Kayıt Defteri için en iyi yardımcı araçlar...

Registry ya da Türkçesiyle Kayıt Defteri: İşte onunla iyi geçinmezi sağlayacak en iyi yardımcılar...

Söz konusu kayıt defteri olduğu zaman, acemi kullanıcıların kalbi daha sık atmaya başlıyor. Ama bu özel programlarla her kullanıcı Windows kalbinin derinliklerine inebilir. CHIP Online sizin için en iyi kayıt defteri araçlarını derledi.

"Registry" veya Türkçe'de söylediğimiz üzere "Kayıt Defteri" Windows kullanıcılarını ikiye bölüyor. Bazı kullanıcılar kayıt defterlerini güvene almak, sıkıştırmak veya boşaltmak isterken, bazı kullanıcılar olduğu gibi bırakıyor. Ama iki kullanıcı türü de doğruyu yapmıyor, asıl gerçek bunların arasında gizli. Bir çok kayıt defteri ipucu ve aracına rastlamamıza rağmen birçoğu gereksiz; hatta tehlikeli.

Bu araçlar hayatı kolaylaştırıyor

"Registry" Windows'un ve yüklenen programların ayarlarını kaydeden bir veri bankası. Son zamanlardaki program ayarlarıyla kayıt defterinin kullanımı büyük ölçüde azaldı. Çünkü bir çok araç .NET-Framework kullanıyor ve kayıt defterine ihtiyaçları olmuyor. Ama bu kayıt defteri olmasa da olur dememiz için yeterli değil. Kayır defteri, aynı zamanda Windows'un kalbi. Bu yüzden onunla iyi geçinmeyi mutlaka öğrenmek zorundasınız...

Registry Hacks : Yedekler zorunludur
Önce bir uyarı : Her ne kadar kayıt defteri zararsız gözükse de bilmeden yapılan bir yanlış Windows'un çökmesine neden olabilir. Bunun için kayıt defteri değişiklerinden önce tüm sisteminizin yedeğini almanızı tavsiye ediyoruz.

Regedit

Kayıt defteri ile ilgili görevlerden Windows'un kayıt defteri yöneticisi Regedit sorumludur. Onu program menüsündeki komut işleminden başlatabilirsiniz. "regedit" yazın ve [Enter]'a tıklayın. Eğer kayıt defteri yöneticisini ilk defa görüyorsanız muhtemelen biraz halay kırıklığına uğrayacaksınız. Çünkü eski kullanışsız bağlantılardan kalan bir Explorer'ı hatırlatıyor. Eğer daha önce kayıt defterinde bir girdiyi aradıysanız bazı kısıtlamaların olduğunu da bilirsiniz. Regedit her zaman sadece bir sonraki bulunan dosyayı gösterir ve orada kalır. Eğer istediğiniz dosya o değilse her zaman sonrakini bul seçeneğini kullanmalısınız. Regedit'in komut satırındaki muadili ise reg'dir. Komut satırını açıp "cmd" yazdığınızda "reg/?" tuşlayın, bu şekilde seçenekleri görebilirsiniz. Örneğin ""reg query "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion" /v EditionID" ile Windows 7'nin kullandığınız versiyonunu görebilirsiniz.

Registry oldukça büyük

Eğer Windows yüklemenizdeki kayıt defterinin ne kadar büyük olduğu ile ilgileniyorsanız, size Microsoft aracı "dureg" yardım ediyor. Onu indirip, yükleyip komut defterini çalıştırmalısınız. "cmd"yi açın ve dureg'i yüklediğiniz klasörü seçin. Dikkat : "cmd"nin açılmasında [CTRL] ve [SHİFT] tuşlarına basılı tutmalısınız, sonra kullanıcı hesap ayarları açılıyor ve Root-Shell'i açabiliyorsunuz. Bir Windows 7 64 bit'te bu dosya "c:\Program Files (x86)\Resource Kit"dır. "dureg/a" ile program kayıt defterinin büyüklüğünü Byte olarak gösteriyor.

Ayarlama araçları ve küçük yardımcılar

Windows XP ve daha öncesini kullanmış kullanıcılar, Windows'larının görünümünü değiştirebilecekleri Microsoft aracı TweakUI'yi tanırlar. Eğer optik ayarlarını birden fazla cihazda otomatikleştirmek istiyorsanız, Tweakomatic'i kullanabilirsiniz. Burada Microsoft, kayıt defteri ayarlarına bir ara yüz koyarak nasıl güzelleştirebileceğimizi gösteriyor. Ama maalesef artık Microsoft ayarlama araçlarıyla bu kadar özgür değil. Çünkü bu programın Windows Vista ve 7 versiyonları bulunmuyor.

Bunun için özel bir araç olan RedDelNull kullanılıyor. Birçok araç sözde boş karakter olarak girilen kayıt defteri girdilerini silmek sorun yaşıyor. Bunun için Rootkits'den yaralanıyoruz. Bu küçük araç girdileri silebiliyor. Bir diğer kullanışlı araç ise RegJump. Bu şekilde Regedit'i kayıt defterinin belirli noktalarında açabilir ve fazla tıklamalardan kurtulabilirsiniz.

TweakUI
Tweakomatic
RegDellNull v1.1
RegJump v1.01

Kayıt defteri birleştirmek

Hard diskleri birleştirmek Windows için en iyi ayarlardan birisidir. Peki bunun kayıt defteri ile ne alakası var ? Birleştirme işleminde aynı zamanda kayıt defterleri de birleşiyor. Bilgiler veri bankasına sürekli yazılıyor ve bir yandan da siliniyor. Ama şuan ki sistemlerde kayıt defteri Windows tarafından yükleniyor ve birleştirilemiyor. Bu noktada özel araçlar olan Wise Registry ve Auslogics Regisrty Defrag yardımınıza yetişiyor. Registry-Defragger'a sık karşı çıkılan düşünce ise, veri bankasından sadece bireysel değerlerin sorgulandığı ve bunun için parçalama işleminin önemsiz olduğu. Ama bu tam olarak doğru değil : iTunes gibi programlar kayıt defterinden başlangıçta değerleri okuyorlar.

Wise Registry Cleaner

Kayıt seçici arama
Eğer istediğiniz ayarların nerede olduğunu biliyorsanız, bu işlemi Regedit üzerinden halledebilirsiniz. Ancak o zaman RegSeeker gibi araçlar için güçlü bir arama gerekir. Burada başlangıçta ne ve nerede aradığınızı tespit edebilirsiniz. Bu şekilde daha hızlı sonuçları daha iyi alabilirsiniz. Kayıt defteri için alternatif arayıcılar ise Regscanner ve RegSearch. Hatta Regscanner kayıt değerlerinin son değiştirilme tarihine göre de arama yapabilir. Eğer bir programı yüklerken programın başka bir değeri değiştirip değiştirmediğini bilme istiyorsanız, Regscanner size göre.
İpucu : KEY_LOCAL_MACHINE\ Software\ Microsoft\ Windows\CurrentVersion dizinindeki girişleri düzenli olarak kontrol edin. Burada windows'u başlatırken birlikte başlayan kötü uygulamalar olabilir.

RegSearch
Regscanner
Regseeker

Regmon & Procmon

Regmon Windows Vista ve 7'de muadili olan Process Monitor için en iyi seçim. Panik yapmanıza gerek yok. Uygulama ilk önce girdileri öldürüyor. Hiç kimse bulamıyor çünkü, araç kayıt defteri aktivitelerini gerçek zamanlı olarak saklıyor. Ve olay burada oluyor. Daha iyi bir görünüm elde etmek için görünümü filtrelemelisiniz. Bu şekilde Google Chrome'un hangi kayıtları kullandığı, programın kayıt defterine ne yazdığını hangi anahtarları okuduğunu görebilirsiniz.

Regmon
Process Monitor

Erunt
Bu araç tüm kayıt defteri yedekleriyle ilgileniyor ve onları istediğiniz zaman geri getiriyor. O Windows 7 64 Bit'e kadar tüm Windows işletim sistemlerinde çalışıyor ve istediğiniz doğrultusunda yedekleri bir klasör içinde saklıyor. Eğer her yedeklemede aracı başlatmak istemiyorsanız, kayıt defteri yedeklemesini otomatikleştirebilirsiniz, çünkü ERUNT'un komut satırı fonksiyonu da bulunuyor.

Kayıt defteri ya bilgisayar kapanmadan önce yada her Windows açılışında dosyaları yedekliyor. Windows'un çalışmama durumundu, güvenli modda yedekleme yapılabiliyor.

Erunt

Sonraki Haber

Forum