Kablosuz ağınızı ideal hale getirin!

Bağlantınız kötüyse suçu hemen PC'ye veya modeme yüklemeyin! İşte sorunu arayacağınız yerler...

Cenk Tarhan

Çok az şey ev ağınızın kesilip durmasından daha rahatsız edicidir – suçu hemen modeme yüklemeyin. Makalemizde bu tip sorunlara nasıl çözüm getirebileceğinizi sistematik bir şekilde anlatıyoruz.

Yavaş indirme, sürekli kesilen bağlantı ya da belirli bölgelerde internete erişememe – iş ev ağına geldiğinde birçok şey yolunda gitmeyebilir. Sorunlar çok farklı sebeplerden kaynaklanıyor olabilir. Yapılandırma ve hatta bilgisayarın ya da modemin pozisyonu. Daha da önemlisi modemde dâhili bir problem olabilir. Mesela internet sağlayıcınızın bağlantısı kesilmiş olabilir ya da veri indirdiğiniz web sitesinden kaynaklanan bir sorunla karşılaşmış olabilirsiniz. Bu problemlerin her birinin çözüm yolu farklı. Zincir bilgisayardan ya da akıllı telefondan ziyaret edilen web sitesine kadar uzanıyor. Çözüm ararken modemin web ara yüzünü, Windows komutlarını ve tavsiye edeceğimiz araçları kullanmanız gerekecek. Yeni açığa çıkan modem tabanlı güvenlik açıklarını ele alacak olursak, en güncel yazılımı kullanmak bir zorunluluk. Netmaster modemlerde >>Temel " Güncelleme<< seçeneği ile güncellemeleri manuel olarak yükleyebilirsiniz. Bazı cihazlarda güncelleme sonrası modem çalışmayabiliyor.

Böyle bir durumda modemi sıfırlamanız ve kurulum sihirbazını başlatmanız gerekmekte. Bunun dışında WLAN adaptörünüzün sürücüsünü de daima güncel tutmanız şart. Üretici ve modelinizi öğrenmek için [Win] + [Pause] kombinasyonunu, >>Aygıt Yöneticisi << ve >>Ağ bağdaştırıcısı << seçeneklerini kullanın.

WLAN'daki problemler

WLAN'daki problemler

Kötü bağlantıda suçu hemen bilgisayar ve modeme yüklemeyin – hatanın kaynağını daha sistematik bir şekilde arayın.

1 Bilgisayarı kontrol edin

Eğer indirme işleminiz hatalı ya da yavaşsa, modeminizle WLAN bağlantısı kurabiliyorsanız bile daha dengeli bir internet bağlantısı kurmak için 3 adımda göstereceğimiz talimatları uygulayın. Buna karşın eğer WLAN bağlantısı kuramıyorsanız, bilgisayarınızın WLAN adaptörünün kazara kapatılmadığından emin olun. Notebook'lar WLAN için ya ayrı bir açma donanımına ya da açma kapamaya yarayan fonksiyonel bir anahtara sahiptir. >>Ağ ve İnternet " Ağ durumu ...<< sayfasını denetim masasından açın, sol sütundan >>Bağdaştırıcı ayarlarını değiştirin<>Kablosuz ağ bağlantısı<< kırmızı bir çarpı işaretine sahipse, donanımın açma anahtarına basmanız ya da USB çubuğu çıkarıp yeniden takmanız gerekecek. Eğer bağlantı silikleşmişse, yazılımı etkinleştirmek için >>Etkinleştir<< opsiyonunu seçin.

2 Modem kontrolü

Eğer bilgisayar cephesinde her şey yolundaysa, WLAN'ın modemde etkin olup, olmadığını kontrol edin. Bunu WLAN LED ışığının yanmamasından anlayabilirsiniz. Eğer yanmıyorsa, aygıtın ilgili donanım anahtarına basın. Bu işlemi modemin web ara yüzünü kullanarak da yapabilirsiniz. Tabi bunun için modeme LAN kablosu ile bağlanmanız gerekecek.

3 WLAN bağlantısını test edin

WLAN bağlantısı kurulmuş olmasına rağmen hatalı ve yavaş indirme işlemi devam ediyorsa, modemle bilgisayarınız arasındaki bağlantının sağlamlığını kontrol etmeniz gerekmekte. [Win] + [R] kombinasyonu ile komut penceresini açın ve'cmd' komutunu girip, [Enter]'a basın. Daha genel bir görünüm elde etmek için pencereyi büyütün. 'ipconfig' komutu bilgisayarınızın tüm ağ ara yüzünü gösterir. Bunlardan >>Varsayılan ağ geçidi:<< altında bir IP adresi göreceksiniz – bu modeminizin IP adresidir. Geniş bir kullanıma sahip Netmaster'da modemlerinde varsayılan olarak IP adresi '192.168.0.1'dir. Modeme devamlı (her saniye) bağlantı sorgulamaları göndermek için 'ping –t 192.168.0.1' komutunu girin. Eğer >> 192.168.0.1 cevabı: bayt=32...<< belirirse, bilgisayar ve modem arasındaki temel bağlantı doğru şekilde çalışıyor demektir. Durum buysa ping komutunu [Ctrl] + [C] ile iptaledin ve adım 5'e gidin.

4 Hataları belirleyin

Eğer >>Süre< altında gösterilen değer 20 ms'den büyükse,optimizasyona ihtiyaç var demektir (adım 6). Eğer >>İstek zaman aşımına uğradı<< cevabı kalıcı ya da devamlı beliriyorsa, bunu özellikle uygulayabilirsiniz. Eğer >>Genel hata<< mesajı beliriyorsa, adım 1'i tekrar kontrol edin. Eğer >>Hedef ana bilgisayar ulaşılamaz<< bildirisiyle karşılaşıyorsanız, bir sonraki adıma devam edin.

5 Aygıtlarınızın pozisyonlarını kontrol edin

Uzun ping periyodları, bağlantı kopuklukları ve zayıf Windows kablosuz ağ göstergesi (örn. 5 çubuk içerisindeki sadece 1 ya da 2) gösteriyor ki her ne kadar sinyal geliyor olsa da bilgi taşımak için oldukça zayıf. Genelde modemi, anteni havaya bakacak şekilde,yüksek bir noktaya taşımak sorunun çözümüne yardımcı olacaktır. Harici anteni olmayan Netmaster modelleri en iyi performansı duvara monte edildiklerinde verirler. Alıcı tarafında ise USB çubuğunu bilgisayarın arkasında, yere gömülü şekilde takmayın. Bunun yerine, bir USB uzatma kablosuyla masanızın üzerine yerleştirin. Hareket halinde ping testi yaparak notebookunuz için ideal pozisyonu bulabilirsiniz – birkaç santimetre bile verimi bir hayli arttırabilir. İdeal pozisyonu bulduğunuzda, WLAN ayarlarını optimize etmelisiniz.

6 Performansı optimize edin

Dergi DVD'sinde bulunan InSSIDer aracı size bilginin transfer edildiği WLAN bağlantısının kuvvetini gösterecektir. Eğer bir blokta WLAN'ınız kadar kuvvetli bilgi taşıyan ondan fazla harici WLAN görürseniz, WLAN tepkinizi optimize etmeniz gerekiyor. Frekans alanı sadece birkaç harici WLAN ile belirtilen bir kanal bulun (1,5,9 ve 13 kanallarından). Bu kanalı modeminizin web ara yüzünde belirleyin. Netmaster modemlerde bunu >>Kablosuz "Kontrol kanalı << sayfasından yapabilirsiniz.

7 En yüksek hızı edinin

Eğer InSSIDer az sayıda ve çoğunlukla zayıf yabancı kablosuz ağlar gösteriyorsa, kanal birleştirme metodunu kullanarak hızı arttırabilirsiniz. Netmaster web ara yüzünde >>Kablosuz – Misafir ağ<< sayfasını açın ve >>Kablosuz Köprüleme<>Kablosuz " kontrol kanalı " 2.4 GHz frekans bandı " Kablosuz birliktelik etkin <

8 Donanım çözümlerini kullanın

Eğer bunlar yardımcı olmazsa, yeni bir donanım temin etmelisiniz. Ev ağı genişletme seçeneklerinden en ideali bir Powerline adaptörü kullanmak (resmin solunda). Bir WLAN tekrarlayıcısı basit, fakat hız konusunda biraz taviz vermeniz gerekiyor. Tabi ideal kombinasyon yeni bir modem/yönlendirici (sağda) ve 802.11ac WLAN standardına sahip cihazlar. Son testimizde bu kombinasyonla çok yüksek hızlara ulaşabildik. Buna karşın, en yüksek verim için ac destekli bir notebook veya köprü modunda ikinci bir yönlendirici ya da ac modunda ikinci cihaz gerekmekte. Ac WLAN'lı USB çubukları ve PC kartları, n-WLAN sahibi notebooklara göre çok da fazla bir avantaja sahip değil – özellikle de uzun mesafelerde.

Yavaş intenet ve çözümü

Mobil aygıtlar ile WLAN analizi

Küçük ve birbirine yakın monte edilmiş antenlerini temel alırsak, akıllı telefonların ve tabletlerin WLAN çekme kapasiteleri notebooklara göre genelde daha azdır. Bu yüzden böyle bir aygıtla evinizin bazı noktalarında sorunlar yaşıyorsanız, bölgenin WLAN analizini yapmanız ve modem ayarlarınızı adım 6'da tarif edildiği gibi optimize etmeniz gerekmekte. Bu amaç için Android'de 'Wifi Analyzer' uygulamasını kullanın (Play mağazasında mevcut). Apple tarafında dikte edilen kısıtlamalardan dolayı, iOS aygıtlar için bu tarz bir uygulama bulunmamakta.

Yavaş internet

Eğer modem bağlantınız iyi olmasına rağmen indirme işlemleriniz yavaşsa, internet bağlantınızda bir sorun var demektir. Sorunu nasıl tespit edebileceğinizi gösteriyoruz.

1 Hız testi uygulayın

Eğer modeminizle PC'niz arasındaki bilgi akışında herhangi bir sorun yoksa bir hız testi uygulamanız gerekmekte. Testi yapmadan önce ev ağınızda ağla ilişkili hiçbir işlemin açık olmadığından emin olun. Bilgisayarınız LAN ile modeme bağlıyken speedtest.net gibi bu iş için uygun bir siteyi ziyaret edin ve >>Begin test<< seçeneğine tıklayın. Yükleme ve indirme sonuçları birkaç saniye sonra görüntülenecektir. DSL bağlantı verinizin büyüklüğünü ölçmek için site size uygun bir bölgeden testi yürütecektir. Eğer değişik zaman periyodlarında yapılmış birkaç testte hattınızın hızına uygun bir sonuç alamadıysanız, adım 3'e gidin.

2 Web sitesini test edin

Testte iyi bir sonuç almanıza rağmen belirli bir siteye girerken yavaşlık yaşıyorsanız, problemi yerelleştirmek için bir komut satırı aracı kullanabilirsiniz. [Win] + [R] ile komut satırını açın ve 'cmd' komutunu yazıp, [Enter]'a basın. 'tracert yazın boşluk bırakın ve web sitesinin domain adını girin. Örneğin domain adı http://www.chip.com.tr ise, 'chip.com.tr' olarak yazmanız gerekmekte. Araç verinin web sitesi sunucusuna ulaşana kadar aşmak zorunda olduğu tüm yönlendiricileri ve düğümleri listeleyecek. Her istasyon için tepki sürelerini görebilirsiniz (her biri için üç ölçüm). Evinizdeki modem ilki, ardından internet sağlayıcınızın sunucusu (bunlar diğer web sunucularını girdiğinizde de değişmez). Bu noktaya kadar, eğer iyi bir bağlantınız varsa, tepki süresi genelde 10 ms'nin altında olacaktır. Eğer reaksiyon süreleri 100 ms üzeriyse, internet yönlendiricileri ve sunucularından yavaşlatıcı neden olarak şüphelenebilirsiniz. Eğer durum buysa, web sitesi büyük ihtimalle yoğun ya da kapasitesi üzerinde ziyaretçiye ev sahipliği yapıyordur. Böyle bir durumda daha sonra tekrar girmeyi deneyebilirsiniz. Eğer tıkanıklık ilk noktalardaysa adım 3'e geçin.

3 DSL/Uydunet bağlantısını yeniden kurun

Eğer internet bağlantısı kesiliyorsa, DSL bağlantısını yeniden başlatabilirsiniz. Netmaster'da >>Internet (Bağlantı)<< altında >>Yeniden bağlan <<'a tıklayın. Eğer bu sorunu çözmezse, DSL sağlayıcınızın destek hattıyla irtibata geçmeden önce, modemi yeniden başlatmayı deneyin (Netmaster'da: >>Durum " Güvenlik " Yeniden Başlat<<).

Sonraki Haber

Forum