Jeff Bezos Amazon hisselerini satacağını açıklayarak kafaları karıştırdı

Amazon'un kurucusu ve patronu Jeff Bezos, 2024 yılı boyunca 50 milyon adet hissesini satacağını açıkladı. Peki Bezos hisselerini neden satıyor? Cebine giren milyar dolarlarla ne yapacak? Haberimiz yatırım tavsiyesi değildir.

Amazon'u kurucusu Jeff Bezos, online alış veriş sitesinden kasasına akan dolarlar sayesinde uzun süre dünyanın en zengin insanı olarak kalmayı başarmıştı. Arkadan yetişen Elon Musk onun tacını elinden alsa da, Bezos hala 170 milyar dolar kişisel servetiyle dünyanın en zengin 3. insanı. 

Amazon'un kurucusu, kısa süre önce SEC'e (ABD'nin SPK'sı) yaptığı başvuruda, 31 Ocak 2025 tarihinden önce şirketteki 50 milyon kadar hissesini satmayı planladığını duyurdu. Şu anki hisse fiyatı olan 171,80 dolara göre yaklaşık 8,6 milyar dolar değerinde olan hisseler, ilk olarak Kasım 2023'te ana hatları çizilen bir planın parçası olarak satılacak.

Amazon hisseleri, şirketin beklenenden daha yüksek olan en son üç aylık kazançlarını açıklamasının ardından yaklaşık %8 oranında yükseldi. Patronun hisse satmaya başlaması ise, şirketin gerçek değerinden çok daha yukarıda olduğu gibi bir düşünce doğurabilir. Peki Bezos bu satış için neyi bahane gösteriyor?

"Yeni yatırımlar ve yeni şirketler için para lazım"

Bezos, şirketin icra kurulu başkanı olmaya devam ediyor ve 988 milyon hisseyi elinde bulunduruyor. Bloomberg'in Milyarderler Endeksi, Bezos'u Elon Musk'ın (205 milyar dolar) ardından 197 milyar dolarlık toplam net servetiyle dünyanın en zengin ikinci adamı olarak gösteriyor. Forbes'a göreyse 170 milyar dolarla 3. sırada. İlk beşte yer alan diğer teknoloji devleri arasında Mark Zuckerberg (170 milyar dolar) ve Bill Gates (145 milyar dolar) bulunuyor.

50 milyon hisseyi satma kararı Bezos'un gelecekteki finansal stratejileri ve çıkarları hakkında soru işaretleri yaratıyor. Amazon gelişmeye ve genişlemeye devam ederken, Bezos'un elindeki hisselerin bir kısmını elden çıkarması portföyünde oldukça büyük bir değişim olduğunu gösteriyor.

Nasdaq ayrıca Bezos'un, son aylarda Musk'ın SpaceX'ine karşı rakip uydu internet hizmetinin lansmanı da dahil olmak üzere rekabeti artıran uzay girişimleri şirketi Blue Origin'e likidite sağlamak için her yıl yaklaşık 1 milyar dolarlık şirket hissesi sattığını bildirdi.

Öyle görünüyor ki Bezos, Blue Origin dahil, yeni yatırımlarına fon sağlamak için Amazon'daki hisselerinin bir bölümünden vazgeçiyor. 

Sonraki Haber

Forum