Klavyemizdeki AltGr tuşu nedir? AltGr tuşu ne işe yarar?

Her gün kullansak da muhtemelen bunun bazen pek farkına varmadığımız bir klavye tuşu: AltGr... Peki, AltGR nedir ve ne işe yarar? Bu makalede klavyede AltGR tuşunun fonksiyonlarına bakıyoruz.

QWERTY klavyeler 1870'lerde geliştirildi. Wisconsin'de Christopher Sholes adlı bir kişi, tuşları, en sık kullanılan harflere kolaylıkla erişilebilecek, ancak karakterleri taşıyan metal kolların sıkışmaması için yeterince aralıklı olacak şekilde mekanik bir daktiloya yerleştirdi.

Hayatımızdaki hemen hemen her alanda yapılan modernizasyonlara rağmen, hala onlarca yıl önce büyük ölçüde tükenmiş olan mekanik daktilolar için tasarlanmış klavyeler kullanıyoruz. Artık mekanik kolların sıkışması gibi bir sorunu olmayan klavye, daha mantıklı ve düzgün bir şekilde düzenlenebilir.

Ancak bu sorun kendini güçlendiren bir döngüye sahip. Bu klavyelere sürekli ihtiyacımız olduğu için kullanmaya devam ediyoruz ve klavyeleri çok sık kullandığımız için bu ihtiyacımız devam ediyor. Harflerin yerleşimini şimdi değiştirmek, hemen herkesin nasıl yazılacağını yeniden öğrenmesi gerektiği anlamına gelecektir. Bu değişim, yaratacağı zaman kaybı ile yeterince kötü olsa da, aynı zamanda muhtemelen yazım hatalarının da daha fazla yapılmasına sebep olacaktır ve şu anda bile yeterince yazım hatası yapıyoruz.

Ancak elimizdeki klavyeleri geliştirmemiz tabii ki mümkün ve bunun için zaman içerisinde bazı özel tuşlar eklendi. Bu tuşlar, bazı tuşlara birden çok karakter yüklememizi sağladı. Burada, CTRL, ALT veya SHIFT gibi tuşlardan bahsediyoruz.

Bu tuşları fazlasıyla kullanıyoruz da. Ama bahsedilmesi gereken bir tuş daha var ve çoğu kişi ne işe yaradığını bile bilmiyor: AltGr tuşu...

ALT GR NE DEMEK?

Alt Gr tuşu etimolojik olarak 'alternative graphic' ifadesinden gelen bir tuştur. Birçok uluslararası klavyede bulunur ve klavye tuşu ile birlikte basıldığında özel karakterlerin girilmesini sağlar. Özelikle döviz sembolleri, tipografik işaretler gibi satıldığı bölgede yaygın olarak kullanılmayan karakterleri yazmak için kullanılır. 

ALT GR NE İŞE YARAR?

  • Klavyenize baktığınızda, örneğin sayı tuşlarına baktığınızda,  rakamların üzerindeki sembollerin yanı sıra altlarında da bazı semboller görebilirsiniz. Bu sembolleri kullanmak için, tuşlara AltGr tuşu ile basmanız gerekir. 

  • Boşluk tuşunun hemen sağında yer alan AltGr tuşu, sol taraftaki Alt tuşuna göre biraz daha fazla işleve sahiptir. Örneğin E tuşu ile kullanıldığında bir euro para birimi sembolü oluşturur. Diğer tuşların ve harflerin bir kısmının sağ alt kısmında olan sembolleri ve aksan işaretlerini kullanmanıza da imkan tanır. Z tuşunun yanındaki dikey çizgiyi de aynı şekilde oluşturabilirsiniz.

  • En önemlisi ise, belki de her gün bu tuşu kullanmamızı sağlayan @ işareti. @ işaretini yazabilmek için, AltGr ile birlikte Q tuşuna basıyoruz.

  • Microsoft Word'ü kullanırken de AltGr ekstra işlevler kazanır. Bazıları şöyle:

AltGr + R = ® (tescilli ticari marka)

AltGr + T = ™ (ticari marka)

AltGr + D = Harfli bir dipnot oluşturur (i)

AltGr + L = Numaralandırılmış bir liste başlatır

AltGr + C = © (telif hakkı)

AltGr + M = Bir yorum açar

BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sonraki Haber

Forum