Küçük depolama alanıyla başa çıkmanın yolu!
Eski veya yeni, Android'li cebinizdeki depolama alanının küçüklüğü sizi çıldırtıyorsa...
Telefonunuzun dahili depolama alanı doldu, yeni keşfettiğiniz bir uygulamayı deneyemiyorsunuz çünkü "Yeterli alan yok" mesajı alıyorsunuz. Yeni bir telefon almaya karar vermeden önce yapabileceğiniz birkaç şey var.
Özellikler eski ceplerde üreticilerin bizlere bıraktığı boş alan, şaşırtıcı derecede küçük. Örneğin HTC Desire'ın sahip olduğu 512MB'lık dahili depolamanın size kalan kısmı yaklaşık sadece 147MB. Telefonun sağlıklı bir biçimde çalışabilmesi için en az 100MB boş alana ihtiyaç duyduğunu düşünürsek bu durum, tam bir kabusa dönüşebilir.
Telefonunuzu root'layın ve custom ROM yükleyin
Telefonunuzdaki istenmeyen uygulamalardan kurtulmanın en iyi yolu, bir custom ROM yüklemek. Bu tür uygulamaları tek tek kaldırmanız da mümkün, ancak bunu yapmak size yeteri kadar boş alan kazandırmayabilir.
Kişileri Facebook ile eşitlemeyin
Kişilerinizi Facebook uygulamasıyla eşitlemeniz, kişilerinizin çok daha fazla yer kaplaması anlamına geliyor. Hatta Facebook'u sıkça kullanmıyorsanız onu silebilirsiniz. Facebook uygulamasının boyutu hiç de küçük değil.
Uygulamaların en küçük sürümlerini kullanın ve mümkün olduğunda SD karta yükleyin
Örneğin Facebook yerine TinFoil veya diğer küçük boyutlu Facebook alternatiflerine yönelebilirsiniz. Google Play'de neredeyse her uygulama için bir alternatif bulmanız mümkün. Bunun yanında App Monster veya App2SD gibi uygulamalar, yüklü uygulamalarınızın SD karta taşınmasının mümkün olup olmadığını size hızla gösterebilir.
Stok uygulamaların orijinal sürümlerine dönün
Stok uygulamaların orijinal sürümlerine dönün
Dahili depolama alanınızı tüketen şeylerden birinin Google'ın kendi uygulamaları olduğunun farkında mıydınız? Her güncellemeyle beraber büyüyen Google uygulamaları, SD karta taşınamadığı gibi silinemiyor da. Ancak uygulamayı "kaldırarak" eski sürümüne dönmeniz mümkün. Bu işlem aslında uygulamayı silmiyor, aksine güncellemeyi kaldırarak telefonunuzdaki ilk sürümüne döndürüyor. Bu ilk sürüm ise tabi ki cihazınızda daha az yer kaplıyor. Bu uygulamalar için Google Play'de otomatik güncellemeyi kapattığınızdan emin olmalısınız.
Kaldırdığınız uygulamaları SD kartta tutun
App Monster veya Titanium Backup gibi bir uygulama kullanıyorsanız, yüklü uygulamalarınızı SD karta yedekleyebilirsiniz. Bu sayede boş alana ihtiyacınız olduğunda uygulamalarınızı silebilir, ardından uygulamaya ihtiyaç duyarsanız tekrar geri yükleyebilirsiniz.
Link2SD
Telefonunuzu root'ladıysanız ve kendinizden eminseniz, Link2SD ile SD kartınıza açılan sembolik bağlantılar oluşturabilirsiniz. Bu şekilde telefonunuzu "kandırarak" uygulamaların ve widget'ların SD karta yüklemesini sağlayabilirsiniz.