlikte kaçınılmaz olarak dolandırıcıların da ilgisini çekiyor ve yeni raporlar, yazılımı hedef alan kötü amaçlı yazılımların sayısının 2022'de hızla arttığını iddia ediyor.

Atlas VPN'in tehdit istihbarat platformu AV-ATLAS'ın verilerine dayanan bulguları, 2022 yılında 1,9 milyon yeni Linux kötü amaçlı yazılım tehdidi olduğunu ve bu rakamın bir önceki yıla göre yüzde 50 arttığını gösteriyor.

Raporda ayrıca, yeni Linux kötü amaçlı yazılım örneklerinin çoğunun yılın ilk 3 ayında keşfedildiği iddia ediliyor.

"Linux halen güvenli bir işletim sistemi"

2022 yılının ilk çeyreğinde araştırmacılar 854 bin 690 yeni kötü amaçlı yazılım keşfetti. İkinci çeyrekte ise bu sayı yüzde 3 oranında düşerek 833 bin 065 yeni tür tespit edildi.

Linux için kötü amaçlı yazılım geliştirenler yılın 3’üncü çeyreğinde izne ayrılmış olmalı, çünkü yeni tespit sayısı yüzde 91 oranında düşerek 75 bin 841'e kadar geriledi. Yılın 4’üncü çeyreğinde ise rakamlar bir kez daha toparlandı ve yüzde 117 artışla 164 bin 697'ye ulaştı.

Araştırmacılar, bu bulgulara rağmen Linux'un hala "son derece güvenli bir işletim sistemi" olduğunu söylüyor: "Linux'un açık kaynaklı yapısı, teknoloji topluluğu tarafından sürekli olarak gözden geçirilmesine olanak tanıyarak daha az sayıda güvenlik açığının istismar edilmesine yol açıyor. Ayrıca Linux, kullanıcıların yönetici ayrıcalıklarını sınırlandırıyor ve Windows gibi daha yaygın kullanılan işletim sistemleriyle karşılaştırıldığında, onu hedef alan kötü amaçlı yazılımlar hala daha az."

Ancak araştırmacılar, dolandırıcıların dünyanın en popüler beşinci işletim sistemindeki güvenlik açıklarını avlamaktan vazgeçmeyeceğini ve hem işletmelerin hem de tüketicilerin her zaman tetikte olması gerektiğini belirtti.

Sonraki Haber

Forum