Kablosuz HDMI nedir, işinize yarar mı?

Kablosuz HDMI nedir, neden popüler değil? Kablosuz HDMI kullanmak için bir sebep var mı?

Kablosuz HDMI teknolojisi birkaç senedir piyasada olsa da, tüketiciler tarafından henüz tam anlamıyla kabul görmedi. Kablosuz HDMI, 1080p videoyu kablosuz, hissedilir bir gecikme olmadan televizyonunuza taşımayı vadediyor. Peki kulağa hoş gelen bu sözler, pratikte ne kadar gerçeğe dönüşüyor? Kablosuz HDMI'ın halen popüler hale gelmemesinin nedeni ne?

Kablosuz HDMI nedir?

Kablosuz HDMI, bugün cihazlarınızda kullandığınız standart HDMI kablolarının yerini tam anlamıyla alabilecek bir teknoloji. Ondan faydalanmak için TV'nizin üzerindeki HDMI portuna bir alıcı ve kaynak cihazın HDMI portuna bir verici bağlamanız gerekiyor.

Bazı alıcı ve verici birimleri, güç kablolarına ihtiyaç duyabiliyorlar. Ancak yeni cihazlarda bu gereksinim de ortadan kaldırıldı. Kablosuz sinyalin ulaşabildiği mesafe, normalde 10 ile 30 metre arasında değişiyor ve bazı durumlarda cihazların görüş alanı içinde olması gerekebiliyor.

Neden popüelr değil?

Çoğu yeni teknolojide olduğu gibi kablosuz HDMI da birbiriyle uyumlu olmayan, rakip standartlarla başa çıkmak zorunda. Yaygınlaşabilmesi için sektörün bu standartların birinde anlaşmaları gerekiyor.

Kablosuz HDMI standartları, artı ve eksileri

İşte önde gelen kablosuz HDMI standartları

WHDI: 5GHz frekansında çalışıyor ve 30 metre menzile sahip. Gecikme süresi 1 milisaniyeden az olduğundan oyunlar için elverişli. Hitachi, LG, Motorola, Samsung, ve Sony tarafından destekleniyor.

WirelessHD veya UltraGig: Daha yüksek bir frekans olan 60GHz'te çalışan standart, sıkıştırılmamış HD video yürütmeyi ve gecikmesiz oyun deneyimini mümkün kılıyor. Ancak yüksek frekanslı sinyal çok daha düşük menzile sahip ve direkt görüşe ihtiyaç duyuyor. Yalnızca duvarlar değil, küçük eşyalar bile sinyalin ulaşmasına engel olabiliyor.

Bu teknolojinin destekçileri arasında LG, Panasonic, Samsung, Sony ve Toshiba var.

802.11ad veya WiGig: 802.11ad standardı da 60GHz frekansını kullanıyor ve kısa mesafede 4K video için yeterli olan 7Gbps hızına ulaşabiliyor. Wi-Fi Alliance'ın yönettiği standardın desteklendiği WiGig sertifikalı ürünler, 2016'dan itibaren piyasaya sürülecek.

Avantajları ve dezavantajları

Kablosuz HDMI, TV'nin arkasındaki kablolardan kurtulmak isteyenler için harika bir çözüm. Bunun yanında kaynak cihaz, ekrandan uzaktaysa işinize yarayabilir. HDMI portlarınızın bitmesi durumunda da üzerinde birden çok port bulunan HDMI alıcıları yardımınıza koşacaktır.

Kablosuz HDMI'ın ilk dezavantajı ise yüksek fiyatı. Birkaç TL'ye kabloyla yapacağınız bağlantıyı kablosuz hale getirmek, size birkaç 100 TL'ye patlayabilir. Kablosuz bağlantıların kabloya göre daha güvensiz ve kararsız olması, bir başka dezavantaj. Son olarak teknolojinin halen yeni ve olgunlaşmamış olması, birbiriyle uyumsuz birden fazla standart ve hantal sayılabilecek alıcı cihazlar anlamını taşıyor.

Sonraki Haber

Forum