"Kimilerine göre terörist, çoğuna göre..."

Helyum Bilişim Genel Müdürü çoğuna göre kahraman sayılan hack grupları hakkında uyardı!

Helyum Bilişim Genel Müdürü, Bilgi Üniversitesi Bilişim Hukuku Öğretim Görevlisi Murat Göçe kimilerine göre terörist,çoğuna göre kahraman ilan edilen hack grupları hakkında bilgilendirme yaptı ve bilinçsiz kullanıcıları uyardı:

"Bir tıklama ile botnet üyesi bir zombi bilgisayar sahibi olarak bilgisayarınızın kontrolü ve yönetimini başkalarının eline teslim
etmemek, işlenebilecek potansiyel suçtan sonra polis kapınıza dayandığında zor durumda kalmamak, ülkeniz için bir tehdit, başka amaçlar için bir araç olmamak için literatürü takip edin, okuyun, araştırın, mutlaka dünyada kalitesi kanıtlanmış, arge çalışmalarına yatırım yapan, teknolojiyi önde takip eden, gerçek bulut tabanlı akıllı koruma sağlayan antivirüs çözümlerinden birini kullanın."

Dünya ülkelerinin siber saldırılar karşısındaki hem teknik hem yasal çalışmaları devam ederken, Anonymous, Redhack ve Akıncılar gibi gruplar aktivitelerine hızla devam ediyorlar. Yapılan bir röportajda Ananymous lideri, kendilerinin Siber Suç Yasaları ile savaştıklarını kabul ediyor ve doğru olan kazanacaktır diye de ekliyor. Helyum Bilişim soruyor:

"Biri yasal ise diğerinin de yasal olma imkanı var mı?"

Bu grupların okul sıralarından başlayan aktiviteleri, gün geçtikçe artan eylemleri ile tecrübe kazanmıştır. Kendi güçlerinin farkına
varmalarıyla Dünya çapında bir topluluğa dönüşen Anonymous, belki en büyük değil ama en organize örgütlerdendir.. Aldıkları kararları alenen sosyal medya üzerinden paylaşan grup, kısa sürede organize olup istediği adrese saldırabiliyor ve çalışmaz hale getiriyor. Dünya'nın birçok ülkesindeki hack grupları ile dayanışma içinde hareket eden örgütün 50.000'den fazla üyesi olduğu tahmin ediliyor. Bilgi Üniversitesinde Bilişim Hukuku Öğretim Görevlisi olan Helyum Bilişim Genel Müdürü Murat Göçe konu hakkında enteresan fikirlere sahip. Göçe'ye göre grubun seçilmiş lideri yok ama lider gibi davranan bireyleri var. Bunlardan biri ise Kanada'da FBI gölgesinde birçok internet imkanından uzak yaşayan ama arkasında binler olan bir birey.

Murat Göçe uyarıyor:

Murat Göçe uyarıyor

"İstese de, istemese de teknolojinin zorunlu ve en önemli parçası olan kullanıcıya düşen sorumluluklar var. Bu sorumlulukları
yerine getiremeyen kişilerin internet kullanımlarının yasaklanması gerektiğini düşündüğümü söylesem abartmış olmam." dedi. Murat Göçe'ye göre, nasıl ki otomobil kullanımı için araç ehliyeti zorunluluk ise, nasıl ki bir kişinin üniversite eğitimi alabilmesi için lise diploması şart ise internet de ehliyetli, bilinçli kişilerce kullanılmalı. Anonymous'un daha çok bütün bilgilerin herkes tarafından görülmesi ve erişilmesi gerektiğini savunduğunu söyleyen Göçe, "İnternette sansür diğer bir deyişle filtre uygulayan herkese saldırabileceklerini söylemekteler ve bunu da internet özgürlüğü adına yaptıklarını savunuyorlar. Örneklerini ülkemizde de yaşadık. BTK'nın açıkladığı filtre çalışmasından sonra saldıran grup Sosyal Güvenlik Kurumunu birkaç saat çalışamaz duruma getirdi. Bu süreçte SGK sitesinden hizmet almaya çalışan birçok kişi ise mağdur duruma düştü ama bu basına yansımadı. Daha ziyade hack konusuyla ilgilenen halka sadece bu aktivite aktarıldı ve sevimli yüzü gösterildi, o da hikayenin başka bir yüzü. Bilet satan bir firmanın sitesine saldıran RedHack grubu daha sonra sempatizanlarının "maça bilet alamıyoruz" şikayetleri karşısında geri adım attı ve site çalışır duruma geldi. Bu ve benzer gruplar – göreceli - haklı oldukları her siteye saldırıp çalışamaz duruma getirebileceklerse ki yapabilirler, bir mağduriyet doğduğunda kimi haklı kimi suçlu görmemiz gerekecek? Kimbilir bu belki de onların dediği gibi tehlikeleri görüp önlem alma zorunluluğunda olanların suçu. Ama kesin olan şu ki; suçu tanımlayan ve cezayı kesen onlar, yani güç onlarda ve insanlar bunu seviyor, onları kahraman olarak görüyor. İşte bu konuda alınması gereken en
birinci ve önemli güvenlik tedbiri kişilerin konu hakkındaki biliçsizliklerini giderme gerekliliğidir. " dedi.

Bilinçsiz kullanıcıların bu saldırılardaki etkisi

Bilinçsiz kullanıcıların bu saldırılardaki etkisi nedir? Murat Göçe'den öneriler:

Bilinçsiz kullanıcı internette sörf yaparken,tıkladığı linkin içeriğini, tehlikesini, başına neler gelebileceğini ve hatta başkalarının başına neler getirebileceğini düşünmez. Ona göre bilgisayarında birkaç değersiz fotoğraf ve doküman vardır ki, hangi hacker bu bilgileri ne yapsın? Bir çoğunda da "bana bir şey olmaz!" mantığı hakimdir. Bilinçsiz kullanıcı antivirüs güvenlik çözümü kullanmaz, kullansa da crack kullanır, bu tarz yazılımlara "para verilmez" düşüncesi ön plandadır. Hal böyle olunca kalkan, zırh, silah gibi savaşma ya da savunmaya dair hiçbir şeye sahip olmayan bilinçsiz kullanıcı savaşın orta yerinde kendini bulacaktır. Bu savaşta kullanıcı mayına mı basar, tank ile karşı karşıya mı kalır, üzerine mermi mi yağar bilinmez ama esas konu kullanıcının düşman askerler tarafından kaçırılıp esir alınmasıdır. Sanal savaşlarda konu böyle değil tabi.

Bilinçsiz kullanıcı ne kaçırıldığının farkındadır, ne esir düştüğünün. Başka bir organizasyon için hizmette olduğunun belki de ülkesini tehdit eden terörist bir eylemin içinde olduğunun bile farkında değildir. Bunları yapması için işkence görmesi gerekmez. Tüm bunlar için güvensiz bir ortamda bir mouse tıkı yeterlidir. Bu tıklama ile botnet üyesi bir zombi bilgisayar sahibi olarak bilgisayarınızın kontrolü ve yönetimini başkalarının eline teslim etmemek, işlenebilecek potansiyel suçtan sonra polis kapınıza dayandığında zor durumda kalmamak, ülkeniz için bir tehdit, başka amaçlar için bir araç olmamak için literatürü takip edin, okuyun, araştırın, mutlaka dünyada kalitesi kanıtlanmış, arge çalışmalarına yatırım yapan, teknolojiyi önde takip eden, gerçek bulut tabanlı akıllı koruma sağlayan antivirüs çözümlerinden birini kullanın.

Basın bülteninden derlenmiştir.

Sonraki Haber

Forum