Ekonomik baskılar, korsan film ve dizilerde büyük artış yaşanmasına yol açıyor

Korsan içerikler yine yükselişte: Ekonomik baskılar, insanların korsan film ve dizilere gösterdiği ilgiyi artırmaya devam ediyor.

Korsan kullanım odaklı araştırma şirketi MUSO'nun Şubat ayı başlarında Variety'de yayınlanan bir raporuna göre, dijital korsanlık artıyor ve yakın zamanda yavaşlaması da beklenmiyor.

Raporda, 2022'de korsan filmlerin 2021'e kıyasla yaklaşık %39 arttığı, TV dizilerini izlemek için korsan web sitelerine yapılan ziyaretlerin ise yaklaşık %9 arttığı belirtildi. Korsan içeriğin 2023 boyunca da artmaya devam etmesi bekleniyor.

Raporda, “Bu eğilim, sektör için önemli bir sorun olmaya devam ediyor, ilgili herkesin - özellikle küçük, bağımsız içerik oluşturucuların - gelirlerini ve geçim kaynaklarını önemli ölçüde etkiliyor ve daha geniş ekonomiye zarar veriyor” denildi.

2019'da ABD Ticaret Odası'nın Küresel İnovasyon Politikası Merkezi, korsanın ABD film ve TV endüstrisine yıllık 29 milyar ila 71 milyar dolar arasında maliyeti olduğunu bildirmişti.

MUSO, korsan kullanımdaki artışı ekonomik baskılar da dahil olmak üzere birkaç faktöre bağlıyor. 2022'de Netflix ve Disney Plus gibi birçok yayın platformu fiyatlarını artırdı. Ayrıca Netflix, ikinci çeyrekte yaklaşık 1 milyon abone kaybettiğini bildirdikten sonra şifre paylaşımına karşı sert önlemler almaya başlayacağını duyurdu.

Yeni Zelanda merkezli Vocus Group tarafından 2019 yılında yapılan bir araştırma, içeriklerin daha ucuz ve daha kolay erişilebilir hale getirilmesinin, korsanlığın durdurulması için yeni yasa ve yönetmeliklere göre çok daha fazla yardımcı olduğunu belirtti.

Vocus Group tüketici genel müdürü Taryn Hamilton, “Bu iki seçenek, sırasıyla yüzde 57 ve yüzde 48 ile diğer seçeneklerin açık ara ilerisindeydi” dedi ve ekledi: “Korsanlar için kovuşturma ve korsan sitelerinin sansürlenmesi gibi cezai önlemlerin, insanların sırasıyla yalnızca yüzde 33 ve 22'si tarafından etkili olabileceği düşünülüyordu.

Sonraki Haber

Forum