LG G4 ve LG G3 karşı karşıya!
Yeni tanıtılan LG G4 ve geçen senenin LG G3'ünü ayrıntılı olarak karşılaştırdık!
LG G3 gibi bir telefonun devamını getirmek zor bir iş. LG'nin geçen seneki üst seviye telefonu, QHD çözünürlüklü ekran, lazerli hızlı odaklanma gibi kendini diğerlerinden ayıran özel yeteneklere sahipti.
LG'nin G3'ün devamını getirecek olan telefonda küçük güncellemelerle kalmaması, bizleri etkileyecek yenilikler sunması gerekiyordu. Yeni tanıtılan LG G4, bu zorlu mücadelenin altından kalkıyor gibi görünüyor. G4'ün ekranı gibi birçok özelliği, sadece gelişmekle kalmamış, yeni özellikler de kazanmış.
Peki G4, G3'e göre gerçekten her yönden daha mı iyi, yoksa yenilikler yalnızca yüzeyde mi kalıyor? Cevabı aşağıdaki karşılaştırmamızda bulacaksınız.
Tasarım
LG G4, G3'e göre oldukça farklı bir görünüme sahip. G3'ün gövdesindeki metal efekti görünüşte güzel olsa da, elinize aldığınızda sizi pek ikna etmiyordu. LG G4, G3'ün metal görünümlü yüzeyini ortadan kaldırarak, arka kapakta özel bir deriye yer veriyor. Deri yüzey, hem elde çok daha kaliteli bir his sağlıyor, hem de hafif kavisi sayesinde kavramayı kolaylaştırıyor.
LG G3'ün plastik gövdesini seviyorsanız, G4'ün size göre, metal görünümlü plastik gövdeli bir sürümü de olacak. İster deri G4'ü seçin ister plastik, LG'ye göre yeni telefon G3'ten yüzde 20 daha sağlam.
G4 aynı zamanda 154 gram ile daha ağır ve 149.1 x 75.3 x 8.9mm ölçüleriyle biraz daha büyük. LG G3'ün boyutlarıysa 146.3 x 74.6 x 8.9mm, ağırlığı 149 gram idi. Aradaki fark büyük değil, ancak küçük, "kompakt" telefon arayanlar LG G4'ten başka yere bakmalılar.
Ekran, güç ve depolama
Ekran
İki cihaz da 5,5 inç'lik 1440 x 2560 QHD çözünürlüklü ekranlara sahipler. Ancak zeki kullanıcılar, her şeyin piksel sayısından ve ekran boyutundan ibaret olmadığının farkındalar. Bu bağlamda LG G3, True HD IPS+ LCD ekranla gelirken LG G4, işi bir basamak yukarıya yükseltiyor ve IPS Quantum ekran adı verilen bir ekran sunuyor. LG'ye göre yeni ekran, yüzde 20 daha zengin renkler ve yüzde 25 daha yüksek parlaklık sunuyor. Güç tüketimi azaltılan ekranın kontrast oranıysa Koreli firmaya göre yüzde 50 daha yüksek.
Güç ve depolama
LG, G4'ün işlemcisi olarak şaşırtan bir kararla 1,8GHz altı çekirdekli Snapdragon 808'i kullanmış. HTC One M9'daki Snapdragon 810'dan daha yavaş bir işlemci de olsa LG, herhangi bir yavaşlama yaşamayacağınızı söylüyor. 3GB RAM'le birlikte bu söze inanabilirsiniz.
Bu arada geçen senenin LG G3'ü, hiç de güçsüz değildi. 2,5GHz dört çekirdekli Snapdragon 801 işlemciye sahip cihaz, 2GB RAM'le gelmekteydi. Ancak yine de arayüzde takılmalara rastlayabiliyordunuz. Bu sorunların G4'te çözülmüş olmasından umutluyuz.
G4'ün dikkate değer asıl özelliği ise 32GB'lık depolama alanıyla yetinmeyip, 200GB'a kadar olan microSD kartları desteklemesi. 16GB'lık LG G3 microSD'leri desteklese de, bu destek 128GB'a kadardı.
Kamera, pil, işlevler ve ilk kararımız
Kamera
LG'nin kamerayla ilgili büyük hedefleri var ve bunu LG G3'te görmeye başlamıştık. G3, 13 megapiksellik bir kamera, çok hızlı lazerli otomatik odaklanma ve optik görsel dengeleme işleviyle geliyordu. G4'teyse 16 megapiksellik f/1,8 diyaframa sahip bir lens bulunuyor. G3'ün f/2,4 diyafram aralıklı kamerasında göre bu, önemli bir geliştirme. Bu değerler, G4'ün içeriye daha fazla ışık alabileceği, bu sayede yüksek bir düşük ışık performansı sunacağı anlamına geliyor.
LG G3, optik görsel dengeleme işlevi sunmaktaydı ancak bu özellik, G4'te biraz daha geliştirilmiş. LG G4, sallanmalara daha yüksek tolerans gösterdiğinden bulanıklıktan daha da arınmış fotoğraflar ve titremeyen videolar kaydedebilirsiniz.
LG G4'te ışık ve nesne tanıma gibi bazı eğlenceli kamera modları ve işlevleri de var. Manual mod seçenekleri size daha fazla kontrol sağlarken, "Quick Shot" işlevi sayesinde arka tuşa çift dokunarak, telefon kilitliyken bile fotoğraf çekebiliyorsunuz.
LG G4'ün ön kamerası da G3'e göre geliştirmelere sahip. LG G3, 2,1MP'lık sensöre sahipken LG G4, 8MP'lik geniş açılı ön kamerayla geliyor.
Pil
Kağıt üzerinde iki telefonun da pili aynı, yani LG G3 ve LG G4 3.000mAh'lik pillere sahipler. Ancak G4'ün ekranı daha az pil tükettiğinden ve işlemcisi daha tasarruflu olduğundan, onun daha uzun dayanacağını düşünüyoruz. LG'ye göre G4, 19,5 saat konuşma süresi sunuyor. G3 ise 19 saat konuşma süresi vadetmekteydi.
İşlevler
LG G4, G3'teki faydalı işlevlerin çoğunu sunmaya devam ederken, Smart Board, Smart Alert gibi yeni işlevler de getiriyor. Bu yeni işlevlerden ilki, farklı uygulamalardan önemli bilgileri bir araya getirip, tek widget üzerinde gösteriyor. İkincisi ise hava durumu, konum ve ilgi alanlarınıza bakarak size etkinlik tavsiyelerinde bulunuyor.
Her iki telefon da LG'ye özel arka kapak tuşlarıyla gelmekteler. Bu düğmeler işinizi kolaylaştırmayı amaçlıyor, ancak onlara alışmak biraz zaman alabiliyor.
İlk kararımız
LG G4'ün LG G3'ten daha iyi bir telefon olacağı zaten bilinmekteydi. Teknik özelliklere ve işlevlere baktığımızda bunun gerçek olduğunu görüyoruz. Daha da önemlisi LG, önceki telefonundaki pil ömrü sorunu ve tasarımın yeterince kaliteli olmaması gibi sorunları çözmüş görünüyor.