LEGO'lar sanal dünyada canlanıyor!

Oyunu bir kenara bıraktık, teknoloji gözlüklerimizi taktık, sanal gerçeklik ve gerçek dünyanın iç içe geçtiği Lego Hidden Side'ı inceledik.

LEGO ilk çıktığı zamandan beri çocukların hem el becerilerini artıran hem de hayal güçlerini genişleten bir oyuncak. Farklı serilerle kendini geliştiren, hep yenileyen ve bazı setleriyle "oyuncak" kavramının çok ötesine geçen LEGO bugün karşımızda artırılmış gerçeklik (AG) desteği ile çıkıyor.

Temel olarak baktığımızda bu yeni sistem, inşa edilen bir LEGO yapısının üzerine dijital karakterleri eklemek ve bu karakterlerin kurduğunuz yapıyla etkileşime geçmesine imkân vermek üzerine kurulu. Lego Hidden Side olarak adlandırılan bu yeni set, en baştan artırılmış gerçeklik desteği vermek üzere hazırlanmış. Hem Android hem iOS cihazlarda çalışıyor. İnşa edilen yapılar (biz testimizde yukarıda resmi görülen Lego Hidden Side Perili Newbury Lisesi setini kullandık) cep telefonu veya tabletle bakıldığında ve uygulama çalıştırıldığında canlanıyor ve dijital karakterler masanızın üstünde "canlanıyor". Senaryo iyi düşünülmüş, karakterler de eğlenceli. Daha da önemlisi, teknolojik açıdan baktığımızda çok iyi bir programlama ekibinin elinden çıkmış olduğu belli oluyor, zira sanal dünya ile gerçek dünya çok iyi kaynaştırılmış durumda.

Başarılı bir artırılmış gerçeklik deneyimi

İnşa ettiğiniz yapı uygulama ile baktığınızda bir anda canlanıyor.

iOS veya Android cep telefonu veya tabletlere yüklenebilen Lego Hidden Side mobil uygulaması şimdiye kadar CHIP Online olarak test ettiğimiz artırılmış gerçeklik uygulamaları arasında en iyisi olarak değerlendirilmeye hak kazandı diyebiliriz. LEGO geliştiricileri Vuforia artırılmış gerçeklik motorunu İOS cihazlarda Apple'ın ARKit'i, Android cihazlarda ise Google'ın ARCore ile birleştirilmişler ve ortaya oldukça etkileyici bir ürün çıkmış.

Geçek dünya ve sanal dünyanın nasıl bir araya geldiğini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz:

Gerçek dünyanın üzerine üç beş tane dijital karakter bindirmek yerine hem inşa edilen LEGO kitini hem de arka planı ekranda değiştiriyor ve karşımıza salonda veya oturma odasında oynarken bile farklı bir dünya getiriyor. Elbette, değişen tek şey arka plan grafikleri değil. Yapıyı oluşturan LEGO parçacıkları da uygulamada değişiyor ve canlanıyor. Oyunun bir parçası olarak hareket ediyor ve kendileri için tayin edilmiş görevleri yapıyor veya fonksiyonlara sahip oluyorlar.

Gerçek dünyada da oynamak

Uygulama sanal dünyaya geçtiğinizde gerçek dünyayı unutmanıza neden olmuyor. Oyunun belli noktalarında yapı içerisindeki gerçek LEGO parçalarını değiştirmeniz de gerekiyor. Örneğin gerçek dünyada renkli bir çarkı çevirerek oyunda bir şeylerin değişmesini sağlıyorsunuz. Kapıları veya pencereleri elle açmak da gerçek dünyada yapmanız gereken görevler arasında.

Lego Hidden Side'ın bizi etkileyen en önemli özelliği artırılmış gerçeklik motorunun gerçek dünyayı ne kadar hassas bir şekilde modellemiş olduğu idi. LEGO setinden çıkan parçalarla adım adım yapıyı oluşturduktan sonra, (bizim test setimizde bu bir şato idi) artırılmış gerçeklik uygulamasıyla  seti tarıyorsunuz ve ekranda görülen çerçeveye oturduğu anda artık bir daha herhangi bir ayar yapmanıza gerek kalmıyor. Testlerimizde seti farklı ışık ortamlarında ve farklı zeminlerde denedik, uygulama tüm bu zorlamalara karşı başarılı bir şekilde tanımlamayı başardı. Artırılmış gerçeklik oyunları gözlük kullanmadığınız takdirde genelde yorucu olur, hafif te olsa bir cep telefonunu veya tableti uzun bir süre havada tutmak sıkıcıdır. Ara vermek için telefonu cihazınızı yere koysanız da uygulama nerede kalmış olduğunu aklında tutuyor ve kaldırıp tekrar oynamak istediğinizde gerçek dünyadaki yapıyı otomatik olarak tanıyor, her seferinde tarama yapmanıza gerek kalmıyor.

Burada oyunun senaryosu hakkında çok fazla yorumda bulunmayacağız, zira testimizde odak noktamız LEGO'nun bu yeni teknolojiyi gerçek dünyaya ve kendi setlerine nasıl uyguladığını mercek altına almak istemiştik. Altyapı bir kere sağlam olarak kurulduktan sonra yapılar değişebilir, senaryolar değişebilir ve çeşitlenebilir, daha eğlenceli, daha korkutucu, daha heyecanlı hale getirilebilir. Bu, yazarların yaratıcılığına kalmış bir şey. Oysa teknolojik altyapı bir kere programlandıktan sonra artık ya iyidir, ya kötü. Ve biz testlerimizin sonucunda oyumuzu "iyi" den yana kullanıyoruz.

Sonuç olarak

Lego'nun yeni Hidden Side serisi artırılmış gerçekliğin en başarılı uygulamalarından biri. Bu başarıda en büyük pay elbette iyi bir uygulama, iyi düşünülmüş bir senaryo ve çok iyi planlanmış AG oyun sistemine ait. Oyunlarında, filmlerinde yaşanan eğlenceyi masanın üstüne taşıması da cabası. Çocukların ve büyük çocukların mutlaka denemesini öneriyoruz.

Sonraki Haber

Forum