Cerenkov lüminesans görüntüleme, kanseri belirlemede yeni bir yöntem olmaya aday
Kanseri belirlemek için Cerenkov ışığını kullanan yeni bir cihaz geliştirildi. Bu cihaz yardımıyla vücuttaki tümörlerin kolayca tespit edilebileceği söyleniyor.
Nature Biomedical Engineering dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, nükleer reaktörlerden yaygın olarak yayılan özel bir ışık türü, vücuttaki tümörleri saptamak için düşük maliyetli, güvenilir bir yöntem olabilir. İleriye dönük görüntüleme tekniği, genellikle açık mavi renkte parlayan Cerenkov ışımasını kullanıyor. Bu ışıma, tümörlerin bir hastada tam olarak nerede olduğunu vurgulamak için kullanılabiliyor.
Cerenkov lüminesans görüntüleme (Cerenkov luminescence imaging - CLI), ışık hızından daha hızlı hareket eden yüklü parçacıklar bir ortamdan geçtiğinde (bu durumda bu ortam insan dokusu oluyor) üretilen ışığı kullanıyor ve hedef dokuda bulunan radyoizotop probları, bir kamera tarafından algılanabilen ışığın ortaya çıkmasını sağlıyor. Daha önce, bu görüntüleme yöntemi düşük ışık verimi ve zayıf çözünürlük nedeniyle sorunluydu, ancak araştırmacılar çeşitli farklı problar ve görüntülenen doku çevresinde kapalı bir alan kullanarak, uygun bir yöntem üretebileceklerine inanıyorlar.
Araştırmacılar, CLI'nin, özellikle birden fazla PET sistemini karşılayamayan alanlarda, standart bakım taramalarıyla birlikte kullanılabilecek PET taramalarına daha ucuz ve daha hızlı bir alternatif sunabileceğini öne sürüyorlar. Bir PET/CT sistemi 1,5 milyon dolara mal olurken, bir CLI sistemini sadece 125.000 dolara mal etmek mümkün diyorlar.