Kanser teşhisinde her şeyi değiştirebilecek keşif

Yeni bir çalışmanın ortaya koyduğu sonuçlar, kanser hastalarına tanı koyma şeklimizi tamamen değiştirecek kadar önemli olabilir.

Kanser tedavileri gelişmeye devam ederken, kanserin erken aşamalarda tespiti de giderek daha etkili bir hale geliyor. Vücutta invaziv kanser hücreleri mevcut olduğunda sıklıkla ortaya çıkan hücreler olan belirli kanser belirteçleri bu erken tespitleri mümkün kılıyor. Ancak yeni bir çalışma, bu tespit yöntemlerinin aslında doğru olmadığını iddia ediyor.

Doktorların invaziv meme kanseri teşhisi yaparken aradıkları yaygın bir belirteç olan aneuploid hücreler anormal sayıda kromozoma sahip. Genel olarak bu dengesizliğin, kanserin yayılmasına ve vücudun bağışıklık sisteminden kaçmasına yardımcı olduğu düşünülüyor. Ancak Teksas Üniversitesi ve Teksas’taki Baylor Tıp Fakültesi’ndeki araştırmacıların yeni çalışması, bu kanser belirteçlerinin, kanser söz konusu olmasa bile mevcut olabileceğini gösteriyor. Nature dergisinde bulgularını yayınlayan araştırmacılar, 49 sağlıklı kadının meme dokusu örneklerinde aneuploid hücreler keşfettiklerini bildirdiler. Bu keşfin pek çok etkisi bulunsa da, özellikle kansere bakış açımızı temelinden değiştirmesi sebebiyle oldukça endişe verici.

Eğer bu hücreler aslında kanser belirteçleri değilse ve sağlıklı dokuda da görünüyorlarsa, doktorların meme kanserini erken evrelerde tespit etmenin başka bir yolunu bulmaları gerekecek. Genel olarak, bu keşif meme kanseri alanı ve diğer birçok kanser türü için çok büyük sonuçlar doğuruyor.

Araştırmacılar, bu bulguların herkesin "ön kansere" sahip olduğu anlamına gelmediğini belirtiyor. Ancak, kanserin farklı bireylerde ne zaman ve nasıl başladığını daha iyi belirleyebilmemiz için çok daha fazla çalışma yapılmasının gerektiğini gösterdiğini vurguluyorlar.

Sonraki Haber

Forum