Kablosuz ağınıza el emeği göz nuru...
Kablosuz ağınız çekmiyor, onun yerine siz eziyet mi çekiyorsunuz? İşte bu sorunun kesin çözümü...
Eğer bir internet düşkünü iseniz boş zamanlarınızda koltuğunuza rahatça kurulmuşken veya belki bahçede dizüstü bilgisayarınızla rahat rahat internete girebilmekten güzel bir şey olamaz. Ama kimi zaman bu hayaller, bir kablosuz router alıp evinize kurduğunuzda suya düşer. Telefon girişiniz evinizin öyle ters bir noktasındadır ki keyif çatmak istediğiniz nokta ile arasında bir yığın duvar vardır ve sinyal gücü zayıfladığından internete doğru dürüst bağlanamazsınız.
Bu durumlarda en kesin çözüm bir kablosuz tekrarlayıcı almak. Tabi 50$+KDV gibi bir parayı gözden çıkarırsanız. Eğer böyle bir harcama yapmaya değmeyeceğini düşünüyorsanız ve ilkokuldaki elişi derslerini hâlâ özlüyorsanız size ufak bir önerimiz olacak. freeantennas.com adresindeki bu origami anten hem ucuz, hem de eğlenceli!
Malzemeler: Un, süt, yumurta
İlk önce anten planının olduğu PDF'yi indirip yazıcınızda yazdırın. Eğer kalınca bir kağıda basabilirseniz – tabi yazıcınız kalın kağıtlara basabiliyorsa – daha sağlam bir anten elde edersiniz. Antenin boyutlarını baskı kâğıdını ölçeklendirerek modeminize uygun hale getirebilirsiniz. Önemli olan küçük karenin oranlarını koruması.
Eğer isterseniz – çizgileri kaybetmemek koşulu ile – antenin iç kısmına istediğiniz bir resmi veya motifi yapıştırabilirsiniz. Hatta çocukluğu daha abartıp eski boya kalemlerinizi bulabilirseniz resim eklemeden çıktı alıp sonradan da boyayabilirsiniz. Anteninizi görenlerin sizi ayıplayacağını düşünüyorsanız korkmayın; çocuklarınızın veya yeğenlerinizin boyadığınızı söylersiniz, olur biter.
Çıktı aldıktan sonra parabol yansıtıcınızın parçalarını kâğıttan kesin. Maket bıçakları işinizi kolaylaştırabilir. Daha dikdörtgen şeklindeki anten yüzeyini bir alüminyum folyo üzerine yerleştirin ve yine bir maket bıçağı yardımıyla aynı şekilde bir folyo parçası kesin ve kâğıt üzerine yapıştırın. Daha sonra model kâğıtlarınız üzerindeki "+" ve "-" şeklindeki işaretleri maket bıçağınızla üzerinden geçerek kesin.
Anten yansıtıcınız artık kullanıma hazır. Büktüğünüz parçanın üzerindeki "+" şeklindeki delikleri hafifçe açtırıp router'ınızın antenini buradan geçirerek kullanmaya başlayabilirsiniz.
Getirisi götürüsü
Yapması eğlenceli. Peki, gerçekten işe yarıyor mu? Biz 802.11g destekli bir router kullanarak yaptığımız testlerde 15 metreden (kuş uçuşu) itibaren olumlu sonuçlar aldık. Örneğin yansıtıcı olmadan 14,85 Mbit/s hızındaki ağımız yansıtıcı ile 20 Mbit/s hızına oldukça yaklaştı. Genel anlamda ise %25'lik bir getirisi olduğunu söyleyebiliriz.
Kısa mesafelerde ise özel bir katkı görmedik. Hatta yansıtıcı antene bir yön verdiğinden, ters açılarda sinyal kalitesinde düşmeler bile oldu.
Sonuç: Maliyetine göre oldukça başarılı
Bu kadar ucuza, kolayca yaptığımız antenden mucizeler beklemek hata
olur. Ama router ve alıcı arasında 15m gibi bir mesafe ve duvarlar
varsa bu yansıtıcı sizi eziyet çekmekten kurtarıp internette
rahatça gezinmenizi sağlayabilir. Özellikle maliyetinin çok düşük
olduğunu da dikkate alarak mutlaka denemeniz gerektiğini
söyleyebiliriz.
Eğer 802.11n-Draft destekli bir kablosuz router ve bağdaştırıcınız varsa bu yansıtıcıyı denemenize bile gerek yok. Hatta yansıtıcının yönü, 802.11n router'ınızın çok yönlü sinyal göndermesini engelleyip sinyal kalitenizi bile düşürebilir.