Kariyer Planlaması Nasıl Yapılır?
Kariyer planlamada dikkat edilmesi gereken konular ve "ne istediğinize karar vermek"
Kariyer sözlük anlamı ile"Bir meslekte zaman ve çalışmayla elde edilen aşama, başarı ve uzmanlık" tır. Bir diğer bakış açısıyla bireylerin hayatları boyunca edindikleri deneyimler doğrultusunda yön verdikleri ve değişime açık bir süreçtir. Bu noktada önemli olan kariyer planlamasında izlenecek yoldur.
Sektörünüzü belirleyin
Kariyer planlamada ilk dikkat edilmesi gereken konu "ne
istediğinize" karar vermektir. Bir sonraki adım ise kariyer yapmayı
planladığınız sektördür. Niteliklerinize, bilgi ve becerilerinize
uygun, ve elbette ki kendinizi
geliştirebileceğinize inandığınız bir sektörde karar kılmalısınız.
Seçeceğiniz sektör, mezun olmadığınız bir bölüm
olsa dahi, ilgili olduğunuz, ek eğitim imkanları ile kendinizi
geliştirebileceğiniz, kendinize güvendiğiniz bir alan olmalıdır.
Başka bir deyişle, ne kadar popüler olursa olsun yapınıza uymayan
bir sektör seçmemelisiniz. Örneğin bilişim
sektörünün günümüz koşullarında ilerliyor olması veya gözde
meslekler arasında olması seçiminizde tek belirleyici
olmamalıdır.
Size uygun olduğunu/olacağını düşündüğünüz sektör seçiminden sonra, bu sektör içerisinde size en uygun olabilecek pozisyon belirlenmelidir. Bunu yaparken bilgi ve becerilerinize uygun planlama yapılmalı ve hedef belirlenmelidir. Bunun için sektörün başarılı bulduğunuz uzmanları ile bilgi alışverişinde bulunabilir, sektördeki firmalarla ilgili geniş çaplı bir araştırma yapabilirsiniz.
Hangi pozisyon size daha uygun?
Sektörünüz ve pozisyonunuz ile ilgili ön araştırma ve planlamayı yaptığınıza göre bundan sonraki adım, harekete geçmek olmalıdır. İlk adım özgeçmiş hazırlamaktır. Özgeçmiş yazarken ayrıntılara önem verin. Daha önce çalıştığınız firmalarda yaptığınız iş veya projeleri, aldığınız ödülleri paylaşın. Kendinizi işverenin yerine koyarak, hangi özelliklere önem verileceğini ve bu özelliklerin sizde olup olmadığına karar verin, bunları mutlaka özgeçmişinize ekleyin. Ve en önemlisi kariyer planınızı ve özgeçmişinizi güncel tutun.
Kariyer planlamasını yaparken, maddi ihtiyaçlarınızı ve uzun dönem kariyer hedeflerinizi birleştirerek, her ikisini de aynı anda ulaşmaya çalışmayın. Kariyer sahibi olmak zaman, sabır ve iyi bir plan gerektirir. Maddi tatmin iyi bir planın ve sabrın getirisi olarak kendiliğinden oluşacaktır.
Özlem DÜZGİDER
İnsan Kaynakları Müdürü