Küçük Form Factor, daha az karbon ayak izi!

Avrupa veri merkezlerinin gelişimi, tüm olumsuz şartlara rağmen hiç yavaşlamıyor! İşte detaylar

Zorlu global ekonomik koşullara rağmen Avrupa veri merkezi piyasası iyi bir performans göstermeyi sürdürdü. Emlak danısmanı CB Richard Ellis'e (CBRE) göre, 2009'un üçüncü çeyreğinde yalnızca bes Avrupa şehrinde (Londra, Paris, Frankfurt, Amsterdam ve Madrid) veri merkezlerinde 18.190 m² ek alan kullanıldı.

CBRE'nin 2010 boyunca sabit büyüme tahmini ile, bu eğilim bir yavaşlama belirtisi de göstermiyor. Bununla birlikte veri merkezi pazarının genişlemesi başka bazı sorunları da beraberinde getiriyor: Özellikle bu operasyonların çevre üzerindeki etkisi. Avrupa'nın bazı bölümlerinde veri merkezlerinin enerji verimliliği, İngiltere'nin Nisan 2010'dan itibaren Karbon Azaltma Taahhüdü Enerji Verimliliği Programı'nı parlamentoya getirmesiyle yasal bir konu haline geldi.

Bu girisim, karbon emisyonlarına bir fiyat koyarak, 2008'de saatte 12.000 MW'tan fazla tüketen tüm kurulusları enerji kullanımlarını azaltmaya teşvik etmek üzere tasarlanmıstır. Veri merkezlerinin büyük enerji tüketicileri oldukları uzun zamandır bilinmektedir. PricewaterhouseCoopers'da sürdürülebilirlik ve iklim değisikliği uzmanı olan Phil Case'e2 göre, bir 7/24 operasyon veri merkezini çalıstırma ve soğutma gereksinimleri, bir kurulusun toplam enerji tüketiminin yüzde 20 kadarına karsılık gelebilir.

Simdiye kadar, veri merkezlerinin enerji gereksinimlerini azaltma çalısmalarının çoğu hava soğutmaya odaklanmıstır. Örneğin Intel yakın zamanlarda kendi veri merkezlerinde soğutmayı asamalı olarak azaltacağını duyururken, KMPG'nin4 veri merkezlerini 20ºC yerine 23ºC'de çalıstırma kararı, enerji faturalarını yüzde 12,7 azalttı. Bununla birlikte, veri merkezi operatörlerinin enerji tüketimini azaltmalarının bir başka yolu daha var: daha az ısı üreten, dolayısıyla az soğutma gerektiren teknolojiye geçmek. Bu, tarihsel olarak veri merkezleri için başlıca depolama ortamı biçiminde yerleştirilmiş 3,5" sabit disk sürücülerden (HDD), enerji açısından daha verimli olan 2,5 inç kuruluş sınıfı HDD'lere geçerek sağlanabilir. Depolama sistemleri ortamı için tasarlanan small form factor (SFF) sürücüler, kurumsal uygulamalarında hızla ilerleme sağlamaktadır. En son kusak 2.5" kurumsal HDD'ler, daha büyük form factor özellikli 3,5" ürünlerin özelliklerini ve islevlerini sağlar ve eski depolama teknolojisine kıyasla önemli verimlilik tasarrufları sunar.

Bilesen düzeyinde, small form factor kurumsal HDD'lerde kullanılan mil motorları daha az güç tüketir. Sonuç olarak, 2,5" teknolojisine geçilmesiyle, veri merkezi sahipleri BT donanımının gündelik çalısmasında tüketilen enerji miktarını hızla azaltabilir. Bu enerji tasarrufu özelliklerine, Toshiba'nın kurumsal sınıf SFF HDD'lerine takılan, kullanılmadığı sırada aygıtın dönüş hızını düsüren yeni boşta çalısma özelliği gibi yenilikler de eklenebilir. Bu düsük disk dönüs hızı, güç tüketimini daha da gelistirmektedir. Gerçekten de, Toshiba'nın en son testleri, MBF2600RC gibi small form factor HDD'lerin, karşılaştırılabilir kapasiteli 3.5" HDD'ye kıyasla güç tüketiminde yüzde 40 düşürebildiğini gösterir. Small form factor HDD'lerin kurulus uygulamalarında kullanılmamasının baslıca tarihsel nedeni, bu teknolojinin daha küçük depolama kapasiteleri sunması olduğu halde, yakın zamanlardaki gelisme, 2,5" kurulus HDD kapasitelerini 3,5" eşdeğerleri ile uyumlu hale getirmektedir. Toshiba simdi 600 GB'ye kadar kapasiteye sahip SFF kuruluş HDD'leri sunuyor. 2,5" kuruluş HDD'leri tarihsel olarak veri merkezi ortamlarında yaygın entegrasyonun dısında bırakan diğer kaygıların çoğu artık halledilmiş durumdadır.

Enerji verimliliği giderek artıyor

Örneğin, SFF HDD'lerin enerji verimliliği, 2008'in ortalarında 3,5" HDD teknolojisini geride bırakmıştır. Bu arada, SFF teknolojisinin gigabayt başına maliyeti 2009'da 3,5" HDD'lerin maliyetiyle eşitlenmiş ve 2010 boyunca daha ekonomik olmaya başlamıştır.

2,5" kurumsal sınıf sürücülerin daha küçük fiziksel profili ayrıca, veri merkezi operatörlerine, işletme maliyetlerini ve enerji tüketimi artırmadan ek çevrimiçi depolama kapasitesi ekleme olanağı sağlar. Bir SFF HDD hacim olarak 3,5" birime kıyasla %70 daha küçüktür ve veri merkezlerine konan ortalama dolaba daha çok SFF birimi sığabildiğinden, operatörler m² başına daha çok depolama kapasitesi yerleştirebilir. Mevcut veri depolama tesislerinin daha yoğun kullanımını sağlama olanağı, sahiplerinin veri merkezlerinin fiziksel alanını genisletme gereksinimini azaltır ve böylece onların yüzölçümü giderlerini ve onu soğutmak için gereken enerjiyi azaltır.

Ayrıca, 3,5" birimden 2,5" kurumsal teknolojiye geçen veri merkezi sahipleri, eski altyapılarının bir kısmını koruyarak aktarma ile ilgili maliyetleri de en aza indirebilir. Small form factor HDD'ler, artık baslangıçta 3,5" HDD'lerin yerlestirilmesi için yapılmış çerçevelere yerleştirilebildiğinden, bunların sahipleri, ilgili donanımı değiştirme giderleri olmadan daha verimli depolama teknolojisinden yararlanabilir.

2,5" kurulus sınıfı HDD'ler, rotasyon vibrasyonuna karsı daha iyi performans sundukları için, 3,5" teknolojiye kıyasla ek bir avantaj sağlarlar. Bu, birden çok HDD'nin tek bir dolapta yan yana çalıstığı ve birlikte çalışmadan kaynaklanan rotasyon vibrasyonunun HDD'lerin performansını bozabildiği veri merkezi uygulamalarında, kurumsal sınıf HDD'ler için anahtar performans öğesidir. 2,5" kurulus sınıfı HDD'lerin veri merkezi sahipleri için bir başka önemli yararı, bunların akustik nitelikleridir.

SFF HDD'lerin performansı, 3,5" HDD'lere kıyasla son derece sessizdir. Örneğin Toshiba'nın MBF2600RC ürünü, birim başına, eşdeğer bir 3,5" HDD'nin ürettiği 3,4 Bel'e kıyasla yalnızca 2,9 Bel üretir. Ortalama veri merkezinde sürekli çalısma halinde yüzlerce, hatta binlerce HDD bulunabildiği düşünülürse, small form factor teknolojisine geçmek, genel ses düzeylerini önemli ölçüde düsürebilir. Ayrıca, ilk olarak 2,5" mobil uygulamalarda kullanılmak üzere geliştirilen birçok özellik kurulus SFF tasarımına dahil edilmiştir ve bu teknoloji, yüksek standartlarda çalısma şiddetine ve titreşim direncine sahiptir. Bu, kurumsal uygulamalarda artık giderek artan biçimde kullanılan small form factor HDD'lerin, şiddet ve titreşim direnci açısından 3,5" teknolojisinden üstün olduğu anlamına gelir.

Diğer bir avantaj

2,5" kurumsal sınıf HDD teknolojisine özgü bir başka avantaj, çalısma sırasında 3,5" HDD birimlere kıyasla daha soğuk bir depolama formu olabilmesidir. Bir sunucu dolabında birkaçı çok yakın sekilde yerlestirildiğinde, small form factor HDD'lerin asırı ısınma olasılığı daha küçüktür. Bu, bir veri merkezindeki soğutma gereksiniminde büyük bir azalmaya katkıda bulunabilecekleri anlamına gelir. İngiltere'de Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) tarafından yakınlarda yapılan bir çalısmaya göre, soğutmanın bir veri merkezinin enerji tüketiminin yüzde 60'ına karsılık gelebildiği düsünüldüğünde, bu, 2,5 inçe dönmenin hızlı bir sekilde hissedilir maliyet avantajları getirebildiği bir diğer alandır.

SFF HDD'ler kurulus BT'de nispeten yeni oldukları halde, bu teknolojinin, dünyanın en büyük sistem tümleştiricileri ve veri merkezi sahipleri arasında hızla beğeni kazandığı yolunda isaretler bulunmaktadır. Örneğin 2009'ın ortalarında Hewlett Packard, müsterilere small form factor HDD'lerin katıstırıldığı RAID dizileri sunacağını duyururken, IBM6 de bir süredir benzer veri merkezine hazır ürünler sunmaktadır. HDD satıcıları, mevcut dolap alanına yeni HDD'leri sığdırma gereksinimi olan müsterilere small form factor teknolojisinin avantajını sunmanın yeni yollarını buluyor. Örneğin Toshiba, yakın zamanlarda veri merkezi alanı kısıtlaması olan firmaların alt yapı değistirme ve kurulum çalısmaları ve zaman sınırlamaları olmaksızın, 2,5 inç form factor özellikli sabit disk sürücülerinden faydalanmasını sağlamak üzere bir çerçeve gelistirdi. IDC tarafından yakınlarda yapılan ve 2010 ile 2014 arası küresel sabit disk sürücüsü pazar tahminini açıklayan bir pazar analizinde, pazarın 3,5 inçten 2,5 inç optimize performanslı form factor sürücülere geçisinin 2012'de tamamlanacağı tahmin edilmektedir.7 Sirketlerin BT islevlerinin maliyetleri düsürme yönünde giderek artan bir baskı altında olduğu ve hükümetlerin daha fazla enerji verimliliğine yönelik yasalar koymaya daha istekli oldukları bir dünyada, 2,5" kurulus sınıfı HDD'ler, veri merkezi sahiplerinin bu çeliskili görünen hedefleri dengelemelerine olanak vermektedir. Bir veri merkezi içinde SFF sürücülerinin bulunması, yıllar boyunca bu yatırımda hızla getiri sağlayan maliyet tasarrufları sunar. Mali ve çevresel yararların el ele gittiği düsünüldüğünde, IDC'nin 2,5" kurulus sınıfı HDD teknolojisinin geleceği konusunda neden iyimser olduğunu görmek zor değil.

Basın bülteninden derlenmiştir.

Sonraki Haber

Forum