Kuzey Kore'nin son 5 yılda çaldığı kripto paranın miktarı inanılmaz boyutlara ulaştı

Kuzey Kore’nin son zamanlarda hız verdiği füze denemeleri, görünüşe bakılırsa devlet destekli hacker’ların çaldığı inanılmaz miktarda kripto paranın yardımıyla yapılıyor.

Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi, devlet destekli Kuzey Koreli bilgisayar korsanlarının son beş yılda dünyanın dört bir yanındaki hedeflerden 1,2 milyar dolarlık kripto para birimi ve dijital varlık çaldığını açıkladı.

Associated Press'in bildirdiğine göre, Ulusal İstihbarat Servisi, çalınan varlıkların yarısından fazlasının veya yaklaşık 626 milyon doların, yalnızca 2022'de elde edildiğini bildirdi. Bu yıl kaçırılan toplam miktarın 78 milyon dolarından fazlası Güney Kore'den geldi. İstihbarat servisi ayrıca, Kuzey Kore'nin 2023'te Güney Kore'ye yönelik siber saldırılarını artırmasını ve nükleer santraller, çipler ve savunma sanayi ile ilgili ileri teknolojileri çalmaya odaklanmasını bekliyor.

Ulusal İstihbarat Servisi, "2023'teki beş yıllık ekonomik kalkınma planı kapsamında üçüncü yılını kutlayan Kuzey'in, politika hedeflerine ulaşmak amacıyla kilit teknolojileri çalmaya ve diplomatik ve güvenlik istihbaratı toplamaya kararlı olması bekleniyor" dedi.

Ek olarak, Kuzey Kore'nin kripto para hırsızlığı yapmaya devam etmesi muhtemel görünüyor. Servis, Kuzey Koreli bilgisayar korsanlarının kripto para birimi ve dijital varlıkları çalmada dünyanın en iyilerinden biri olarak kabul edildiğini söylüyor. FBI da, geçtiğimiz Mart ayında kripto oyun şirketi Axie Infinity'den çalınan yaklaşık 625 milyon dolardan Kuzey Kore'nin sorumlu olduğuna inandığını açıklamıştı. Axie Infinity hırsızlığı, tarihin şimdiye kadarki en büyük kripto hırsızlığı olarak değerlendiriliyor.

Kuzey Kore’nin dijital hırsızlık girişimleri, Birleşmiş Milletler'in 2017'de ülkenin nükleer silah ve füze denemelerine yanıt olarak kömür, tekstil ve deniz ürünlerinin ihracatını yasaklayan ekonomik yaptırımları sıkılaştırmasının ardından hız kazandı. Genel kanı, BM yaptırımlarının, Kuzey Kore'yi siber suçlara odaklanmaya sevk ettiği yönünde. ABD'li ve uluslararası uzmanlara göre, ülke çalınan fonların üçte birini füze programını finanse etmek için kullanıyor. Kuzey Kore, Çin, Rusya ve İran ile birlikte dünyanın önde gelen ulus tabanlı siber tehditlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Bu yılın Kasım ayı itibarıyla Kuzey Kore, yaklaşık 88 balistik ve seyir füzesi içeren 34 silah testi gerçekleştirdi. Kasım ayında ülke, uzmanların ABD'nin herhangi bir yerini vurabileceğini söylediği iki kıtalararası balistik füzeyi test etti.

Sonraki Haber

Forum