Japonya depremi teknoloji devlerini de vurdu
Japonya depremi, yarı iletken üreticilerini de olumsuz yönde etkiledi. Ama bu olumsuz etkinin "yönetilebilir" olduğu düşünülüyor. Peki bu ne anlama geliyor?
TrendForce, kısa bir süre önce Japonya’da meydana gelen şiddetli depremin, Noto bölgesindeki yarı iletken fabrikalarında geçici ancak yönetilebilir bir duraklamaya neden olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan birçok aksaklığın ardından, depremin etkileri “kontrol edilebilir” olarak tanımlanıyor.
Japonya’nın Ishikawa eyaletindeki Noto yarımadasında 7,5 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. 1 Ocak'ta meydana gelen depremde en az 57 kişi hayatını kaybederken, arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor.
MLCC üreticisi TAIYO YUDEN ve silikon levha üreticileri Shin-Etsu ile GlobalWafers’ın yanı sıra Toshiba ve TPSCo gibi fabrika üreticilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda şirketin depremden etkilenen bölgede tesisleri bulunuyor. Shin-Etsu ve GlobalWafers, kristal büyümesiyle ilgili yaptıkları çalışmanın depreme duyarlı olması nedeniyle tesislerini denetim amacıyla kapattı. TrendForce’un bildirdiğine göre çalışmalarının çoğu Fukushima’da yapıldığı için depremden minimum düzeyde etkileniyorlar.
TPSCo da herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol etmek için Uozu, Tonami ve Arai’deki fabrikalarını kapattı ve Toshiba ise Kaga tesisini kontrole aldı. TAIYO YUDEN’in 7 büyüklüğündeki depreme dayanıklı olarak tasarlanan Niigata fabrikasında herhangi bir ekipman hasarı yaşanmadığı belirtildi.
TrendForce, depremin etkisinin tüm şirketler için yönetilebilir olacağına inanıyor. Ayrıca, yarı iletken endüstrisinde bir gerileme olduğunu ve bu sezonun yoğun olmayan bir sezon olduğunu, dolayısıyla etkilenen üreticilerin toparlanmak için zamanının olacağını belirtti. Ayrıca fabrikaların çoğunun, yapısal toleransları dahilindeki sismik aktiviteye maruz kalan bölgelerde olduğu, dolayısıyla hasarın minimum düzeyde olması gerektiği belirtildi.